Kā nesaslimt ar salmonelozi? Pazīmes, ārstēšana un profilakse

Salmoneloze ir infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Salmonelozes simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja, drudzis, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, kā arī, ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanu (dehidratāciju). 

Nelietojiet uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas.

FOTO: Shutterstock.com

Nelietojiet uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas.

Salmonelozes simptomi parādās 6 - 72 stundas pēc inficēšanas. Bieži vien salmoneloze noris smagā formā un nepieciešama slimnieku hospitalizācija. Bīstama slimības komplikācija ir baktēriju iekļūšana no zarnu trakta asinīs, kas var izraisīt iekšējo orgānu inficēšanu (abscesu, artrītu, meningītu u. c.). Šādos gadījumos salmoneloze var beigties ar nāvi. Veciem cilvēkiem, maziem bērniem, personām ar izmaiņām imūsistēmā un pacientiem, kuru organisms novājināts citu slimību dēļ, inficēšanās ar salmonelozi ir smaga slimība.

Ārste, epidemioloģe Elvīra Brūvere stāsta, ka salmonelozes izplatība Latvijā ir salīdzinoši augsta. Ar to var slimot gan cilvēki, gan dzīvnieki. Savukārt inficēties ar baktēriju cilvēki var gan no mājdzīvniekiem, gan ēdot nepareizi apstrādātu pārtiku, gan neievērojot personīgās higiēnas noteikumus. Individuāli saslimšanas gadījumi notiek tad, ja ir nopirkts jēls produkts (gaļa, olas), kas nav pareizi un pietiekami apstrādāts. Ja ir saslimuši 2 un vairāk cilvēki, tas jau ir slimības uzliesmojums. 

 

Saslimšanas smagums ir atkarīgs no tā, cik daudz ir apēst inficētais produkts. Jo vairāk salmonellu nonācis organismā, jo smagāk norit saslimšana. Kā norāda ārste, individuālai organisma imunitātei salmonelozes saslimšanas gadījumā nav izšķiroša nozīme. 

 

Nopietnākos saslimšanas gadījumos bērnus ārstē slimnīcā, tomēr kopumā atveseļošanās process var notikt arī mājās.

 

Nopietnākos saslimšanas gadījumos bērnus ārstē slimnīcā, tomēr kopumā atveseļošanās process var notikt arī mājās. Ģimenes locekļiem ir stingri jāievēro higiēnas noteikumi - jāmazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma, jāveic telpu uzkopšana, rūpīgi jāmazgā bērna ikdienā lietotie piederumi, pareizi jāveic pārtikas apstrāde, jo salmonelozes ierosinātājs ir izturīgs. Pediatrs izrakstīs probiotiķus zarnu trakta atveseļošanai. Noteikti ir daudz jādzer. Ja nav specifisku komplikāciju, salmonelozi ar antibiotikām neārstē. 

 

Reklāma
Reklāma

Kas ir salmonelozes ierosinātāji?
Salmonelozi izraisa baktēriju grupa - salmonellas. Ir apmēram 2000 salmonellu tipu, bet Latvijā pacientiem konstatēti apmēram 20. Visizplatītākais ir Salmonella enteritidis un Salmonella typhimurium. Salmonellu infekcijas avots ir daudzi savvaļas un mājdzīvnieki, kā arī cilvēki. Salmonellas dzīvo un vairojas zarnu traktā un izdalās apkārtējā vidē ar izkārnījumiem. Labvēlīgos temperatūras apstākļos ( +5,2 līdz + 45° C) salmonellas intensīvi vairojas arī daudzos pārtikas produktos. Salmonellas ļoti ilgi dzīvo sasaldētos pārtikas produktos, 200 dienas - augsnē, līdz 10 mēnešiem - putekļos, ilgāk par 10 mēnešiem grauzēju izkārnījumos, ilgāk par 4 gadiem - sausā olu pulverī.


Kā diagnosticē salmonelozi?
Ir daudz infekciju, kas izraisa caureju, sāpes vēderā un drudzi. Salmonelozes diagnostika ir saistīta ar izkārnījumu mikrobioloģisko izmeklēšanu. Ja salmonella tiek atrasta, parasti veic tālākus testus, lai precīzāk identificētu šo mikroorganismu un pārbaudītu tā jūtību pret antibiotikām. Tas palīdz izvēlēties pareizu ārstēšanas kursu.


Kādas ir pārslimotās salmonelozes sekas?
Slimnieki parasti izveseļojas 5-7 dienu laikā. Dažreiz organismam ir nepieciešami vairāki mēneši, lai pilnībā atjaunotu zarnu trakta normālu darbību. Atsevišķos gadījumos novēro tā saukto Reitera sindromu (sāpes locītavās, acu ābolu iekaisums un sāpīga urinācija ), kas ilgst dažus mēnešus vai gadus. Var izveidoties hronisks artrīts ( locītavu iekaisums), kā arī hroniska salmonellu nēsāšana.

Apmēram 1% salmonelozi pārslimojušo pieaugušo un 5 % bērnu (līdz 5 gadu vecumam) spēj inficēt ar salmonellām ilgāk par vienu gadu. Šie baktēriju nēsātāji var kļūt par infekcijas avotu ne tikai ģimenes locekļiem. Īpaši bīstami, ja salmonellu nēsātāji strādā pārtikas uzņēmumos, slimnīcās un bērnu pirmsskolas iestādēs. 


Kā cilvēki inficējas ar salmonelozi?
Inficēties ar salmonelozi var ar niecīgu izraisītāja daudzumu ( 15 - 20 mikrobu šūnām ) nokļūšanu organismā.


Cilvēku inficēšanās notiek dažādi:
• lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus ( gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis, garneles u. c.) vai ar ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātiem produktiem;
• kontaktējoties ar inficētiem dzīvniekiem - nodarbošanās ar putnkopību un lopkopību; mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem - putniem, bruņurupučiem, pelēm un žurkām;
• lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas sanitārās normas - salmonellu pārnešana no jēliem uz gataviem pārtikas produktiem ar rokām, virtuves priekšmetiem un virsmām, kukaiņiem un grauzējiem, kā arī šo produktu tieša saskare, nepareizi tos glabājot;
• nonākot tiešā vai netiešā saskarē ar inficētiem cilvēkiem ( slimniekiem vai baktēriju nēsātājiem).

Salmoneloze var izplatīties slimnīcās ar medicīnisko aprīkojumu vai priekšmetiem. Ja ēdnīcā strādā kāds inficēts darbinieks, viņš var daudzus inficēt. Salmoneloze izplatās arī ar rotaļlietām bērnu spēļu laikā bērnudārzos u. c.


Kā izvairīties no saslimšanas ar salmonelozi?
• Nelietojiet uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas. Olas pilnīgi iegremdētas ūdenī, vāriet 7 minūtes. Cepiet olas vismaz 3 minūtes no vienas puses un 2 minūtes no otras puses. "Vēršacis" cepiet ne mazāk kā 7 minūtes vai 4 minūtes, uzliekot pannai vāku. Olas glabājiet tikai ledusskapī. 

Ieplīsušās olas izmetiet. Ēdienus, kuru sastāvā ir olas, apēdiet tūlīt pēc to pagatavošanas.

• Nedzeriet nevārītu vai nepasterizētu pienu. Kārtīgi izcepiet vai izvāriet gaļu un zivis.

• Izvairieties no ātri bojājošos produktu iegādes vietās, kur tos neglabā ledusskapjos vai aukstuma vitrīnās. Nepieļaujiet, lai pagatavotie ēdieni ilgi atrastos istabas temperatūrā, un uzglabājiet tos ledusskapī mazos konteineros vai nelielos traukos.

• Ievērojiet pārtikas produktu norādītos derīguma termiņus. Restorānā, ēdnīcā vai kafejnīcā nekautrējieties atteikties no ēdiena, kura kvalitāte jums liekas aizdomīga.

• Virtuvē gatavotos un jēlos produktus glabājiet un pagatavojiet atsevišķi, nepieļaujiet to saskari. Gatavo un jēlo produktu griešanai lietojiet atsevišķus nažus un dēlīšus. Vienmēr rūpīgi nomazgājiet ar mazgāšanas līdzekļiem rokas, virtuves traukus un darba virsmas pēc saskares ar jēliem produktiem un olām, kā arī pēc tualetes apmeklēšanas. Rūpējieties par tīrību virtuvē. Uzglabājiet produktus grauzējiem un kukaiņiem nepieejamās vietās. Iznīciniet šos kaitēkļus!

• Kārtīgi mazgājiet rokas pēc saskares ar mājdzīvniekiem, putniem, pelēm, bruņurupučiem, kas bieži ir salmonellu nēsātāji.

• Sekojiet, lai bērni ievēro personīgo higiēnu, mazgā rokas pēc tualetes apmeklēšanas un pirms ēšanas.

• Barošana ar mātes krūti ir labākais salmonelozes profilakses līdzeklis zīdaiņiem.

• Cilvēki, kuriem ir zarnu infekciju simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu pagatavošanu, glabāšanu un transportēšanu.

• Ja jūsu ģimenē ir salmonelozes slimnieks, konsultējieties ar ārstu vai epidemiologu par nepieciešamajiem pasākumiem, lai novērstu infekcijas tālāku izplatīšanos.

• Palīdziet epidemiologiem veikt salmonelozes gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu, jo jūsu sniegtā informācija ir svarīga, lai atrastu infekcijas avotu un novērstu citu cilvēku inficēšanos.