Uzņēmējs apmaksās gēnu analīzes katram Latvijas bērnam, kas saslimis ar vēzi

Latvijas Sabiedriskais medijs turpina šķetināt sāpīgu, sarežģītu tēmu - Latvijas onokoloģijas pacientu iespējas laikus atklāt saslimšanu, ārstēties vai arī cieņpilni aiziet no šīs dzīves. Rakstu un sižetu ciklā "Diagnozes - vēzis" atklājas dažādas dzīves pieredzes. Diemžēl onkoloģiskās saslimšanas skar arī bērnus. 

 

FOTO: Shutterstock.com

Sadarbībā ar Biomedicīnas pētījumu un studiju centru un Bērnu slimnīcu, vērienīgu projektu uzsācis uzņēmums "Mikrotīkls". Visiem bērniem - vēža pacientiem Latvijā – būs iespēja veikt pilnu genoma sekvenēšanu jeb noteikt DNS secību. Tas savukārt ļaus noteikt bērniem piemērotākās ārstēšanas metodes un samazināt negatīvos blakusefektus, kādi rodas piemēram, no ķīmijterapijas. No šiem datiem tiks veidota arī genoma datubāze.

Tiesa, lai to visu konstatētu, vēža pacientam ir nepieciešama pilna gēnu lasīšana jeb sekvenēšana ar nolūku atrast mutācijas, kas atpazīstamas kā vēža izraisītājas. Taču šis viss aizvien ir salīdzinoši dārgi – maksā vairākus tūkstošus eiro, un ne visi to var atļauties.

Uzņēmējs Džons Tulijs: “Šāda ģenētiskā diagnostika var ārstiem sniegt precīzu informāciju, kas var palīdzēt ārstēt. Pacientiem tā var būt daudz labāka iespēja. Tā var arī uzzināt to, kas medicīnai nebūtu jālieto, jo vairākiem vēža ārstēšanas medikamentiem ir smagas blakusparādības.”

 

Finansiāli to atbalstīs uzņēmējs Tulijs, kurš pirms sešiem gadiem zaudēja meitu



Latvijā tas notiek reti, bet Latvijas bērni, kuri arī diemžēl slimo ar vēzi, ir ieguvuši sava veida labo aizbildni, kurš sola apmaksāt visu jauno pacientu gēnu sekvenēšanu, lai tikai ārstēšana būtu precīzāka un iegūtie dati noderētu arī kopējai gēnu pētniecībai.

Un šis aizbildnis ir Džons Tulijs, Latvijas uzņēmuma "Mikrotīkls" līdzīpašnieks. Jau iepriekš šis uzņēmums izcēlies ar vērienīgiem ziedojumiem gan Latvijas Universitātei, gan arī Rīgas Tehniskajai universitātei, arī Bērnu slimnīcas fondam, taču šajā gadījumā akcents ir uz vēzi, un tā esot paša Džona Tulija individuāla iniciatīva.

Reklāma
Reklāma

"Mana meita nomira no vēža 2013. gadā, viņai bija gandrīz seši gadi. Man bija nepieciešams laiks, lai spētu atskatīties atpakaļ un saprast to. Un tā 2018. gadā es nolēmu piedalīties, es gribēju iesaistīties personiski. Par šo ģenētikas projektu jāatzīmē, ka mana meita ārstējās līdzīgā bērnu slimnīcā Amerikā, es arī tur atbalstīju ģenētisko projektu. Bet toreiz tur viss tikai sākās. Manai meitai tika veikta ģenētiskā diagnostika, bet tas atklāja tikai pamatšķautnes, tāpēc tas viņai īstenībā nepalīdzēja. Kopš tā laika ir daudz kas atklāts, un tagad var palīdzēt citiem."

Latvijā ik gadu bērnu vidū atklāj 50 vēža gadījumus, un uzņēmējs uzskata, ka tas nav daudz, lai nebūtu iespējams sekvenēt visu šo bērnu gēnus.

Šobrīd projekts vēl ir sākuma stadijā, gēnu sekvenēšana ir veikta astoņiem pacientiem.

 

Visu rakstu var izlasīt potālā LSM.lv