Uzsāk labdarības akciju priekšlaikus dzimušo bērniņu atbalstam

Lai arī priekšlaicīgo dzemdību skaits Latvijā ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā (5.5% – 6% no kopējo dzemdību skaita gadā), aizvadītajā gadā mūsu valstī pirms sava noteiktā laika, jeb agrāk par pilnām 37 grūtniecības nedēļām, piedzima 1057 bērniņi. Vidēji ik gadu pie saviem vecākiem steigšus ierodas 1100 līdz 1200 mazuļi - liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Savukārt, pasaulē kopumā priekšlaikus dzimst katrs 10 bērniņš. 

Vidēji ik gadu Latvijā pie saviem vecākiem steigšus ierodas 1100 līdz 1200 mazuļi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vidēji ik gadu Latvijā pie saviem vecākiem steigšus ierodas 1100 līdz 1200 mazuļi.

Bieži vien iemesli, kādēļ mazulis piedzimst priekšlaicīgi, nav zināmi. Taču ir skaidrs, ka priekšlaicīgi dzimušiem bērniņiem ir nepieciešams veltīt īpašas rūpes un uzmanību, jo viņi pasaulē ieradušies vēl līdz galam nesagatavoti.

17. novembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena, lai pievērstu sabiedrības uzmanību šo bērnu esamībai, viņu grūtajam dzīves sākumam, iespējām atbalstīt un palīdzēt.

Ar mērķi atbalstīt priekšlaikus dzimušus mazuļus un viņu vecākus Latvijā, “Pampers” sadarbībā ar Bērnu klīniskā universitātes slimnīcu (BKUS) un veikalu tīklu “Maxima” aicina ikvienu no 26. septembra līdz 13. novembrim iesaistīties labdarības akcijā, kuras mērķis ir ziedot Latvijas slimnīcām īpašas, priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem piemērotas autiņbiksītes. Par katru iegādāto “Pampers” autiņbiksīšu iepakojumu ikvienā “Maxima” veikalā visā Latvijā vai arī internetveikalā barbora.lv, tiek ziedotas 1 īpašās autiņbiksītes, kas akcijas noslēgumā, Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienā, tiks nogādātas Bērnu slimnīcā.

“Vidēji 50 bērniņi gadā piedzimst svarā zem 1 kilograma, un slimnīcā, ārstu uzraudzībā, tie pavada 2-3 mēnešus. Mājās mazulīši dodas brīdī, kad ir sasnieguši vismaz 2 kilogramus. Taču, neatkarīgi no bērniņu svara un veselības stāvokļa, viņi visi un arī viņu vecāki ir varoņi šī vārda vistiešākajā nozīmē, jo priekšlaicīgas dzemdības ir negaidīts un emocionāli grūts pārdzīvojums. Šajā laikā īpašas rūpes un mīlestība no apkārtējiem nepieciešama gan mazulim, gan viņa vecākiem. Cik nozīmīgas priekšlaikus dzimušiem bērniņiem ir mūsdienu medicīnas tehnoloģijas, tikpat liela loma ir vecāku klātbūtnei, viņu gaišajām domām un noskaņojumam. Jaunie vecāki slimnīcā pie priekšlaikus dzimuša mazuļa bieži pavada ļoti ilgas stundas, bez atpūtas un iespējas sarūpēt nepieciešamās lietas, tādēļ viņiem nozīmīgs ir gan emocionālais, gan fiziskais atbalsts. Paldies visiem, kuri atbalsta priekšlaikus dzimušos, piemēram, ar zeķītēm, cepurītēm, un paldies tām ģimenēm, kas dalās savās sajūtās un pieredzē par piedzīvoto, tādējādi rodot cerību un mierinājumu citiem vecākiem, kuri arī satapušies ar pāragru bērniņa piedzimšanu,” stāsta BKUS neonatoloģe Dace Sniedze.

Reklāma
Reklāma

Labdarības kampaņā aicināti iesaistīties arī tie, kuriem sadzīvē autiņbiksītes vairs nav nepieciešamas – jebkuru iegādāto standarta autiņbiksīšu iepakojumu iespējams ziedot BKUS, nogādājot to BKUS Vecāku mājā.

“Priekšlaikus dzimušam mazulim dienā vidēji nepieciešamas 8 speciālās autiņbiksītes, tādēļ šādu atbalsta kampaņu “Pampers” organizē jau otro gadu. Pērn akcijā tika saziedoti vairāk kā 16 000 šo mazo, izmērā pusi no plaukstas lieluma autiņbiksīšu. Tas ir nozīmīgs atbalsts gan pašam priekšlaikus dzimušajam mazulim, gan viņa vecākiem,” aicinot iesaistīties akcijā, saka “Procter & Gamble Marketing Latvia” valdes locekle Jeļena Orlova.

Priekšlaikus dzimušu mazuļu vecāku atbalstam kampaņas ietvaros ģimenes portālā “Mammamuntetiem.lv” izveidota arī īpaša rubrika “Mazuļi, kuri steidzas”, kurā lasāmi gan tematiski raksti, gan pieredzes stāsti, no kuriem taps īpaša foto – stāstu izstāde. 

Labdarības kampaņā aicināti iesaistīties arī tie, kuriem sadzīvē autiņbiksītes vairs nav nepieciešamas – jebkuru iegādāto standarta autiņbiksīšu iepakojumu iespējams ziedot BKUS, nogādājot to BKUS Vecāku mājā, Vienības gatvē 45, Rīgā, un tādējādi paveicot labo darbu dubultā. Standarta autiņbiksītes lieti noder jau lielākiem bērniņiem, kuri slimnīcā nonāk pēkšķi un vecāki nespēj operatīvi sarūpēt visu nepieciešamo.