Virssvara problēmas svarīgi risināt no mazotnes

SIA „Rīgas veselības centrs” Rīgas domes Labklājības departamenta projekta “Mēs par veselīgu Rīgu!” ietvaros turpina īstenot BEZMAKSAS pakalpojumu VIRSSVARA KABINETS BĒRNIEM, IEKĻAUJOT ĢIMEŅU IZGLĪTOŠANU* - veselīga dzīvesveida un svara kontroles prasmju apgūšanu ģimenēm, kurās aug bērni (no zīdaiņa vecuma līdz 18 gadiem) ar paaugstinātu ķermeņa svaru.

Projekts ir īpašs tādā ziņā, ka veicina visas ģimenes iesaisti, jo tieši mājās veidojas ēšanas paradumi un izpratne par veselīgu uzturu.

FOTO: Shutterstock.com

Projekts ir īpašs tādā ziņā, ka veicina visas ģimenes iesaisti, jo tieši mājās veidojas ēšanas paradumi un izpratne par veselīgu uzturu.

Šobrīd īpaši aicinām ģimenes dalībai grupās, kas speciāli veidotas un paredzētas 2 – 3 gadus veciem bērniem, kā arī 4 – 5 gadus veciem bērniem. Pirmās šo grupu nodarbības paredzēta jau 7. oktobrī.


Ir pierādīts, ka savlaicīgi nekoriģēts liekais svars bērnībā būtiski palielina aptaukošanās un ar to saistīto slimību risku pieaugušā vecumā, tāpēc tas ir vecāku un ģimenes uzdevums – agrīni konstatēt un apzināties bērna virssvara problēmu un to profesionāli risināt. Diemžēl Latvijā bērnu virssvara izplatība aizvien turpina pieaugt. Projekts šajā ziņā var būt lielisks palīgs, jo tā ietvaros (32 nodarbībās 6 - 8 nedēļu laikā, divreiz nedēļā) ar bērnu un viņa pavadošo personu strādā multiprofesionāla speciālistu komanda - fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts, fizioterapeits, sporta speciālists, uztura speciālists un psihologs.


Projekts ir īpašs tādā ziņā, ka veicina visas ģimenes iesaisti, jo tieši mājās veidojas ēšanas paradumi un izpratne par veselīgu uzturu. Diemžēl vecāki, kuri ir galvenie sociālās un fiziskās vides veidotāji mājās, ne vienmēr atpazīst un atzīst sava bērna liekā svara problēmu, un līdz ar to nereti iespaido bērna uzturu, aktivitātes un citus dzīvesveida aspektus ne tajā labākajā veidā. 


SIA “Rīgas veselības centrs” psiholoģe Svetlana Ņikitina - Ivanova uzsver: “Uztura paradumu veidošanā (un arī maiņā) ģimenes loma ir vislielākā. Pirmkārt, vecāki jau ir tie, kuri ar savu piemēru gan bērnam šos paradumus ierāda, gan arī iegādājas noteiktus produktus. Otrkārt, uztura paradumi – ko un kā mēs ēdam, ir daļa no ģimeni raksturojošām un vienojošām nostādnēm un vērtībām, tāpēc ģimenē dzīvojošam cilvēkam vienam pašam (par bērnu nemaz nerunājot!) kaut ko mainīt savā ēdienkartē un uztura principos ir ļoti grūti, ja pat neiespējami.  Ģimenes sadarbība, vienprātība  un atbalsts ir nozīmīgākais priekšnosacījums, lai iecerētās izmaiņas izdotos.”


Tieši tādēļ arī projektā iesaistītie speciālisti rūpējas par emocionāli drošu un atbalstošu vidi, lai nodarbību dalībniekus labāk motivētu un iedrošinātu nepieciešamajām pārmaiņām un sasniegt vēlamo rezultātu ne tikai īstermiņā, bet arī ilgtermiņā.

Reklāma
Reklāma


Nodarbības notiks pirmdienās un ceturtdienās “Rīgas veselības centra” filiālē “Imanta” (Imantas 8.līnija 1/korpuss 1). Pieteikties, rakstot uz e-pastu svars@rigasveseliba.lv  ; telefons uzziņām -  29502008 (no plkst. 15.00 līdz plkst. 20.00).


Nodarbībās ir aicināti arī citu vecumu bērni. Ar grupu plānojumu iepazīties iespējams šeit: https://bit.ly/35681KB 


Pakalpojums tiek īstenots Eiropas Sociālā fonda projekta Nr.9.2.4.2./16/I/021 “Mēs par veselīgu Rīgu – daudzveidīgi un pieejami veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi!” ietvaros.