Makaroni nemaz nav tik slikti (tie pat var palīdzēt zaudēt svaru)

Paleo, Atkinsa un zema glikēmiskā indeksa diētas piekritēji uzskata, ka makaronos ir “sliktie ogļhidrāti”, taču zinātnieki, kas vēlreiz analizēja iepriekš veiktu pētījumu rezultātus, apgalvo, ka makaronu ēšana neveicina svara palielināšanos un faktiski var pat palīdzēt no kāda mazumiņa atbrīvoties.

 

Urrā! Makaroni reabilitēti!

FOTO: Shutterstock.com

Urrā! Makaroni reabilitēti!

Cilvēki ar lieko svaru, kas regulāri ēd makaronus, vidēji zaudē 0,63 kg, turklāt samazinās viņu ķermeņa masas indekss (ĶMI), bet, galvenais, makaroni nepalielina svaru un nepadara resnāku.

Toronto Universitātes pētnieki vēlreiz pārskatīja 32 pētījumos iegūtus datus – tie visi bija veltīti makaronu ietekmei uz svaru un kopumā aptvēra 2448 cilvēkus ar lieko svaru vai aptaukošanos.

Līdzīgs neliels svara zudums tika novērots cilvēkiem, kas regulāri ēda makaronus sešus mēnešus vai mazāk (atkarībā no tā, cik ilgi bija novērojumi), un vislabākie rezultāti tika iegūti, iekļaujot makaronus veselīgajā Vidusjūras diētā. Vienā pētījumā zinātnieki konstatēja, ka, palielinot makaronu patēriņu, 11 % bērnu, kas cieta no liekā svara vai aptaukošanās, atguva normālu svaru. Vēl vienā pētījumā, kurā piedalījās aptuveni 20 000 itāļu, secināts, ka makaronu lietošana uzturā palīdzēja samazināt viņu ķermeņa masas indeksu un vidukļa apkārtmēru.

 

Reklāma
Reklāma

Balto kviešu miltu makaroni arī satur vairāk mikroelementu nekā citi rafinētie produkti, piemēram, maize, jo makaronus gatavo no cietākām kviešu šķirnēm

Ir daudz dažādu makaronu šķirņu, kas atšķiras gan pēc izmantotā kviešu veida, ražošanas tehnoloģijas un pat glikēmiskā indeksa (GI), taču pētnieki uzstāj, ka jebkurā gadījumā makaroni ir veselīgāki par baltmaizi.

Lai gan tas ir rafinēts pārtikas produkts un makaronos ir salīdzinoši maz šķiedrvielu, tiem ir līdzīgs glikēmiskais indekss kā šķiedrvielām bagātīgiem ogļhidrātiem, kas ir miežos un sasmalcinātās auzās. Salīdzinot ar pilngraudu maizi, kliju pārslām un ar visu mizu krāsnī ceptiem kartupeļiem, makaronu GI ir pat zemāks.

Balto kviešu miltu makaroni arī satur vairāk mikroelementu nekā citi rafinētie produkti, piemēram, maize, jo makaronus gatavo no cietākām kviešu šķirnēm, piemēram, durum, kam ārējais grauda apvalks ir saglabāts. Zemāku GI ļauj iegūt arī makaronu ražošanas tehnoloģijas, tāpēc maizei glikēmiskais indekss būs augstāks pat tad, ja tiks izmantoti milti no tām pašām cieto kviešu šķirnēm.