Desmit efektīvas metodes histērijas apturēšanai

Katrs vecāks ir piedzīvojis situāciju, kad mazais cukurdūkulītis pārvēršas brēcošā negantniekā vienas minūtes laikā. Tik nepatīkami! Īpaši, ja tas notiek veikalā vai citā publiskā vietā, kur apkārtējie nevilcinās dot padomus un izteikt nosodījumu par slikto audzināšanu.

 

FOTO: Shutterstock.com

Ir vairākas metodes, kuras noder ātrai histērijas apturēšanai. 


Viens līmenis
Bērns raud, jo viņam ir slikti. Ar asarām viņš grib izpelnīties līdzjūtību un panākt savu vēlmju izpildīšanu. Pat ja mammas plānos nav pirkt iekāroto jauno mantiņu vai saldējumu, pietupies tā, ka esi vienā acu līmenī ar mazuli, paskatieties acīs un saki: "Es saprotu, ka esi ļoti bēdīgs, jo gribi mantiņu...." . Bērns uzsāks dialogu, un tas būs pirmais solis histērijas izbeigšanai. 
 

Apkampiens
Labvēlīgs fiziskais pieskāriens un apkampšana, kad emocijas "iet pa gaisu", ir veids, kā parādīt, ka mīlet bērnu arī šādu - niķīgu. Bērnam ir ļoti svarīgi sajust, ka viņu mīl arī sliktā garastāvoklī. Apķer, paglaudi galvu, ļauj izraudāties uz pleca.


Piecas minūtes paraudāšanai
Iespējamas un pieņemamas ir visas emocijas. Katram ir tiesības just to, ko jūt. Ļauj bērnam just to, ko viņš jūt, bet iezīmē robežas, sakot, piemēram, "Pagaidi vēl trīs (piecas, desmit) minūtes, bet pēc tam parunāsim". Laika rāmis ļaus noskaņoties mierīgākais sarunai un sagatavot argumentus abām iesaistītajām pusēm. 


Uzmanības novēršana
Mazākiem bērniem līdz 3 gadu vecumam efektīvi strādā uzmanības novēršanas taktika. Mazulis negrib doties mājās no spēļlaukuma? "Paskat, sunītis arī iet mājās!" novērš bērna uzmanību no vilšanās sajūtas, kas spēles beigušās, un mājup var doties jau labākās noskaņās.


Gribi, parādīšu triku?
Asaras un slikto noskaņojumu var palīdzēt aizslaucīt triks ar sedziņu vai salvetēm.  Uzliekot uz sejas salveti, saki: "Skaties, kas tagad būs!" un, noslaukot asaras, negatīvās domas pārslēgsies uz citām.

Reklāma
Reklāma


Ūdens 
Vecmāmiņu paņēmiens - nomazgāt seju ar vēsu ūdeni un iedot padzerties ūdentiņu, palīdz ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, kas jau sāk "uzvilkties".


Gurķi gribi? 
Vai tomātu, vai sviestmaizi... jebko, kas ir pieejams, un ko bērns ēd, lai tikai novērstu uzmanību no iepriekšējās uzvedības un nodarbina muti tiktāl, ka raudāt vairs nav ērti. Pārsteiguma moments arī var palīdzēt pārslēgt noskaņojumu no histērijas uz apdomāšanu "Varbūt tiešām kaut ko apēst?"


Uzzīmē problēmu 
Ja bērns jau prot izteikt savas sajūtas un emocijas, aicini viņu uzzīmēt vai aprakstīt to, kā viņš jūt. "Pastāsti, cik tava liela ir tava problēma - liela kā koks? Vidēja? Maza?". Izmanto tēlus, kas ir saprotami konkrēta vecuma bērnam. Mazas problēmas risina ātri, lielākām vajag laiku. Ir iemesls aprunāties konstruktīvi.


Elpošanas vingrinājumi
Elpošanas vingrinājumi palīdz, ja izdodas vienoties par kopīgu izpildāmam darbībām "Tagad abi kopā dziļi ievilksim elpu, tad dziļi izelposim, un atkal atkārtosim".