LeNeSOns sāk jauno sezonu un aicina mazos mūzikas mīļotājus uz Lielo ģildi

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) turpina iepazīstināt bērnus ar klasisko mūziku, arī šajā sezonā piedāvājot LeNeSOna koncertciklu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Uz četriem koncertiem visas sezonas garumā aicināti bērni no piecu gadu vecuma. Šo sestdien mazie klausītāji kopā ar LeNeSOnu dosies pa komponista Pētera Barisona bērnības takām un iepazīs viņa tēlainās simfoniskās svītas “Ziedu vija” un “Bērnības rīti”. 28. septembrī LeNeSOns uz skatuves kāps divreiz – plkst. 11.00 krievu valodā, bet plkst. 14.00 latviešu valodā.

Centrālais tēls LeNeSOns gadu gaitā kļuvis par iemīļotu bērnu draugu. LeNeSOns piedalās koncertos, lai ar dažādiem piemēriem – dažreiz smieklīgiem, dažreiz nopietniem – atklātu bērniem orķestra noslēpumus.

Mazie klausītāji tiek arī mācīti un izglītoti, kā uzvesties klasiskās mūzikas koncertos, bet koncertu starpbrīži atvēlēti dažādām bērnu radošajām izpausmēm: mūzikas instrumentu iepazīšanai, radošām darbnīcām un tematiskām spēlēm.

Cikla pirmais koncerts notiks jau šo sestdien, 28. septembrī, plkst. 11.00 (krievu valodā) un 14.00 (latviešu valodā). Tajā klausīsimies un iepazīsim romantiskā latviešu komponista Pētera Barisona simfoniskās svītas ‘Ziedu vija” un “Bērnības rīti”, ko kopā ar LNSO atskaņos atraktīvais diriģents Andris Vecumnieks. Par ne visiem zināmo komponistu Barisonu viņš saka: “Viņu pazīstam kā Dziesmu svētku neoficiālās himnas – dziesmas “Dziesmai šodien liela diena” – autoru. Taču viņš ir arī izcils simfoniskā orķestra krāsu meistars. Atgādinājums par Barisona simfoniskās mūzikas poētisko krāšņumu mudināja LeNeSOnu doties ceļojumā uz autora bērnības zemi un fantāziju pasauli. “Ziedu vija” un “Bērnības rīti” ir komponista bērnības atmiņu vizuāls un Sēlpils dabas ainaviski tēlains atveidojums. Bērnības ainas ataust gan krāšņu ziedu pasaules redzējumā, gan kādas bērnu dienas piedzīvojumos – brīžiem godbijīgos un cēlos, brīžiem nerātnos un draiskos, pat noslēpuma pilnos aizliegtajos “slepenajos ceļojumos” un piedzīvojuma meklējumos.”

lenesons

Reklāma
Reklāma

Koncertcikla režiju šajā sezonā veido “Lielā Kristapa” nominante un kampaņas “#iamintrovert” idejas autore Una Rozenbauma, kura atklāj, ka, ķeroties klāt šim projektam, ir priecīgi satraukta, taču izjūt arī lielu atbildību, jo nav nemaz tik vienkārši iemācīt bērniem mīlēt klasisko mūziku. Viņa meklē veidu, kā stāstu nepadarīt pārāk sarežģītu, bet arī nevienkāršot to līdz deminutīvu līmenim. “LNSO sezonas koncepts ir simfioze – tas, ka klasiskā mūzika sader kopā ar pilnīgi visu. Šo mēģinām iedzīvināt arī LeNeSOnā, katrā koncertā kombinējot klasisko mūziku ar kādu no mākslām. Sezonas atklāšanas koncertā tā būs glezniecība, nākamajā mēs pievienosim horeogrāfiju, trešā būs opera un ceturtajā liksim klāt literatūru. Šajā koncertā mēs mazliet iezīmēsim kas ir klusā daba un impresionisms. Katram skaņdarbam tiks animēti flāmu vecmeistaru un Monē darbi.”

LeNeSOna tēlā iejūtas iemīļotie aktieri Valdis Vanags un Aleksejs Geiko. Katru sezonu uz koncertciklu iespējams iegādāties abonementu. Abonementu pārdošana notiek līdz pirmajam cikla koncertam. Šajā sezonā plānoti arī šādi LeNeSOna cikla koncerti:
2. novembrī “LeNeSOns un pasaku tēli” – Anatolija Ļadova, Nikolaja Rimska-Korsakova, Igora Stravinska u.c. mūzika
22. februārī “LeNeSOns un Mocarta opera” – Volfganga Amadeja Mocarta opera “Bastiēns un Bastiēna”
18. aprīlī “LeNeSOns un Šūmaņa “Bērnu ainas”” – fragmenti no Roberta Šūmaņa “Bērnu ainām”.
Katra programma tiek atskaņota plkst. 11 (krievu valodā) un plkst. 14 (latviešu valodā) un notiek Lielajā ģildē. Biļetes uz koncertiem pieejamas “Biļešu paradīzes” un Lielās ģildes kasēs. Detalizētāku informāciju par LNSO koncertiem iespējams atrast orķestra mājaslapā – www.lnso.lv.  Atbalstot daudzbērnu ģimenes, piedāvājam 30 % atlaidi 3+ Goda ģimenes karšu īpašniekiem.