Bezgrēka našķi - nav grūti un dārgi! Idejas un vafeļu recepte

Ēst veselīgi un atteikties no glutēna un laktozes nav grūti un dārgi – uz savas ādas pārbaudīja nupat iznākušas grāmatas „Bezgrēka našķi” autore Jarina Perepeļica. Kēksi un cepumi, tartes un pudiņi, pankūkas, vafeles, pīrāgs un pat pica – to visu ātri un viegli var pagatavot arī bez ierastajām sastāvdaļām, turklāt ēdiena garša un kvalitāte no tā necietīs, bet, gluži otrādi, kļūs vēl bagātāka.

Grāmatā “Bezgrēka našķi” piedāvātās receptes neprasa kādu īpašu notikumu. Tos var ēst katru dienu un ņemt līdzi uz darbu vai skolu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Grāmatā “Bezgrēka našķi” piedāvātās receptes neprasa kādu īpašu notikumu. Tos var ēst katru dienu un ņemt līdzi uz darbu vai skolu.

Ēdieni bez laktozes un glutēna nav paredzēti tikai atsevišķām cilvēku grupām – ikvienam ir vērts vismaz daļu savas ēdienkartes našķus aizstāt ar bezgrēka našķiem. “Grāmatā “Bezgrēka našķi” piedāvātās receptes neprasa kādu īpašu notikumu. Tos var ēst katru dienu un ņemt līdzi uz darbu vai skolu. Receptes ir gana vienkāršas – ar tām tiks galā pat skolēns!” stāsta grāmatas autore  Jarina Perepeļica. “Šodien, kad esmu izmēģinājusi milzumdaudz produktu un recepšu, varu teikt: Īsts apvērsums! Izrādās, bez miltiem, olām un laktozes ēdieni mēdz būt pat garšīgāki!”. 


Bezgrēka našķi – no vienkāršiem produktiem
Visas receptes grāmatā “Bezgrēka našķi” sastādītas no jebkurā veikalā nopērkamiem produktiem – speciālos veikalos nekas nav jāpasūta. Autore ir parūpējies arī par izmaksām, tāpēc katrai receptei piedāvā dažādas alternatīvas. Grāmata nav domāta tikai tiem, kas mācās sadzīvot ar produktu nepanesību vai alerģijām. 


Tas ir iedvesmas avots visiem, kas:
• grib iemācīt bērniem izvēlēties uzturvielām bagātus un veselīgus gardumus;
• vēlas ieviest uzturā jaunas garšas nianses un iemācīties cept našķus no dažādu veidu miltiem; 
• tiecas ēst veselīgi un gatavot našķus un uzkodas mājās;
• cenšas atteikties no cukura, bet nav gatavi dzīvot bez saldumiem;
• ir vegāni.

bezglutēna vafeles
RECEPTE
Zirņu miltu vafeles ar dārzeņiem

„Kopš sev esmu atklājusi zirņu miltus, saldās vafeles nemaz vairs nekārojas. Šie milti ir fantastisks olbaltumvielu avots, turklāt perfekti satur kopā mīklu, kas ir ļoti aktuāli, kad gatavo bez olām. Esmu izmēģinājusi neskaitāmus variantus ar dažādiem sezonas dārzeņiem. Zirņu miltus ir iecienījuši vegāni, jo no tiem var pagatavot pat “omleti”, kas pēc garšas ir ļoti līdzīga ierastajam olu ēdienam. Brokastu problēmu – ko ēst, ja uzturā nedrīkst lietot olas, – zirņu milti pilnībā atrisina,”  teic Jarina. 
Ja jums nav parastās vai elektriskās vafeļu pannas, no šīs receptes mīklas var izveidot plācenīšus un apcept tos uz parastās pannas. Taču vafeles ir vēl gardākas! Jūs gribēsiet tās cept vēl un vēl, jo tās ir arī ļoti sātīgas un uzturvielām bagātas. Zirņu miltus var sajaukt ar rīsu miltiem un salīdzināt rezultātu. 


Sastāvdaļas (6 vafelēm)
½ cukini
3 selerijas kāti
7 ēdamk. zirņu miltu
1 tējk. kukurūzas vai kartupeļu cietes
½ glāzes rīsu miltu
½ glāzes ūdens vai augu piena
2 ēdamk. rafinētas olīveļļas 
1 tējk. kurkumas
pa šķipsniņai jūras sāls un maltu melno piparu

Reklāma
Reklāma


Pagatavošana
Cukini smalki sarīvē, selerijas kātus sasmalcina blenderī un visu sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Arī šo masu labāk sablenderēt, lai veidotos viendabīga masa, kuras konsistence ir līdzīga kēksu mīklai. Ja ir par šķidru, jāpievieno viena karote miltu. Ja par sausu, – nedaudz piena. Cep no abām pusēm uzkarsētā vafeļu pannā. Var pasniegt ar avokado šķēlītēm. 

Variants ar burkāniem, selerijas sakni un zaļumiem
Burkāni veikalos ir nopērkami visu gadu. Gan pēc garšas, gan pēc krāsas tie perfekti sader ar zirņu miltiem. Ja jums garšo burkānu un selerijas salāti, varat pievienot mīklai smalki sarīvētu selerijas sakni. Tās ir tik vienkāršas sastāvdaļas, bet cik fantastisks aromāts valda virtuvē, kad tiek ceptas šīs vafeles! Garšu var dažādot, pievienojot mīklai dažādus zaļumus. Pasniedz siltas vai atdzesētas, ir ērti paņemt līdzi kā uzkodu. 

jarina Perepeļica

Pēc profesijas Jarina ir žurnāliste un ir pieradusi daudz pētīt, analizēt un eksperimentēt. „Kad biju izlasījusi simtiem rakstu internetā, sekojusi slavenu pavāru blogiem un tomēr nebiju atradusi sev piemērotus ēdienu variantus, izvirzīju mērķi atrast savu ceļu un racionālas, praktiski izmantojamas idejas. Būdama sabiedriski aktīva pilsētniece, tiecos apmierināt pamatvajadzības attiecībā uz ēdienu – lēti, ātri, veselīgi, garšīgi. Nu esmu gatava dalīties pieredzē un iedrošināt citus”, - tā grāmatas “Bezgrēka našķi” autore Jarina Perepeļica. Vairāk recepšu uzzini autores grāmatā, kā arī Instagram/Jarina.Perepelica