Pasaulslavenais cirks Cirque du Soleil par savu jauno izrādi CRYSTAL

Cirque du Soleil radījis vēl nebijušu izrādi uz ledus CRYSTAL, kas apvieno cirka mākslu un daiļslidošanu elpu aizraujošā šovā. Pēc daudzu mēnešu smaga darba izrāde ir pilnveidota līdz vissīkākajām detaļām, un Cirque du Soleil komanda ir sākusi savu pasaules turneju. 

Izrādē CRYSTAL tiek izmantoti interaktīvie video, kas reaģē uz slidotājiem un mainās līdzi slidotāju darbībām

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izrādē CRYSTAL tiek izmantoti interaktīvie video, kas reaģē uz slidotājiem un mainās līdzi slidotāju darbībām

Šobrīd izrādes notiek saulainajā Meksikā, savukārt Latvijā šī izrāde priecēs mūs no 2020. gada 15. līdz 19. janvārim Arēnā Rīga. Latvijā radīta arī īpaša Cirque du Soleil spēle, kurā piedaloties, iespējams laimēt biļetes uz šo šovu CRYSTAL. Piedalieties spēlē šeit.

CRYSTAL izrādes tapšanas process ir bijis gan aizraujošs un jautrs, gan arī sarežģīts. Šova režisori un akrobātisko performanču dizaineri Sebastiens Soldevila (Sébastien Soldevila) un Šana Kerola (Shana Carroll) stāsta par izrādi, papildinot viens otru: “CRYSTAL ir stāsts par meiteni, kura nespēj atrast savu vietu sabiedrībā. Viņa dodas uz aizsalušu dīķi, kur ielūzt ledū. Un lielākā daļa šova notiek galvenās varones Kristālas izmainītajā zemapziņas pasaulē. Ar alegorijām vēlējāmies parādīt, ka cilvēkam būtu jāielūkojas dziļi sevī, jāapzinās gan savas labās, gan sliktās īpašības un tad viņš būs spējīgs sniegt labo pasaulei sev apkārt.”
 


Jasmīna Kalila (Yasmine Khalil), CRYSTAL radošā direktore, saka: “Priekšnesums uz ledus šķiet kā dabisks solis Cirque du Soleil attīstībā. Mēs bijām priecīgi izvēlēties ledus disciplīnas un padarīt tās vēl īpašākas un unikālākas, kā to spēj vien cirks.” Radošais direktors Stefans Miljevics (Stefan Miljevic) papildina, ka jau vairāk nekā desmit gadus ik pa laikam tika apsvērta doma par šovu uz ledus, un pirms gada viņi saņēma ierosinājumu vēlreiz atgriezties pie šīs idejas.

Izrādē CRYSTAL tiek izmantoti arī interaktīvie video, kas reaģē uz slidotājiem un mainās līdzi slidotāju darbībām. Sebastiens Soldevila stāsta: “Mēs gribējām radīt paši savu estētiku. Dažbrīd mēs izvēlējāmies vairāk vintāžas, 20. gadsimta sešdesmito gadu stilu un kaut ko neprātīgāku, dažbrīd kaut ko futūristiskāku, izmantojot līnijas un minimālisma stilu. Visas šovā atainotās pasaules eksistē Kristālas prātā, tādēļ nolēmām, ka šāda mainīga scenogrāfija būs piemērota. Domāju, ka katrai ainai būs diezgan atšķirīga ietekme.”

Solo daiļslidotājs Zabato Bebe dalās savos iespaidos: “Mēs strādājam kopā ļoti daudz. Un sasniegto progresu ir iespējams saskatīt. Lai gan ļoti daudz laika pavadām uz ledus, katra šī minūte ir lietderīgi izmantota. Turklāt mums ir ļoti saliedēta komanda, kas padara visu daudz vienkāršāku.”

Arī Benžamins Agosto (Benjamin Agosto), slidošanas performanču dizainers, ir priecīgs par draudzīgo atmosfēru: “Mani patiešām pārsteidza, cik ļoti visas iesaistītās puses ātri sastrādājās, un jau redzu, ka veidojas daudzas draudzība. Mūsu starpā valda tāds patīkams biedriskums. Tā kā starp mums ir gan lieliski slidotāji, gan fantastiski akrobāti, mēs ik dienas pārsteidzam un iedvesmojam viens otru katrs ar saviem individuālajiem talantiem. Jau no paša sākuma, kad akrobāti sāka slidot un slidotāji – izmēģināt dažādus trikus, mākslinieki saprata, cik sarežģīti ir veikt to, kas kādam citam šķiet tīrais nieks, tādēļ mākslinieku starpā radās vēl lielāka cieņa. Bija tiešām lieliski to novērot.”

Žonglieris Jorge Petits (Jorge Petit) stāsta, ka iemācīties slidot un žonglēt nav bijis tik grūti, lielākais izaicinājums ir veiksmīgi sadarboties uz ledus arī ar citiem māksliniekiem. Arī brīvā stila slidotājs Džulians Dulirē (Julien Duliére) piekrīt: “Mana specialitāte ir brīvā stila slidošana, breakdancing un akrobātika uz ledus. Ir viegli darīt to, ko tu māki. Grūtākais ir pielāgoties visam, kas notiek uz ledus tev apkārt – visiem jaunajiem faktoriem, visiem cirka māksliniekiem.” 

Ohirs Lkhagva (Ochir Lkhagva) no Mongolijas izrādē sniegs iespaidīgu priekšnesumu, balansējot uz krēsliem. Ohirs: “Es sāku nodarboties ar balansēšanu, kad man bija deviņi gadi. Kad esmu augšā uz krēsliem, es dzirdu savu elpu, jūtu savus sirdspukstus. Ir jāizjūt krēsla kājas tā, it kā tās būtu daļa no tava ķermeņa, citādi nekas neizdosies.”
Daniels Fortins (Daniel Fortin), priekšnesuma izpilddirektors, priecājas: “Redzēt, kā visi šie cilvēki strādā kopā un mācās viens no otra, atklājot jaunus veidus, kā izteikt sevi mākslā, man šķiet tiešām saviļņojoši.”

Turklāt jaunas lietas māksliniekiem jāapgūst ne tikai uz skatuves, bet arī aizkulisēs. Vizāžiste Veronika Senžermēna (Veronique St-Germain) stāsta: “Interesants izaicinājums, jo sevišķi vīriešiem, ir iemācīties uzklāt profesionālo grimu. Tādēļ mēs viņiem mācām visus sīkumus – kā pareizi turēt otas, kā sapludināt kosmētiku, kā būt precīzam un visu pārējo.” Daudzi mākslinieki joko, ka grima klāšana pašiem sev ir pati stresainākā šova daļa.

Sebastiens Soldevila turpina: “Lieliskākais, ka viss ir jauns, viss ir pārsteidzošs! Bet mēs noteikti nevēlējāmies veidot šovu uz ledus tikai tādēļ, ka tas ir kas nebijis. Mēs tiecamies uz izcilību. Mēs nevēlamies aizbildināties, ka kaut kas neizdevās, jo bijām uz ledus. Mēs vēlamies, lai cilvēki jūt, ka uz ledus viss ir citādi, bet, lai nemazinātos arī akrobātiskais aspekts, un to panākt ir sarežģītāk.” 
Šana Kerola piebilst: “Pirms gada, kad sākām rakstīt, mums bija tikai scenārijs, kuru šobrīd, skatoties izrādi CRYSTAL, redzu ik detaļā. Tā ir burvīga sajūta, ka no mazas idejas ir izaudzis un attīstījies kas tik ļoti liels un fantastisks.” 


Dāvini prieku! Palutini savu ģimeni! Pērc biļetes uz izrādi CRYSTAL oktobrī un izmanto īpašo 20% atlaidi ģimenēm!  Ģimenes akcija ir spēkā, pērkot sēdvietas 2 pieaugušajiem + 2 vai vairāk bērniem līdz 16 gadu vecumam. Koda laukā ievadiet kodu gimenecds un saņemiet 20% atlaidi. Piedāvājums neattiecas uz Bērnu biļetēm (2-6 g.v). Vairāk informācijas Biļešuserviss.lv


Par Cirque du Soleil 
Cirque du Soleil ir viens no pasaulē atpazīstamākajiem, lielākajiem un iespaidīgākajiem cirkiem. No uzņēmuma dibināšanas brīža ir radīti brīnumaini priekšnesumi, un sniegta iespēja tos baudīt aptuveni 180 miljoniem skatītāju vairāk nekā 450 pilsētās visos sešos kontinentos. Cirque du Soleil šobrīd strādā virs 4000 darbinieku un 1300 izpildošo mākslinieku no gandrīz 50 valstīm. 2018. gadā pasaulē vienlaicīgi tika demonstrētas pat 19 izrādes.

Cirque du Soleil izcelsme meklējama Kanādas pilsētiņā Kvebekā 1984. gadā, taču šodien tas pulcē māksliniekus no visas pasaules. Aptuveni 40 % no 1300 Cirque du Soleil izpildošajiem māksliniekiem ir bijušie profesionālie sportisti, galvenokārt vingrotāji, pasaules un olimpiskie čempioni, kuri var lepoties ar iepriekš karjerā iegūtām 17 olimpiskajām medaļām. Cirque du Soleil ir cirks bez dzīvniekiem, un tas garantē elpu aizraujošu piedzīvojumu un adrenalīna devu ikvienam skatītājam!

Reklāma
Reklāma

Biļetes pieejamas Biļešu Serviss kasēs. 

Uzzini vairāk par Cirque du Soleil šeit www.cirquedusoleil.com