Trīs iemesli, kādēļ ābols ir superauglis + 3 ābolūku receptes

Ābolu ražas laiks – tā ir viena no pirmajām asociācijām, domājot par rudeni. Šī iemesla dēļ sulīgais auglis var tikt dēvēts par rudens karali, un ne velti – no āboliem iespējams pagatavot ne tikai dažādas garšīgas kūkas, plātsmaizes, sulas, biezeņus un citus gardumus, kā arī ēst tos svaigus, bet tie ir arī lielisks un vitamīniem bagāts uzturvielu avots. 

Vairāki zinātniskie pētījumi ir saistījuši ābolu patēriņu ar samazinātu vēža risku.

FOTO: Shutterstock.com

Vairāki zinātniskie pētījumi ir saistījuši ābolu patēriņu ar samazinātu vēža risku.

Vairāki iemesli, kādēļ āboli būtu jāiekļauj ikviena cilvēka ēdienkartē.


Āboli ir bagāti ar dažādām uzturvielām

Āboli tiek uzskatīti par “uztura spēkstaciju” un satur daudzas vērtīgas barības vielas. Ābolos esošās šķiedrvielas var neitralizēt dažādas slimības un ierobežot sliktā holesterīna daudzumu mūsu asinīs, savukārt, B vitamīnu komplekss ir atbildīgs par sarkano asins šūnu un nervu sistēmas veselību. Ābolos ir arī gana daudz C vitamīna, kas ir efektīvs dabīgais antioksidants un bloķē daļu no brīvo radikāļu radītā kaitējuma. Saskaņā ar Merilendas Universitātes Medicīnas centra datiem C vitamīns arī palielina ķermeņa izturību pret infekcijas slimībām.


Āboli ir labvēlīgi mūsu veselībai 

Vairāki zinātniskie pētījumi ir saistījuši ābolu patēriņu ar samazinātu vēža risku. Āboli, it īpaši to miza, satur flavonoīdus, kas darbojas kā spēcīgi antioksidanti un izvada no ķermeņa brīvos radikāļus, kas kaitē mūsu gēniem, un kontrolē iekaisumu. Tāpat āboli palīdz cīņā ar sirds slimībām – tie satur šķīstošu šķiedrvielu, kas palēnina holesterīna plāksnīšu uzkrāšanos uz artēriju sieniņām un kavē to iekaisumu.

 

Pateicoties ābolos esošajām šķiedrvielām, to ēšana var palīdzēt atbrīvoties no liekā svara, jo augļi nesatur daudz kaloriju, taču rada ilgstošu sāta sajūtu. 

 

Reklāma
Reklāma

Ābolos ir arī daudz aktīvo vielu – polifenolu –, kas pazemina asinsspiedienu un samazina insulta risku. Pateicoties ābolos esošajām šķiedrvielām, to ēšana var palīdzēt atbrīvoties no liekā svara, jo augļi nesatur daudz kaloriju, taču rada ilgstošu sāta sajūtu. Turklāt jaunākie pētījumi pierāda, ka, pateicoties ābolos esošajām šķiedrvielām, svaigu ābolu ēšana var arī ievērojami samazināt 2. tipa diabēta risku pat par 23%. Turklāt āboli nesatur holesterīnu, taukus un sāli, kā arī tiem ir zems glikēmiskais indekss.


Āboli uzlabo ādas stāvokli

Āboli satur daudz kolagēna, kas palīdz ādai saglabāt elastību un jauneklīgu izskatu – tie bagātina ādu ar ūdeni un palīdz to attīrīt, tādēļ ābolus var izmantot dažādās sejas maskās vai vienkārši iemasēt ādā ābola sulu. Cīņā pret pūtītēm un akni palīdzēs sejas maska – ceturtdaļu ābolu saspaida kopā ar saldo krējumu un uzklāj uz sejas uz aptuveni 20 minūtēm. Ābolu skābe viegli attīra un balina ādu un normalizē tās pH līmeni. Savukārt, ābolu etiķis ir lielisks sejas ādas tonizētājs, kas palīdz ādai kļūt tvirtākai un stimulē tās apasiņošanu.

“Ik dienu mums ir jāapēd aptuveni divi saujas izmēra augļi, un tieši āboli ir vieni no tiem augļiem, kas mums var būt pieejami visu cauru gadu. Tie var lieliski remdēt izsalkumu starp ēdienreizēm, kā arī papildināt uzturu ar vērtīgām uzturvielām kā balastvielām, C, A, B grupas vitamīniem, dzelzi, magniju un kāliju, kā arī, ja ēdam ābolus ar visām sēkliņām, papildus tiks uzņemts jods, ko bieži vien uzņemam mazāk, kā vajadzētu. Taču vērts atcerēties, ka viens vidēja izmēra ābols satur aptuveni 100 kalorijas un teju 20g augļu cukuru, tādēļ tos nebūtu ieteicams ēst bez mēra – līdzīgi arī ar ābolu sulām,” atgādina uztura speciāliste Lizete Puga.

Saistītie raksti