Laiks stādīt rudens avenes un kazenes. Dārzkopes padomi

Rudens avenes ar savām saldajām ogām spēj priecēt mūsu garšas kārpiņas līdz vēlam rudenim. Arī kazenes ražo līdz septembra beigām; eksotiski melnā oga ir īsts rudens gardums. Iestādi arī savā dārzā kazeni un rudens aveni!

 

Turpinam stādīšanas darbus rudenīgajā dārzā

FOTO: Shutterstock.com

Turpinam stādīšanas darbus rudenīgajā dārzā

Pirms stādi, rūpīgi izvēlies vietu!
Gan avenēm, gan kazenēm vajag saulainu, no valdošajiem vējiem pasargātu stūrīti. Izpēti gruntsūdens līmeni – svarīgi, lai tas paredzētajā vietā nav pārāk augsts un saknes nemirktu ūdenī. Avenēm noteikti nepatiks augt ieplakā, kur var uzkrāties lietus ūdeņi. Arī kazenes nīkuļos, ja mitrums būs pārlieku liels.   

Sagatavo vietu stādīšanai! 
Labāk to darīt vismaz mēnesi pirms stādīšanas. Uzroc zemi un izlasi visas vārpatu saknes; ja nezāles turpina augt, nāksies ravēt vēlreiz. Ielabo augsni ar mēslojumu – derēs komposts vai satrūdējuši kūtsmēsli. Avenes labi augs vidēji smagā augsnē – ja izraudzītajā stādīšanas vietā zeme ir smilšaina, ielabo to ar organisko vielu mēslojumu, bet, ja zeme ir ļoti smaga, izmanto kūdru, lai augsni padarītu vieglāku, kāda patīk avenēm.

Arī kazenēm tīk vidēji smaga augsne, ko nepieciešamības gadījumā ielabo tāpat kā avenēm. Kazenes un avenes novērtēs, ja augsne būs nedaudz skāba vai neitrāla. Tāpēc pirms stādīšanas koriģē augsnes skābumu: ja tā ir ļoti skāba, zemi kaļķo, ja skābuma ir par maz, paskābini ar kūdru.

Domā laikus par savaldīšanu!
Tā kā avenes tiecas ieņemt arvien jaunas teritorijas, jau veidojot dobi, mēģini to ierobežot. Gar domes malām vismaz 40 centimetru dziļumā ieroc kādu norobežojošu materiālu, piemēram, koka dēli – tas palīdzēs kontrolēt aveņu izplešanos.

Avenes stādi ne mazāk kā 40 centimetru attālumā citu no cita. Izroc nelielu bedrīti un tajā ieliec stādu tā, lai trīs centimetrus zem augsnes virskārtas paliek pumpura dzinums. Bedrīti aizber un zemi nedaudz pieblīvē, un aplaisti, tikko iestādi stādiņu. Starp kazeņu stādiem atstāj 70 centimetru lielu attālumu. Pēc iestādīšanas, nogriez aveņu dzinumus līdz pat augsnes virskārtai un uzber mulču. Savukārt kazeņu stādus saīsini, atstājot 20 centimetrus augusts kātus, un apdobes bagātīgi mulčē.

Atstāj pietiekami daudz vietas! Ja avenes plāno stādīt divās rindās, citu citai līdzās, starp tām atstāj vismaz 2 metrus, lai aveņu dzimumiem ir, kur izplesties. Starp kazeņu rindām atstarpi atstāj lielāku – 2,5 metri, jo pie stublājiem ir jātiek klāt bez grūtībām gan rudenī, kad tie pirms sala jānoliec, gan pavasarī, kad jāsprauž balsti, pie kā atsiet jaunos dzinumus.

 

Ņem vērā!

Zemnieku saimniecības "Gaidas" saimnieces Daces Drošprātes pieredze.

Reklāma
Reklāma

■ Pirmos divus gadus raža nebūs liela, bet trešajā avenes attaisnos ieguldīto. Raža, protams, atkarīga no laikapstākļiem, it sevišķi no mitruma, tomēr vidēji no viena krūma vajadzētu iegūt vismaz kilogramu ogu.

■ Tā kā rudenī avenes nogriež un nākamajā gadā tām jāataug no zemes, vēlās šķirnes jāsamēslo dāsni. Vislabākie ir satrūdējuši kūtsmēsli. Pēc salnām avenājus nogriež līdz ar zemi. Nopļautos dzinumus savāc un sadedzina, lai ierobežotu slimību izplatību.

■ Ja vēlies stādīt vairāk par dažiem avenājiem, vispirms izmēģini dažādas šķirnes. Tikai pēc tam, kad esi atradusi savas, pērc vairumā. Pievērs uzmanību šīm rudens aveņu šķirnēm: ‘Polana’, ‘Polka’ un ‘Babje Ļeto’. Atceries, ka Zemgalē var audzēt sala neizturīgākās, ap Vidzemes augstieni – tikai sala izturīgākās šķirnes.



Kā pasargāt kazenes no kailsala?
Pareizi iestādītas kazenes nenozīmē, ka par tām vairs nebūs jārūpējas. Rudeņos kazenes ir jāpieskata īpaši, jo necieš aukstumu un var izsalt jau pie mīnus 12 grādiem.

Rudenī, kad kazeņu raža beigusies, vecos dzinumus, kam šogad bija raža, izgriez. Apdobes biezā kārtā mulčē ar satrūdējušiem kūtsmēsliem, kūdru vai mulču. Jaunos kazeņu dzimumus atsien no balstiem, pieliec pie zemes un apber ar sausu segmateriālu – egļu zariem, kūdru, skaidām vai salmiem. Tiklīdz uzsnieg sniegs, to uzber uz kazenēm biezā kārtā.

 

Avots: Jauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"