Nepilsoņa statusu jaundzimušiem bērniem vairs nepiešķirs

Ceturtdien Saeima trešajā jeb galīgajā lasījumā pieņēma bijušā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa virzītu likumprojektu par nepilsoņu statusa piešķiršanas izbeigšanu jaundzimušiem bērniem no 2020.gada 1.janvāra.

 

FOTO: Shutterstock.com

Par likumprojektu saņemtas vairākuma deputātu balsis, par to balsojot gan daļai koalīcijas, gan opozīcijai. Pret likumprojektu balsoja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" deputāti.

Iecerēts, ka turpmāk jaundzimušajiem piešķirs Latvijas pilsonību, ja vien bērna vecāki nebūs vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu un bērns nebūs citas valsts pilsonis. Ja bērns būs dzimis ārpus Latvijas vai viens no viņa vecākiem ir citas valsts pilsonis, plānots, ka vecākiem, lai bērnu atzītu par Latvijas pilsoni, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē būs jāiesniedz iesniegums un dokumenti, kas apliecina, ka bērns nav un nav bijis nevienas valsts pilsonis.

Plānots, ka izmaiņas attieksies uz nelielu bērnu skaitu, jo atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem 2016.gadā kā nepilsoņi reģistrēti 47 bērni, 2017.gadā - 51, savukārt 2018.gadā - 33 bērni.

Reklāma
Reklāma

Likumprojekta pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas sabiedrības turpmāku attīstību. Nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem ir simbolisks solis, kas ļautu pārtraukt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretnostatīšanu, atzīmēts likumprojekta anotācijā.

No portāla Jauns.lv