Pasākumu rīkotāji aicina atteikties no hēlija balonu laišanas gaisā

Šodien, 2.oktobrī, Pasākumu foruma laikā tika prezentēts saprašanās memorands, kas aicina ikvienu pasākumu rīkotāju Latvijā atteikties no hēlija balonu un citu nekontrolējami lidojošu priekšmetu laišanas gaisā. Par atteikšanos no hēlija baloniem pasākumos un šīs iniciatīvas popularizēšanu parakstījās lielākie pasākumu rīkotāji Latvijā – Latvijas Pasākumu Producentu asociācijas (LaPPA) biedri, Pasaules Dabas Fonds  un vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv, kā arī citi pasākumu rīkotāji un foruma apmeklētāji. 

FOTO: Shutterstock.com

Pirmā zaļā soļa pasākumu nozarē iniciatore, vides eksperte Elīna Kolāte skaidro: “Būtībā balonu palaišana gaisā ir tas pats, kas apzināta atkritumu nomešana zemē. Arī Latvijas sabiedrība ļoti izvērtē balonu nepieciešamību, par ko liecina asā reakcija uz balonu palaišanu “neceļos” dažādās demonstrācijās, svētkos un prezentācijās. Tāpēc ir nepieciešams, ka pasākumu nozare kopīgi vienojas par to, ka meklēs citus – videi draudzīgākus – veidus, kā svinēt svētkus. Citi balonus grasās aizstāt ar ziepju burbuļiem, citi – ar kartonu spēļu ūsām bērnu pasākumos, kāds ar gaismām radīs vēl jaudīgāku skatu, bet citi balonu radīto vizuālo efektu aizstās ar mūziku.” 



Hēlija balonu gaisā laišanas tradīcija radās 20.gadsimta vidū, simbolizējot atbrīvošanu, brīvību, cerību un prieku. To popularitāte auga - hēlija baloni kļuva par dažādu svētku, demonstrāciju un prezentāciju teju centrālo rituāla objektu, nedomājot par gaisā palaistā izstrādājuma sekām, ietekmi uz vidi un bīstamu videi un pat cilvēka dzīvībai.

 

Hēlija balonu un citu priekšmetu nekontrolētai laišanai gaisā ir pieejamas neskaitāmas citas alternatīvas

Reklāma
Reklāma


Mēs  - pasākumu rīkotāji – esam pirmie, kam jāatsakās no hēlija balonu laišanas gaisā. Vienlaikus mums ir jāizglīto arī savus klientus, kolēģus, bērnus un to vecākus, kā arī citus svētku organizatorus un svinētājus. Hēlija balonu un citu priekšmetu nekontrolētai laišanai gaisā ir pieejamas neskaitāmas citas alternatīvas,” piebilst Latvijas Pasākumu foruma direktors Mārcis Gulbis. Viņš arī uzsver, ka šī iniciatīva ir tikai pirmais nozares solis ilgtspējīgāku pasākumu virzienā un jau pavasarī – nākamajā Pasākumu forumā – pasākumu nozare vienosies par tālāk veicamo darbu.    

Latvijas Pasākumu Producentu Asociācija (LaPPA), Latvijas Pasākumu forums un vides eksperte Elīna Kolāte piedāvā izmantot videi draudzīgākas svinīgo rituālu metodes, kas aizstāj tradicionālo balonu laišanu gaisā: koka vai augu stādīšana, gaismas un strūklaku šovs, sadziedāšanās, sadejošanās vai cits priekšnesums, cilvēku veidota figūra un gaisa foto, burbuļu pūšana, kontrolēta pūķa laišana gaisā, karoga pacelšana vai citas dabai draudzīgākas metodes.