5 vienkāršas un vērtīgas izmaiņas sievietes ikdienas režīmā

"Iepriekš es rakstīju, kādu ietekmi stress atstāj uz mūsu ārējo izskatu un ar ko tas skaidrojams. Tagad aplūkošu  dažas vienkāršas izmaiņas dienas režīmā, kuru ieviešana ļaus līdzsvarot stresa līmeni organismā," praktiskos un pieredzē balstītos padomos gatava dalīties žurnāliste, bloga Ageless.lv un grāmatas "Skaistumam nav gadu" autore Una Ulme. 

 

Piecelties agrāk nozīmē ieplānot aptuveni stundu saviem rīta rituāliem. Tas ir laiks, ko vari veltīt tikai un vienīgi sev.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Piecelties agrāk nozīmē ieplānot aptuveni stundu saviem rīta rituāliem. Tas ir laiks, ko vari veltīt tikai un vienīgi sev.

Agrāka celšanās
Piecelties agrāk nozīmē ieplānot aptuveni stundu saviem rīta rituāliem. Tas ir laiks, ko vari veltīt tikai un vienīgi sev. Mans rīts sākas ar glāzi silta citronūdens, mutes skalošanu ar eļļu (tā absorbē indes, kas pa nakti izdalās no organisma) un vingrošanu. Vienalga, vai esi daudzbērnu māte vai dzīvo viena, šis brīdis palīdz noskaņoties gaidāmajai dienai. Ievies savus rīta rituālus un galvenais – dari to lēnām, izbaudot „šeit un tagad” sajūtu. Jau pēc pāris mēnešiem jutīsi, ka kļūsti mierīgāka, uzlabosies garastāvoklis un mazināsies nogurums. 

Ideālais uztura režīms ir 4–5 nelielas maltītes dienā. Ja ņem vērā, ka arī glāze kefīra vai svaigs auglis uzskatāmi par ēdienreizi, šis nav sarežģīts uzdevums. 


Maltītes noteiktos laikos
Haotiska ēšana izjauc organisma dabisko ritmu un atkal jau noved pie stresa. Ideālais uztura režīms ir 4–5 nelielas maltītes dienā. Ja ņem vērā, ka arī glāze kefīra vai svaigs auglis uzskatāmi par ēdienreizi, šis nav sarežģīts uzdevums. Manā gadījumā tas ir zaļais kokteilis/kefīrs/jogurts ap astoņiem, bagātīgas brokastis ap desmitiem, pusdienas ap diviem un vakariņas ap sešiem. 


Darbu plānošana
Plānošanas zelta likums - grūtākos darbus izdara pirmos un tad atlikusī diena ir brīva! Tā patiešām ir lieliska recepte. Otrs likums – plānot darbus pa vienam, pēc kārtas. Tā dēvētā multidarbošanās (multitasking) rada papildu stresu un haosu. Labāk iesākt vienu darbu un tikai tad, kad tas pabeigts, sākt nākamo. Tas uzlabos koncentrēšanās spējas, mazinās stresu un sniegs gandarījumu par paveikto. Es pati visus rakstu darbus ieplānoju dienas pirmajā pusē, jo prāts strādā asāk un pietiek enerģijas. Tikšanās plānoju pēc pusdienām un vakaru atvēlu kādai fiziskai aktivitātei, pasākumam vai draugiem.

Reklāma
Reklāma


Fiziskās aktivitātes
Fiziskās aktivitātes vairo imunitāti pret stresu. Proti, uzsākot sportot, kortizola un adrenalīna līmenis ceļas, bet, darot to regulāri, pakāpeniski samazinās un nostabilizējas. Tas atsaucas arī uz citām dzīves jomām, piemēram, ļaujot mierīgāk reaģēt problēmsituācijās.
NĒ nevēlamiem cilvēkiem un pienākumiem
Kolēģi, kas kaitina, draugi, kas izmanto, vai vīrietis, kuru nemīli. Tas viss ietekmē mūs vairāk, nekā varam iedomāties. Neapmierinātība rada lieku stresu. Tev tas ir vajadzīgs? Es ļoti ilgi risināju citu problēmas, nevienam nespēju atteikt (pateikt NĒ mācos vēl šodien) un dāvāju savu enerģiju pa labi, pa kreisi, lai gan pašai tās katastrofāli trūka. Vienā brīdī vienkārši pateicu STOP, sāku ieklausīties sevī un savā pašsajūtā. Tagad izvairos no cilvēkiem, kas man nerada pozitīvas emocijas, un neuzņemos darbus, kurus nevēlos darīt. 

Grāmatu “Skaistumam nav gadu” vari iegādāties šeit: Ageless.lv. Pasūtot grāmatu Ageless.lv, grāmatu saņemsi ar autores Unas Ulmes autogrāfu!

menopauze novecošana