Astronomiskais rudens pirmdien sāksies ar saltāko rītu kopš pavasara

Pirmdienas rītā pirmo reizi kopš maija lielā valsts daļā gaisa temperatūra noslīdēs zem nulles, prognozē sinoptiķi.

Pirmdiena, 23.septembris, būs arī astronomiskā rudens pirmā diena.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmdiena, 23.septembris, būs arī astronomiskā rudens pirmā diena.

Pirmdiena, 23.septembris, būs arī astronomiskā rudens pirmā diena, plkst.10.50 gaidāma ekvinokcija un gadalaiku maiņa, šajā brīdī Saules centrs šķērsos debess ekvatoru.

Naktī uz pirmdienu Latvijā būs maz mākoņu un norims vējš, tādēļ gaisa temperatūra būtiski pazemināsies, saullēktā noslīdot līdz +1..-4 grādiem, un tikai vietām - galvenokārt Kurzemes piekrastē - saglabāsies par kādu grādu siltāks laiks. Dažviet, pārsvarā ūdens tuvumā, veidosies migla.

Pirmdien, lai gan daudzviet saradīsies mākoņi, gaidāms visai saulains laiks, bez nokrišņiem. Saglabāsies lēns vējš un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +8..+13 grādiem.

Turpmākajās dienās debesis brīžiem aizklās mākoņi, nokrišņu varbūtība būs zema. Gaisa temperatūra nedēļas gaitā varētu mazliet paaugstināties.

Meteoroloģiskais rudens šogad iestājās aptuveni desmit dienas pirms astronomiskā rudens, diennakts vidējai gaisa temperatūrai kļūstot zemākai par +15 grādiem.

Reklāma
Reklāma

Pērn valstī kopumā meteoroloģiskais rudens sākās 13.septembrī un beidzās 23.novembrī, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra noslīdēja zem nulles. Tomēr vēl 21.septembrī Zemgalē gaisa temperatūra sasniedza +30 grādus un vēl 18.oktobrī bija siltums līdz +20 grādiem.

Eiropas Savienības programmā "Copernicus" publicētās ilgtermiņa prognozes liecina, ka turpmākie rudens un ziemas mēneši caurmērā gaidāmi siltāki un mitrāki par normu.

Avots: www.jauns.lv