Ērtie, bet kaitīgie plastmasas izstrādājumi. Svarīgākais, kas jāzina par plastmasas kodiem

Plastmasu mūsdienās izmanto daudzās ikdienišķās lietās - pārtikai domātu trauku ražošanā, rotaļlietās, kosmētikas līdzekļu iepakojumos, mājsaimniecības piederumos. Lai arī daļa plastmasas ir videi un cilvēkiem draudzīga, ir daļa plastmasas izstrādājumu, kas satur kaitīgas ķimikālijas, kas ilgtermiņā var būt veselībai ļoti kaitīgas.

Košie un krāsainie plastmasas izstrādājumi var izrādīties pilni ar veselībai kaitīgām vielām.

FOTO: Shutterstock.com

Košie un krāsainie plastmasas izstrādājumi var izrādīties pilni ar veselībai kaitīgām vielām.

Ja gribam būt pavisam godīgi pret sevi, nākas atzīt, ka pilnīgi no plastmasas izstrādājumu lietošanas ikdienā izvairīties nav iespējams. Taču mēs varam izvēlēties pēc iespējas kvalitatīvākus plastmasas izstrādājumus. Katram plastmasas izstrādājumam jābūt marķētam ar īpašu kodu. 


Drošākie plastmasas izstrādājumi ir ar kodiem 1, 2, 4 un 5.
Ieteicams izvairīties no plastmasas izstrādājumiem ar kodiem 3, 6 un 7.

 

 

Svarīgākais, ko vajadzētu zināt par katru kodu:
 

  • KODS 1 (PETE) (Pollyethylene, Terephthalate) Polietilēns, Tereftalāts

Īpašības: plastmasa ir plāna, caurspīdīga.

Biežāk lieto: ūdens pudeļu, cepamās eļļas pudeļu izgatavošanā. 

Pētījumi liecina, ka šī plastmasa ir droša vienreizējai lietošanai, tas nozīmē, ka šīs pudeles nedrīkst izmantot atkārtoti vai sildīt. Plastmasas izstrādājumus ar kodu 1 var nodot otrreizējai pārstrādei, kuras procesā ražo, piemēram, dažādus audumus un paklājus.

 

  • KODS 2 (HDPE) (High-Density Polyethylene) Augsta blīvuma polietilēns

Īpašības: plastmasa ir bieza, necaurspīdīga.

Biežāk lieto: piena un sulas pudeļu ražošanā, trauku mazgāšanas līdzekļu, šampūnu un dušas želeju iepakojuma ražošanā. Plastmasas izstrādājumos ar šādu kodu pārdod arī motoreļļas. Plastmasa ar otro kodu bieži vien ir arī rotaļlietās. Arī šos plastmasas izstrādājumus var nodot otrreizējai pārstrādei. 

 

  • KODS 3 (PVC/V) (Polyvinyl Ccloride) Polivinilhlorīds

Īpašības: plastmasa var būt gan elastīga, gan neelastīga.

Biežāk lieto: matraču pārvalku ražošanā, arī plēves izstrādājumos, ko izmanto tirdzniecībā preču iesaiņošanai, atsevišķu mazgāšanas līdzekļu iepakojumos.

Plastmasā ar kodu 3 ir ķīmiskas vielas, kas var nelabvēlīgi ietekmēt vīriešu reproduktīvo veselību. Šo plastmasas veidu retāk pieņem otrreizējai pārstrādei.

 

  • KODS 4 (LDPE) (Low-Density Polyethylene) Zema blīvuma polietilēns

Īpašības: plastmasa ir mīksta, elastīga.

Biežāk lieto: Pārtikas veikalos atrodamo maisiņu un mājsaimniecības atkritumu maisu ražošanā. 

Šis ir viens no drošākiem plastmasas veidiem, bet tos maz izmanto otrreizējā pārstrādē, tādēļ jādomā, kā ikdienā samazināt šādu maisiņu lietošanu. 

 

Reklāma
Reklāma
  • KODS 5 (PP) (Polypropylene) Polipropilēns

Īpašības: plastmasa ir nedaudz elastīga.

Biežāk lieto: saldējumu un jogurtu trauku, dzeramo salmiņu, sīrupa pudeļu, gatavo salātu trauciņu, autiņbiksīšu ražošanā.

Arī šis ir viens no drošākiem plastmasas veidiem. Vienmēr atceries šīs plastmasas grupas izstrādājumus nodot otrreizējai pārstrādei, ja vien tas ir iespējams. 

 

  • KODS 6 (PS) (Polystyrene) Polistirēns

Īpašības: stinga plastmasa.

Biežāk lieto: putuplasta kafijas krūzīšu un gaļas paplāšu ražošanā. No šīs plastmasas ražo arī necaurspīdīgās plastmasas karotes un dakšiņas.

Viens no kaitīgākajiem plastmasas veidiem, no kā ieteicams izvairīties, jo ilgtermiņā atstāj nelabvēlīgu ietekmi uz veselību. 

 

  • KODS 7 (OTHER) Cita plastmasa, tai skaitā akrils, polikarbonāts, neilons, stiklšķiedra

Īpašības. Šī plastmasas veida ražošanā izmanto dažādās piedevas, lai izstrādājumi top mīkstāki, caurspīdīgāki. Tās var kaitēt veselībai. Pagaidām daudzas no piedevām nav aizliegtas plastmasas traukos, tāpēc piesardzības dēļ vajadzētu izvairīties no to izmantošanas pārtikas glabāšanai.

Biežāk lieto: ūdens pudeļu, sporta pudeļu, caurspīdīgo plastmasas galda piederumu ražošanā.

Kods 7 parādās arī atsevišķos plastmasas izstrādājumos, kas skaitās videi draudzīgi, jo bioloģiski sadalās. Problēma rodas tad, ja nav sakārtots atkritumu šķirošanas jautājums. Plastmasas izstrādājumiem, kas bioloģiski sadalās, būtu jāparedz speciāli konteineri. 

 

Atceries!

Neatkarīgi no tā, kādu plastmasas veidu izvēlaties, nekad to nedrīkst sildīt mikroviļņu krāsnī!  

 

Ņem vērā!

PET pudeles var būt ar korķiem un etiķetēm. Dzērienu pudeles nav jāmazgā̄, taču tās ir jāsaplacina.

Izmest drīkst tikai tīru un izskalotu iepakojumu bez pārtikas produktu atliekām.

 

 

Materiāls tapis projekta "Konkurss pirmsskolas izglītības iestādēm par plastmasas un mikroplastmasas kaitīgo ietekmi uz vidi un cilvēkiem". Projekta reģ.nr. 1-08/54/2019