Iznācis ceļvedis vecākiem "Bērni un spēles internetā". To var lejupielādēt bez maksas

Lai skaidrotu, kādēļ bērni aizraujas ar tiešsaistes spēlēm, un sniegtu ieteikumus, kā vislabāk rīkoties vecākiem, lai spēlēšana viņu atvasēm būtu drošāka, klajā nācis ceļvedis vecākiem "Bērni un spēles internetā". 

Daudzi vecāki pat neiedomājas, ka tiešsaistes spēle var būt lielisks veids, kā uzturēt kontaktu ar savu bērnu.

FOTO: Shutterstock.com

Daudzi vecāki pat neiedomājas, ka tiešsaistes spēle var būt lielisks veids, kā uzturēt kontaktu ar savu bērnu.

Ceļvedī apkopoti gan nozares profesionāļu, gan pašu bērnu ieteikumi. Materiāls tapis, Latvijas Drošāka interneta centram (Drossinternets.lv) sadarbojoties ar telekomunikāciju uzņēmumu Telia Company. 


Ceļvedi bez maksas var lejupielādēt šeit. 


Tiešsaistes jeb digitālās spēles ir jebkura veida spēles, kuras spēlē, izmantojot konsoli, datoru vai mobilo ierīci. Pēc žanra tās var būt dažādu veidu – atjautības, lomu spēles, piedzīvojumu, sacīkšu, spriedzes, simulācijas, sporta spēles, e-sports un citas. Visā pasaulē, tostarp arī mūsu valstī, tiešsaistes spēles ir nozīmīga bērnu un jauniešu ikdienas sastāvdaļa.

Pētījuma dati liecina, ka turpat puse – 44% – Latvijas jauniešu atzīst, ka spēlē tiešsaistes spēles vismaz reizi nedēļāi. Pretēji daudzu vecāku uzskatam, bērni uzsver, ka spēlēšana viņu dzīvi ietekmē pozitīvi. Tā, piemēram, 68% aptaujāto uzskata, ka ar spēļu palīdzību viņi gan pilnveido savu spēlēšanas prasmi, gan arī iemācās ko jaunu. Piemēram, uzlabo angļu valodas prasmes, jo lielākā daļa populāro spēļu ir angliski, turklāt dažās spēlēs spēlētāji savā starpā sarunājas šajā valodā.

 

Reklāma
Reklāma

Tiešsaistes spēļu spēlēšana bērnam nekaitēs, ja vien ikdienas dzīvē valda saprātīgs līdzsvars starp dažādām aktivitātēm. Taču laiku spēlēm var atvēlēt tikai tad, kad bērns ir veiksmīgi ticis galā ar mācībām un ikdienas pienākumiem

 

"Uzskatu, ka tiešsaistes spēļu spēlēšana bērnam nekaitēs, ja vien ikdienas dzīvē valda saprātīgs līdzsvars starp dažādām aktivitātēm. Taču laiku spēlēm var atvēlēt tikai tad, kad bērns ir veiksmīgi ticis galā ar mācībām un ikdienas pienākumiem, regulāri nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, ir labi izgulējies un pavadījis laiku ar draugiem un ģimeni. Vecāku uzdevums ir palīdzēt bērniem atrast šo veselīgo līdzsvaru, nevairoties no atklātas sarunas, lai kopīgi vienotos par abpusēji pieņemamiem spēlēšanas noteikumiem," uzsver Drossinternets.lv vadītāja Maija Katkovska.

Daļa vecāku, saskaroties ar pirmajām problēmsituācijām, ko rada tiešsaistes spēļu spēlēšana, mēdz reaģēt pārlieku emocionāli un ķeras pie radikālām metodēm –  ierobežo vai aizliedz bērniem spēles, radot nevajadzīgas konfliktsituācijas. "Daudzi vecāki pat neiedomājas, ka tiešsaistes spēle var būt lielisks veids, kā uzturēt kontaktu ar savu bērnu.     Tāpēc tētiem un mammām ir svarīgi nevis justies pārākiem par saviem bērniem un ignorēt šo, viņuprāt, “muļķīgo nodarbi” – spēļu spēlēšanu, bet gan interesēties par to, kādas spēles tiek spēlētas un laiku pa laikam aprunāties par tām ar savu atvasi," skaidro M. Katkovska.

Arī paši bērni sagaida, lai vecāki vairāk interesētos par savu bērnu interesēm internetā, vai vismaz censtos izprast, kāpēc viņiem ir svarīgi spēlēt. Tāpat bērni būtu pateicīgi par vecāku atbalstu problēmsituācijās. Piemēram, pārlieka aizraušanās ar spēlēm var norādīt uz citām problēmām bērna dzīvē, piemēram, problēmām skolā, sociālo attiecību trūkumu, konfliktiem ar vienaudžiem vai pat vientulību un atstumtību. 

Ceļvedis ""Bērni un spēles internetā" palīdzēs vecākiem ne vien izprast, kādēļ bērns spēlē digitālās spēles, bet arī palīdzēs uzsākt sarunu ar savu atvasi, lai vienotos par noteikumiem un mudinātu spēlēt atbildīgi.