Košās un atkal modīgās pelargonijas: kā tās pareizi sagatavot ziemai

Praktiski padomi kā sagatavot pelargonijas pārziemošanai.

Tā kā ģerānijas ir cēlušās no Āfrikas, tām patīk saule un tās novērtēs vietu uz gaišas palodzes.

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā ģerānijas ir cēlušās no Āfrikas, tām patīk saule un tās novērtēs vietu uz gaišas palodzes.

Rudenī pēc dāsnas ziedēšanas pelargonijas jeb ģerānijas apgriež un samēslo. Atstāj aptuveni 10 centimetru garus kātus. Noplūc lapas, ja tādas ir palikušas, jo uz lapām ziemā mēdz uzmesties kaitēkļi un slimības. Podu noliek gaišā un vēsā vietā, vispiemērotākā ir temperatūra no + 2 līdz + 10 grādiem.


Ja puķes turēsi istabā uz palodzes, tām ļoti svarīga ir laba augsne, jo nepieciešams daudz barības vielu. Pāris nedēļās izaugs jauni dzinumi. Puķes laista regulāri, bet nepārlej, jo rudens un ziema ir miera periods. Īstenībā ģerānijas ir kā radītas cilvēkiem, kuri mēdz piemirst par regulāru laistīšanu, jo tās labāk pacieš sausumu nekā slapjumu.

 

 Puķes laista regulāri, bet nepārlej, jo rudens un ziema ir miera periods.


Salīdzinoši koksnainie kāti pasargā ģerānijas no straujas izžūšanas un arī pabiezās lapas itin labi spēj uzkrāt ūdeni, lai augs bez problēmām spētu pārdzīvot arī ilgāku sausuma periodu. Pavasarī no pazarītēm varēs sagriezt spraudeņus puķu ieaudzēšanai un stādīšanai balkona kastē vai dārzā.

Reklāma
Reklāma

Tā kā ģerānijas ir cēlušās no Āfrikas, tām patīk saule un tās novērtēs vietu uz gaišas palodzes. Taču puķēm nepatīk caurvējš.

Noziedējušie ziedi regulāri jānovāc, lai augs savus spēkus veltītu jaunu ziedu veidošanai. Turklāt ir svarīgi vecos ziedus nogriezt arī tādēļ, lai novērstu sēnīšu slimību izplatīšanos.

Avots: Jauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"