Nemainīgs svars mūža garumā. Vai tas ir iespējams?

“Mūžīgs uztraukums par ķermeņa apkārtmēriem ir viens no galvenajiem sieviešu pārdzīvojumu iemesliem. Savā draugu un paziņu lokā nepazīstu nevienu, kura būtu pilnībā apmierināta ar savu figūru, un bieži vien mēs mēdzam šajā ziņā krietni pārspīlēt. Uzzini, kas ir galvenie iemesli ķermeņa vizuālajām izmaiņām un no kā jāuzmanās, lai to nepieļautu,” stāsta Una Ulme, žurnāliste un grāmatas “Skaistumam nav gadu” autore.

Slinkums rada sava veida apburto loku, kas ārkārtīgi nopietni ietekmē dzīves kvalitāti un var radīt neatgriezeniskas sekas, uzskata grāmatas Skaistumam nav gadu autore Una Ulme.

FOTO: no personīgā arhīva

"Slinkums rada sava veida apburto loku, kas ārkārtīgi nopietni ietekmē dzīves kvalitāti un var radīt neatgriezeniskas sekas," uzskata grāmatas "Skaistumam nav gadu" autore Una Ulme.

Sev esmu formulējusi 4 galvenos svara pieauguma iemeslus, ko aplūkošu nedaudz izvērstāk.

1. Ģenētika
Figūras tips katrai no mums ir iedzimts no vecākiem vai vevecākiem. Paraugoties, piemēram, uz savu mammu, vari novērtēt savas nākotnes problēmzonas, apzināties figūras plusus un mīnusus. Jā, attiecībā pret ģenētiku esam bezspēcīgas, taču ir ļoti daudz veidu, kā “defektu padarīt par efektu.” Tā vietā, lai pārdzīvotu par kādu konkrētu ķermeņa zonu, kas neapmierina (un šie ir bezjēdzīgi pārdzīvojumi, jo izmainīt neko nav iespējams), izdomā, kā to koriģēt ar atbilstoša apģērba palīdzību.

Piemēram, man nekad nav bijusi izteikta vidukļa līnija, taču šaubos vai daudzi to ir pamanījuši. Es apzinos šo mīnusiņu un izvēlos, piemēram, taisna piegriezuma žaketes ar šaurām biksēm vai kleitas ar paplatinātu apakšdaļu, kas ir sava veida vizuāla figūras korekcija.

Diemžēl ļoti daudzas sievietes attiecībā uz apģērba izvēli grēko un nez kādēļ mīl izcelt tieši savas problēmzonas. Iespējams, jaunībā tās nebija tik izteiktas, tāpēc ierastie apģērba izvēles kritēriji vairs nestrādā un tie ir jāmaina. Ja pašai to ir grūti novērtēt, dodies pie stilista! Pietiks ar pāris konsultācijām, lai taptu skaidri apģērbu kombinēšanas pamatprincipi, kas pēc tam ievērojami atvieglos tavu ikdienu.

2. Hormonālas izmaiņas
Hormoni ir mūsu pašsajūtas un vizuālā izskata galvenie diriģenti. Tie katrs veic savu uzdevumu un kamēr viss ir līdzsvarā, problēmu nav, bet tik līdz šī harmonija izjūk, sākas problēmas. Svaru ietekmē hormoni, kurus izdala dzimumorgāni, vairogdziedzeris, kā arī virsnieres un aizkuņģa dziedzeris. Savu grāmatu “Skaistumam nav gadu” es iesāku aplūkojot stresa ietekmi un nonāku pie secinājuma, ka tieši stress ir mūsu skaistuma lielākais ienaidnieks. Piemēram, ilgstošas spriedzes apstākļos virsnieres pastiprināti izdala tā dēvēto stresa hormonu kortizolu, kas palielina apetīti, īpaši tieksmi pret saldumiem. Paaugstinoties kortizola līmenim, paaugstinās arī aizkuņģa dziedzera hormona insulīna līmenis, kas stimulē tauku uzkrāšanos vēdera apvidū. Arī dzimumhormonu līdzsvara izmaiņas ietekmē ir iesaistītas tauku vielmaiņā, tāpēc grūtniecības, pēcdzemdību laikā un menopauzē svara izmaiņas ir straujākas. It īpaši tas attiecas uz vecumu 40+, kad samazinās sievišķā hormona estrogēna līmenis un palēninās vielmaiņa.

Tieši estrogēns kontrolē apetīti un enerģijas patēriņu, tāpēc īpaši jāseko līdz tam ko ēdam un cik laika veltām fiziskajām aktivitātēm.

Nomierinot prātu un veicot attiecīgas korekcijas dienas režīmā, var panākt ļoti labu rezultātu. Bet, lai nevajadzētu cīnīties ar sekām, ieteicams jau laicīgi sākt sekot līdz hormonālām svārstībām, regulāri apmeklējot endokrinolologu un ginekologu, veicot attiecīgas hormonu analīzes un ievērojot speciālistu norādījumus.  

3. Psiholoģiska rakstura problēmas
Ne velti pastāv teiciens: “Viss ir galvā”. Mūsu domāšana, dzīves uztvere un jau pieminētais stresa līmenis atstāj uz ārējo izskatu daudz lielāku ietekmi nekā mūs domājam. Savā grāmatā es rakstu: “Daudzas nepadarītas lietas, solījumi, attiecību problēmas, pienākumi, neatrisināti naudas jautājumi krājas un laika gaitā pārvēršas liekajos kilogramos.

Reklāma
Reklāma

Arī ieciklēšanās uz savu problēmu var radīt enerģijas nosprostošanos un viss apstāsies. Varēsi līst vai no ādas ārā, bet progresa nebūs.” Es šādi nerakstītu, ja nebūtu pati to piedzīvojusi.

Ir sajūta, ka šādās situācijās organisms vienkārši pārstāj tev klausīt un tikai atlaižot problēmas, viss pamazām nostāsies savās vietās. Jā, tas nenotiek kā uz burvju mājienu. Kādam būs nepieciešama psihoterapeita konsultācija, citam pietiks ar filmā redzētu vai grāmatā izlasītu atziņu. Galvenais, ka izprotam un atzīstam, ka problēma pastāv un sākam raudzīties pēc veidiem, kā to risināt. Un atliks sākt rīkoties, kad atradīsies risinājums. Galvenais – to neignorēt un neizlikties, ka viss ir kārtībā. 

4. Slinkums
Patiesībā šis punkts būtu jāliek pirmajā vietā. Slinkums rada sava veida apburto loku, kas ārkārtīgi nopietni ietekmē dzīves kvalitāti un var radīt neatgriezeniskas sekas. Iedot sev kārtējo atlaidi, izdomāt attaisnojumu, atlikt uz citu dienu vai pažēlot sevi – tie visi ir veidi, kas ļauj mums bez sirdsapziņas pārmetumiem melot pašiem sev. Jo nekas traks jau nav noticis! Neaiziet uz treniņu, no rīta nepavingrot, atcelt ieplānoto pašizziņas lekcijas apmeklējumu, tā vietā pasēdēt pie televizora ar vīna glāzi rokās, jo es taču esmu tik nogurusi. Un jo vairāk šādu vakaru, jo mazāk enerģijas, līdz patiešām sāc justies slikti. Mēģini atgriezties ierindā, bet pasportot īsti nav vairs spēka, pēc treniņa sāp visas maliņas, uz kaut ko koncentrēties kļūst arvien grūtāk, un tu atmet visam ar roku. Gan jau kad kad  vēlāk, kad jutīšos labāk. Diemžēl labāk nepaliek, jo mazkustīgs dzīvesveids enerģiju nevairo. Uzkrājoties toksīniem, pašsajūta turpina pasliktināties, rodas apātija un esi sveicināta depresija! Savā grāmatā es rakstu: “Jāsaprot, ka liekais svars nav tikai estētiskas dabas problēma. Tas ir signāls, ka esi palaidusies, dzīvesveids nav pareizs, ir piesātināts ar stresu un negatīvām emocijām. Jo ilgāk problēmu būsi ignorējusi, jo grūtāk to būs uzveikt. Bet, ja reiz esi saņēmusies pārmaiņām, atpakaļceļa vairs nav.” 

Kāda ir mana metodika nemainīga svara noturēšana – uzzini nākamajā rakstā un grāmatā “Skaistumam nav gadu”, kuru var iegādāties šeit: Ageless.lv. Pasūtot grāmatu Ageless.lv, grāmatu saņemsi ar autores autogrāfu!

menopauze novecošana