Kādi apsvērumi ir svarīgi meklējot ideālo ģimenes auto?

Auto pirkšana vienmēr ir liels notikums. Atkarībā no budžeta, automašīna, sevišķi jauna, var būt otrs lielākais ģimenes ieguldījums aiz dzīvokļa vai mājas iegādes. Ja, tomēr, plāno tērēt ievērojami mazākas summas – lietotu auto saloni un autoplači var būt gudra izvēle.

FOTO: Shutterstock.com

Budžets gan nav vienīgais aspekts, kuru apsvērt, tāpēc šajā rakstā uzzināsi, ko vēl ņemt vērā meklējot savu ideālo ģimenes auto!

Automašīnas kopējās izmaksas
Vēl pirms apsvērt kāda ražotāja un modeļa auto iegādāties, ir vērts nospraust atvēlēto budžetu. Ja pirms ideālā ģimenes auto iegādes ģimenes īpašumā jau ir auto, ir jānovērtē tā aptuvenā pārdošanas cena un jāsaprot cik vēl būs jāpieliek jaunā auto iegādei. Taču ņem vērā, ka automašīnas iegādes cena ir tikai “puse no stāsta”, jo pēc pirkuma būs arī citi izdevumi, piemēram:
·         ceļa nodoklis;
·         apdrošināšana;
·         degviela;
·         apkopes;
·         rezerves daļu izmaksas;
·         u.c.
Visas iepriekš minētās izmaksas ir atkarīgas no auto, kuru iegādāsies, tāpēc veic rūpīgu izpēti, lai noskaidrotu, cik, piemēram, mēneša vai gada griezumā konkrētais auto modelis ekspluatācijā izmaksās. Nav gudri iztērēt visu ģimenes budžetu glauna auto iegādei, ja nevarēsi atļauties to uzturēt!


Benzīns, dīzelis vai kas cits?
Katra ģimene savu auto lieto individuāli, tāpēc apdomā, kā lietosies savējo! Vai tas tiks lietots braucieniem uz skolu pilsētas apstākļos un nelielos ātrumos? Tad labāk izvairīties no automašīnām ar dīzeļa dzinējiem, jo tās ir mazāk piemērotas ilgtermiņa nelielu attālumu un ātrumu braucieniem, kas nozīmēs lielākas uzturēšanas izmaksas. Šim mērķim labāk derēs auto ar nelielas litrāžas benzīna dzinēju vai pat hibrīds. Ja, tomēr, jūsu ģimenes auto tiks lietots arī garākiem pārbraucieniem vai ceļojumiem, nobraucot vairāk par 20 000 km gadā, ar dīzeļdzinēju aprīkots auto būs gudrāka izvēlē, jo samazinās degvielas izmaksas.

Sēdvietas un ietilpība
Runājot par pasažieru ietilpību salonā, ir tikai viens kritērijs pēc kā noteikt kāda tipa auto būs jūsu ģimenei piemērotākais un tas ir bērnu skaits. Ja ģimenē ir viens bērns, situācija būs mazāk sarežģīta, taču jāņem vērā, ka mazam pilsētas auto vieta aiz priekšējiem sēdekļiem ir ļoti ierobežota, tāpēc bērnu sēdeklīša uzstādīšana var sagādāt zināmas neērtības. Vēl jo vairāk, šādiem auto ir arī nelieli bagāžnieki, kuros pilna izmēra bērnu ratiņi var arī neietilpt.

Ja jūsu ģimenē ir trīs vai vairāk bērni, situācija krasi mainās – pavisam neliels skaits standarta izmēra vieglo automašīnu spēj nodrošināt ietilpību un drošību trīs bērniem aizmugurējā sēdekļu rindā, tāpēc ir vērts apsvērt lielāka auto iegādes iespējas. Tas gan nenozīmē, ka uzreiz jāpērk mikroautobuss ar septiņām sēdvietām, jo ir pietiekami daudz kompakto minivenu ar piecām vietām, kuras ir atdalītas viena no otras un piedāvā gana daudz vietas salonā. Šeit jāpiemin arī lielāki apvidus auto, kurā trīs bērnus varēs satilpināt bez problēmām, taču jāņem vērā, ka šādi auto parasti ir krietni vien dārgāki.

 

Drošība automašīnā
Vēl kāda lieta, kuru nedrīkst uztvert vieglprātīgi neskatoties vai auto ir jauns vai lietots ir automašīnas drošības aprīkojums. Ja vari atļauties iegādāties jaunu auto – aplūko tā standarta drošības aprīkojumu un aplūko piedāvātā papildaprīkojuma iespējas. Ja iegādāsies lietotu auto, rīkojies tieši tāpat – noskaidro kādām drošības sistēmām konkrētais auto ir aprīkots un pats svarīgākais – vai šīs sistēmas joprojām ir darba kārtībā!

Automašīnas vēsture
Auto vēsture, bieži vien, ir daudz svarīgāka par tā ražošanas gadu vai nobraukumu, jo nepareizi ekspluatēts auto var nolietoties pat pēc pāris gadiem, bet pareizi – būt uzticams daudzu gadu desmitu garumā. Ja nākama ģimenes auto meklēšanas teritorija ir tieši autoplači - vienmēr pieprasi pārdevējam dokumentāciju par veiktajām tehniskajām apkopēm –  uzticama lietota auto iegādē šis ir svarīgs priekšnosacījums. Ja jūti, ka pārdevējs varētu ko slēpts, pārbaudi auto vēsturi pats, ievadot auto šasijas (VIN) numuru kādā no specializētām datubāzēm, tādām kā, piemēram, AutoDNA.

Izturīgs salons
Lieta, ko iespējams daudzas ģimenes uzreiz neapsver un neņem vērā iegādājoties ģimenes auto ir tā salona tapsējums un izmantotie apdares materiāli. Ir lieki piebilst, ka mazi bērni un pusaudži auto aizmugurējā salonā var sadarīt briesmu lietas, tāpēc ieteicams izvēlēties auto ar salonu, kurš tik viegli nesmērējas, neplīst un ir viegli kopjams. Tas noteikti nav gaišs, bet gan tumšos toņos nostrādāts. Ir daudzi speciāli materiāli, taču no ierastajiem tieši ādas nevis auduma saloni ir pateicīgāki ģimenes automašīnās.

Lietots vai jauns auto?
Kad jāizvēlās starp lietota un jauna auto iegādi, apsver vai viss ģimenes budžets ir tērējams automašīnas iegādē, jo parādoties jaunām atvasēm kopējie tēriņi tikai augs. Turklāt, ja par lēta jauna auto cenu, ir iespējams iegādāties pāris gadus vecu, labi aprīkotu augstākas klases auto izvēli vērts apdomāt kārtīgi. Ja pie tam, tādi mazlietoto auto pārdevēji kā BRC Autocentrs lietotām automašīnām dod 2 gadu garantiju, lietota auto iegādi noteikti ir vērts apsvērt! Ja vēlies uzzināt vairāk, ienāc www.brc.lv!

Reklāma
Reklāma