Pusaudze sporto: intīmais apmatojums, menstruācijas un higiēna

Laikā, kad ceturtajai daļai pirmklasnieku ir liekais svars un lielākā daļa bērnu un pusaudžu nesasniedz rekomendētās fiziskās aktivitātes daudzuma normas, sports ir ārkārtīgi svarīgs. Vienlaikus meitenes pubertātes laikā piedzīvo virkni pārmaiņu ķermenī, kas gan pašām meitenēm, gan viņu vecākiem rada jautājumus par to, kā labāk tās savienot ar sportiskām aktivitātēm. 

Galvenais, pievērst uzmanību meitenes vēlmēm un vajadzībām, lai viņa varētu gan izbaudīt sportiskās aktivitātes, gan justies lepna par pārmaiņām, kas viņas ķermenī notiek pieaugot.

FOTO: Shutterstock.com

Galvenais, pievērst uzmanību meitenes vēlmēm un vajadzībām, lai viņa varētu gan izbaudīt sportiskās aktivitātes, gan justies lepna par pārmaiņām, kas viņas ķermenī notiek pieaugot.

Līdaka Lāsma, ārste, ginekoloģe, specializējusies bērnu ginekoloģijā, rakstā atbild uz biežākajiem jautājumiem, ar kuriem saskaros saistībā ar meiteņu veselību un sportu.

Svarīga tēze, ko atcerēties, – zināmā mērā meitene līdz ar menstruāciju sākšanos ir kļuvusi par sievieti, tāpēc arī pieeja nevienā jautājumā, kas skar meitenes intīmo veselību, īpaši būtiski neatšķiras. Galvenais, pievērst uzmanību meitenes vēlmēm un vajadzībām, lai viņa varētu gan izbaudīt sportiskās aktivitātes, gan justies lepna par pārmaiņām, kas viņas ķermenī notiek pieaugot.
 

Dezodoranti un intīmās higiēnas līdzekļi

Neviens neapstrīd, ka mazgāšanās ir pati būtiskākā higiēnas sastāvdaļa. Tomēr nereti ar to ir par maz – pubertātes vecumā svīšana var būt izteiktāka, un to noteikti pastiprina sportiskās aktivitātes. Turklāt tā var parādīties pat vairākus gadus pirms tam, kad sākas pubertāte – arī jau no astoņu gadu vecuma. Nav pierādījumu, ka dezodorantu lietošana būtu kaitīga vai ka būtu jālieto kādi īpaši, pusaudzēm paredzēti pretsvīšanas līdzekļi. Jāizmēģina un jāsaprot, kas labāk der un patīk. Tieši tas pats sakāms par intīmās higiēnas ziepēm. Dzimumorgāni, sākot ar brīdi, kad parādās dzimumpazīmes (krūtis, apmatojums utt.) būtu jāapmazgā divreiz dienā ar tīru ūdeni vai intīmās higiēnas ziepēm. Parastās ziepes vai dušas želejas var būt kairinošas, tāpēc tās lietot nevajadzētu. Īpaši rūpīgi jānoskalojas pēc baseina apmeklējuma, jo hlorētais ūdens var izteikti sausināt un kairināt dzimumorgānu gļotādu.


Sports un krūšturi

Laikā, kad krūtis attīstās, īpašu uzmanību vajadzētu pievērst krūšu atbalstam sportisko aktivitāšu laikā. Vecākiem vajadzētu aktīvi jautāt un sekot līdzi, kad piedāvāt meitenei sākt valkāt krūšturi, kā arī uzmanīt, kad nepieciešams krūštura izmēru mainīt. Krūšturi (atbilstoša izmēra, protams) drīkst sākt nēsāt tad, kad meitene pati to vēlas. Pat, ja vecākiem šķiet, ka tas vēl nav nepieciešams, meitenes viedoklis šajā jautājumā noteikti ir noteicošais. Nav pierādījumu, ka krūštura valkāšana vai nevalkāšana varētu ietekmēt krūšu izmēru, tomēr tas ir būtisks krūšu atbalsts aktivitāšu laikā, lai novērstu ādas saišu izstiepšanos. Ņemot vērā to, ka krūtis pusaudžu vecumā var būt īpaši jutīgas, svarīgi, ka krūšturis nodrošina arī krūšu atbalstu un samazina diskomfortu, kas var rasties sportojot. Pa nakti gan krūšturi valkāt nebūtu ieteicams.

 

Ja vecākiem šķiet, ka krūšturis vēl nav nepieciešams, meitenes viedoklis šajā jautājumā noteikti ir noteicošais. 

 

Intīmās zonas un padušu apmatojums

Pieņemamo apmatojumu daudzumu uz ķermeņa diktē mode, un šobrīd tendence ir to pēc iespējas samazināt. Apmatojums ir dabiska un normāla lieta – tas palīdz aizsargāt dzimumorgānus. Tomēr lielākā daļa meiteņu vēlas apmatojumu likvidēt. Nav medicīnisku iemeslu, kāpēc viņām to aizliegt, nav arī noteikts, kurus līdzekļus pusaudzes drīkst un kurus nedrīkst izmantot apmatojuma likvidēšanai. Tomēr āda padusēs un intīmā zonā var būt ļoti jutīga un pēc apmatojuma likvidēšanas iekaist. Ja meitene vēlas apmatojumu likvidēt vai vecāki pamana, ka ir sākusi to darīt, labāk izrunāt visus pieejamos veidus un palīdzēt izvēlēties, īpaši uzmanību pievēršot ādas dezinfekcijai pēc procedūrām.
 

Sports un menstruācijas

Menstruācijas nav slimība – tas ir normāls organisma stāvoklis, tāpēc arī menstruāciju laikā var darīt visu to, kas patīk un liek justies labāk, arī sportot un peldēt. Menstruācijas bieži meitenēm rada nepatiku pret topošo sievietību, diskomfortu un samazinātu dzīves kvalitāti. Tāpēc vecākiem noteikti jābūt atbalstošiem un kopīgi jāmeklē risinājumi katrai problēmai, ko menstruācijas sagādā. Visbēdīgāk ir tad, kad meitenes sūdzības tiek noraidītas kā “čīkstēšana’’ un gaušanās – sak, gadu tūkstošiem sievietes to ir izturējušas, tu arī varēsi. Tomēr vēl pirms 50 gadiem meitenei nebija no rīta jāraksta matemātikas kontroldarbs, pēcpusdienā jāiet uz mūzikas skolu un vakarā jāpiedalās volejbola treniņā. Un viss tas pats arī menstruāciju laikā...

Reklāma
Reklāma


Higiēnas līdzekļi menstruāciju laikā 

Meitenes drīkst izmantot un izmēģināt visus pieejamos higiēnas līdzekļus, kas ir pieejami, lai atrastu to, kas viņām ir vispiemērotākais. Nereti rodas jautājumi par tamponu un menstruālo piltuvju lietošanu jaunām meitenēm. Jaunavības plēve īstenībā ir gļotādas krociņa, kas daļēji sedz ieeju makstī, tajā ir atvere, pa kuru izplūst menstruālās asinis. Pa šo atveri tad arī ir iespējams ievadīt tamponu vai menstruālo piltuvi. Sākumā vieglāk var būt ievadīt mazāka izmēra tamponu, bet drīkst lietot tamponus, kas ir atbilstoši menstruāciju stiprumam. Galvenais nosacījums – tamponi jāmaina regulāri! Ik pēc 4–5 stundām. Ja tamponu lieto uz nakti, tas jāievieto tieši pirms gulētiešanas un jānomaina uzreiz pēc pamošanās.
 

Pretsāpju līdzekļi menstruāciju laikā 

Menstruāciju sāpes var būt tiešām nepatīkamas, un par laimi 21. gadsimtā mums ir iespēja tās mazināt. Noteikti būtisks ir režīms menstruāciju laikā, īpaši, ja meitene nodarbojas ar sportu, – jāuzņem vismaz 1,5 litri ūdens dienā, kārtīgi jāizguļas, regulāri jāpaēd. Ja ar to nav gana, pretsāpju līdzekļus drīkst lietot arī pusaudzes.

 

Noteikti ārsts jāapmeklē, ja menstruācijas ilgst ilgāk nekā septiņas dienas, dienā nepieciešams vairāk par sešām pilnām higiēniskajām paketēm, menstruāciju sāpes neizdodas mazināt ar pretsāpju līdzekļiem vai rodas citas nopietnas sūdzības. 

 

Svarīgi instrukcijā vai pie farmaceita, ārsta noskaidrot medikamentu devas. Nereti vecāki, baidoties, ka deva būs par lielu vai ka meitene “pieradīs”, dod pretsāpju līdzekļus zemākās devās, nekā tas būtu nepieciešams. Medikamentu devas tiek rēķinātas uz svara kilogramiem un/vai atbilstoši vecumam. Parasti meitenes, kam ir menstruācijas, sver vismaz 50 kilogramus, un būtībā maksimālā deva sakrīt ar pieaugušiem lietojamo. Protams, mērķis nav lietot maksimālās pretsāpju līdzekļu devas, tomēr jāņem vērā, ka pavisam mazas pretsāpju līdzekļu devas (piemēram, puse no 200 mg ibuprofēna tabletes) var nedot efektu. Jāatceras arī, ka pretsāpju līdzekļi iedarbojas tikai apmēram 40 minūšu līdz stundas laikā pēc to ieņemšanas, kā arī efekts saglabājas apmēram 6–8 stundas (kad deva varbūt jāatkārto). Reizēm pret menstruāciju sāpēm tiek lietotas spazmolītiska līdzekļa drotaverīna tabletes (populārākais medikamenta nosaukums No-spa). Lai arī daļai meiteņu patiešām sāpes var mazināties, tomēr bieži ar šo medikamentu nebūs pietiekami. Ja meitenei ir blakusslimības (piemēram, kuņģa un zarnu trakta problēmas), pretsāpju medikamentu lietošana jāsaskaņo ar ģimenes ārstu vai citu speciālistu. Diemžēl ne vienmēr pretsāpju līdzekļu lietošana ir pietiekama, lai mazinātu sāpes menstruāciju laikā. Kā arī ir meitenes, kam sāpes ilgst pat visas septiņas menstruāciju dienas un arī pirms menstruācijām. Tādā situācijā ir jāvēršas pie ginekologa, lai pārrunātu iespējamo terapiju. Reizēm var būt jāizšķiras par hormonālās kontracepcijas līdzekļu lietošanu, lai pacientei atvieglotu menstruāciju sāpes un arī pirmsmenstruālo sindromu.

Droši jāvēršas pie ginekologa par situācijām, kurās šķiet, ka risinājumu ar vienkāršiem līdzekļiem neizdodas rast. Noteikti ārsts jāapmeklē, ja menstruācijas ilgst ilgāk nekā septiņas dienas, dienā nepieciešams vairāk par sešām pilnām higiēniskajām paketēm, menstruāciju sāpes neizdodas mazināt ar pretsāpju līdzekļiem vai rodas citas nopietnas sūdzības. 
 

No žurnāla www.arsts.lv

Saistītie raksti