Pieci iemesli, kādēļ taisni zobi ir veselības stūrakmens

​Zobu saspiestība, nelīdzena zobu rinda vai šķirbas starp zobiem var radīt smagas veselības problēmas – smaganu pietūkumu, asiņošanu vai iekaisumu, kā arī galvassāpes un pat stājas traucējumus. 

Cilvēki, kuri ir apmierināti ar savu izskatu, gūst lielākus panākumus

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēki, kuri ir apmierināti ar savu izskatu, gūst lielākus panākumus

Galvenie iemesli, kādēļ taisni zobi ir svarīgi:

Palīdz justies daudz pievilcīgāk un pārliecinošāk, paaugstina pašnovērtējumu
Nav noslēpums, ka cilvēki, kuri ir apmierināti ar savu izskatu, gūst lielākus panākumus, jo taisni zobi ir pievilcīga smaida priekšrocība, kas rada jaunas karjeras un darba iespējas. Zobu taisnošana ir saistīta ar dzīves kvalitātes uzlabošanos gan bērniem, gan pieaugušajiem, jo gala rezultāts var dot pārliecību par personīgiem mērķiem, īpaši pusaudža gados taisni zobi var uzlabot pusaudžu pašnovērtējumu.


Taisni zobi ietekmē vispārējo veselību
Mutes dobuma veselība ietekmē jūsu vispārējo veselību. Infekcijas un iekaisumi var izraisīt nopietnas veselības problēmas, piemēram, sirds slimības, diabētu un citas slimības. Rūpējoties par smaganām, zobiem un smaidu, var parūpēties par visu ķermeni kopumā. 


Atvieglo zobu tīrīšanas procesu
Taisnus zobus ir vieglāk tīrīt, jo pie saspiesta zobu stāvokļa, rodas vairāk vietas, kur aizķerties aplikumam. Šķībi vai saspiesti zobi var radīt vairāk smaganu problēmu, jo baktērijas, kas uzkrājas starp zobiem un pie smaganu līnijas, izraisa smaganu problēmas: sarkanas, pietūkušas un asiņojošas smaganas, sliktu elpu. 


Atvieglo košļāšanas procesu
Kraukšķīgi augļi un dārzeņi ir tikpat labi mutes dobuma veselībai, cik tie vērtīgi arī vispārējai veselībai. Šķībi zobi var apgrūtināt un pat radīt sāpes ēšanas un košļāšanas laikā, turklāt taisni zobi var atvieglot diētas ievērošanu un ēšanas procesa baudīšanu.


Taisni zobi ir pareiza sakodiena pamats 
Nepareizs sakodiens un šķībi zobi var radīt locītavu problēmas, galvassāpes, grumbu veidošanos, īpaši mutes un deguna apvidū, un sejas asimetriju, kas var izpausties žokļu nobīdes dēļ. Ja ir taisni zobi un pareizs sakodiens, izredzes saglabāt veselus zobus visas dzīves laikā ir krietni augstākas.
Zobārstniecības klīnikas Concordia un Baltijas valstu vadošais ortodonts Māris Gržibovskis novērojis, ka cilvēki ļoti bieži nenovērtē veselības riskus, kas saistīti ar zobu veselību. “Protams, pareiza sakodiena pozīcijas uzlabošana, tīri, balti zobi un vispārējā ķermeņa veselība prasa laiku, pacietību un līdzekļus. Pareizi izlīdzināti zobi ne tikai veicina veselīgāku zobu un smaganu veidošanos, bet arī var mazināt vai novērst fiziskās veselības problēmas, līdz ar to ir nepieciešama zobu taisnošana, ko var veikt ar dažādām ortodontiskām ārstēšanas metodēm.”


Ortodontiskās ārstēšanas metodes:
Ortodontiskās kapes jeb Invisalign elaineri
– gandrīz neredzamu izņemamu kapju komplekts. Ārstēšanas procesā ik pēc divām nedēļām kapes jānomaina. Katra kape ir individuāli izgatavota. Elaineri ir ērti un gandrīz neredzami, šī metode ir ērtākais veids, kā iztaisnot zobus, neietekmējot dzīvesveidu.

Orthopulse – pārnēsājama, viegli ieliekama un izņemama bezvadu ierīce, kuras darbības pamatā ir process, ko sauc par "photobiomodulation" jeb gaismas terapiju. Šī terapija ir zemas intensitātes infrasarkanās gaismas tehnoloģija, kas veicina zobu kustību, tā samazinot ortodontiskās ārstēšanas laiku.

Breketes - ar brekešu sistēmu ir iespējams panākt, lai visu zobu kustība noris visās trīs dimensijās, jo pie katra zoba, brekete tiek pielīmēta pie emaljas, un visās breketēs tiek iestiprināts loks, kurš mijiedarbojoties ar breketēm, koriģē zobu rindas. Pastāv dažādi brekešu veidi (metāliskās, pašliģējošās, estētiskās, lingvālās breketes).

 

Reklāma
Reklāma