Ģimenes ārsta izvēle jaundzimušajam

Vēl esot mazuļa gaidībās – ap 30. grūtniecības nedēļu – , topošajiem vecākiem jāsāk domāt par ģimenes ārsta izvēli jaundzimušajam. Kā izraudzīties ārstu mazulim un kāda ir kārtība, lai to izdarītu, stāsta ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

Ģimenes ārstu var mainīt tik bieži, cik vien ir nepieciešams!

FOTO: Shutterstock.com

Ģimenes ārstu var mainīt tik bieži, cik vien ir nepieciešams!

Kāda ir kārtība, kādā topošie vecāki piesaka ģimenes ārstu savam bērnam? Cik laicīgi pirms dzemdībām tas jāizdara? Vai un kādos gadījumos ģimenes ārsts var atteikties pieņemt savā praksē jaundzimušo?

Ģimenes medicīnas īstenā būtība un sūtība ir visas ģimenes veselības aprūpe, tātad ideālā variantā tā ietver gan jaundzimušo, gan bērnu, kā arī pieaugušo un senioru aprūpi pie viena izvēlēta ģimenes ārsta, kurš arī nodrošina veselības aprūpes pakalpojumus ilgtermiņā. Tas ir gan ērtāk pacientam, gan ģimenes ārstam; viņa rīcībā ir pilnīga informācija par ģimenes veselības stāvokli, sadzīves apstākļiem, potenciālām iedzimtām slimībām utt. Tādējādi, plānojot grūtniecību vai esot gaidībās, optimālākais variants būtu pārrunāt jaundzimušā reģistrāciju pie sava ģimenes ārsta. 

Veselības aprūpes kārtību paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 555, kur arī noteikts, ka ģimenes ārsta pienākums ir reģistrēt praksē jau reģistrētas personas pirmās pakāpes lejupējos vai augšupējos radiniekus vai laulāto, tādējādi atbalstot iepriekš minēto ģimenes medicīnas koncepciju. Ja kādu iemeslu dēļ vēlaties jaundzimušajam citu ģimenes ārstu, šie MK noteikumi paredz, ka bērns jāreģistrē pie ģimenes ārsta, kurš atbilstoši jaundzimušā deklarētajai adresei nodrošina primārās veselības aprūpes pakalpojumus.

 

Gan jaundzimušais, gan mamma tiek vērtēti kā veselums, tāpēc ideāli, ja jums ir „kopīgs” ģimenes ārsts!

 

Nacionālais veselības dienests sadarbībā ar pašvaldībām ir noteicis katra ģimenes ārsta pamatdarbības teritoriju – katra iela Rīgā vai pagasts laukos „pieder” konkrētam ģimenes ārstam, kurš sniedz arī jaundzimušo aprūpi. Lai noskaidrotu, pie kura ģimenes ārsta var veikt reģistrāciju atbilstoši savai dzīvesvietai, cilvēks tiek aicināts zvanīt uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darbdienās plkst. 8.30–17.00) vai rakstīt e-pasta vēstuli uz „info@vmnvd.gov.lv”. 

Šobrīd ir paredzēta iespēja pie ģimenes ārsta reģistrēties arī elektroniski, taču es ieteiktu joprojām to darīt klātienē, jo elektroniskā reģistrācija kā pakalpojums vēl nav iedzīvojusies ārstu ikdienā. Gadījumos, ja izvēlētais ģimenes ārsts saskaņā ar līgumu neapkalpo jūsu dzīvesvietu, jaundzimušā reģistrācija ir savstarpējās vienošanās jautājums.


Kas ģimenes ārstam, kas uzņemas jaundzimušā aprūpi, ir jāzina par sievietes grūtniecības norisi un dzemdībām?

Pirmreizēji tiekoties ar ģimenes ārstu pēc dzemdībām, līdzi jāņem mātes pase un izraksts no dzemdību nodaļas. Minētie dokumenti satur svarīgāko informāciju gan par mammu, gan jaundzimušo. Ja pie ģimenes ārsta tiek reģistrēts tikai jaundzimušais, tad ārstam parasti būs vairāk jautājumu – par mātes slimībām (piemēram, paaugstināts asinsspiediens, cukura diabēts utt.), kas var ietekmēt bērnu grūtniecības laikā, par kaitīgiem ieradumiem, slimībām ģimenē, par grūtniecības un dzemdību norisi, noskaidrojot, vai ir kādi apstākļi, kas varētu ietekmēt jaundzimušā veselību. Tāpat parasti ģimenes ārstu interesēs, kā mammai sokas ar krūts barošanu, tiks novērtētas iespējamās pēcdzemdību depresijas pazīmes. Atkal – gan jaundzimušais, gan māmiņa tiek vērtēti kā veselums, tāpēc ideāli, ja jums ir „kopīgs” ģimenes ārsts!


Cik bieži jaundzimušajam drīkst mainīt ģimenes ārstu?

Atceries, ka ģimenes ārstu var mainīt tik bieži, cik vien ir nepieciešams!

Reklāma
Reklāma


Kad jaundzimušais ir atvests mājās, viņu apciemo ģimenes ārsts un prakses māsa.  Cik bieži tas notiek, un ko vērtē, ierodoties mājās pie jaunajiem vecākiem? Vai tiek novērtēti drošības riski un ģimenes labklājība?

Ģimenes ārsta un prakses māsas mājas vizītes pie jaundzimušā, ko dēvē par „patronāžām”, arī ietilpst valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā. Ir paredzēts, ka ģimenes ārsts apmeklē jaundzimušo mājās pirmo reizi trīs dienu laikā pēc izrakstīšanās no slimnīcas un otro reizi – trešajā dzīves nedēļā. Māsas vai ārsta palīga mājas vizīte ir paredzēta trīs reizes līdz viena mēneša vecumam. Līdz ar to kopā, iespējams, mediķi jūs apmeklēs piecas reizes līdz bērna viena mēneša vecumam! Realitātē es apšaubu tik biežu viesošanos pie mazuļa mājās, tas būs atkarīgs no bērna veselības stāvokļa. 

Patronāžas laikā tiek novērtēts zīdaiņa un mātes veselības stāvoklis, tiek novērtēta vide – vai ir bērnam piemērota –, sniegti padomi bērna aprūpē mājas apstākļos, veicināta krūts barošana. Gribētu iedrošināt, ka nav jākautrējas no ģimenes ārsta, viņu mazāk interesē vecāku labklājības līmenis. Tiek apskatīts, vai bērnam ir gulta, apģērbs, vai telpas ir pietiekami siltas, pārliecinās, vai vecāki spēj nodrošināt mazuļa aprūpi utt. Nepieciešamības gadījumā, lai veicinātu bērna atbilstošu aprūpi, iesakām krūts barošanas speciālista konsultāciju, lūdzam pediatra vai sociālā darbinieka palīdzību. 

 

Der zināt!

Izvēlies ģimenes ārstu vai pediatru tuvu savai faktiskajai dzīvesvietai. Ja bērns dzīvo ārsta pamatdarbības teritorijā vai pie ārsta reģistrēts kāds no vecākiem, viņš nedrīkst atteikt reģistrāciju. Ja teritoriālais ģimenes ārsts atsaka reģistrāciju, cilvēks tiek aicināts par to informēt Nacionālo veselības dienestu, rakstot uz e-pastu – info@vmnvd.gov.lv – vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234. Sazinies ar praksi, lai vienotos par bērna reģistrāciju.

Pēc mazuļa piedzimšanas sazinies ar praksi un vienojies par bezmaksas reģistrācijas vizītes dienu un laiku.

Noskaidro informāciju par prakses darba laiku, saziņas un sadarbības iespējām. Uzzini, ko darīt reizēs, kad steidzami nepieciešama palīdzība, un kā pieteikt mājās vizītes.
Bērniem līdz 18 gadu vecumam ģimenes ārsta mājas vizīte ir valsts apmaksāts pakalpojums, par ko vecākiem ar ģimenes ārstu ieteicams vienoties darbdienās līdz plkst. 15.00.


Lai noskaidrotu, pie kura ģimenes ārsta var veikt reģistrāciju atbilstoši savai dzīvesvietai, cilvēks tiek aicināts zvanīt uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darbdienās plkst. 8.30–17.00) vai rakstīt e-pasta vēstuli uz „info@vmnvd.gov.lv”. 

Saistītie raksti