Vācijā neilgā laika posmā slimnīcā piedzimuši vairāki bērni ar plaukstu deformācijām; uzsākta izmeklēšana

Varas iestādes Vācijā uzsākušas izmeklēšanu pēc tam, kad valsts rietumos esošās pilsētas Gelzenkirhenes slimnīcā īsā laika posmā piedzimuši 3 mazuļi ar plaukstas deformācijām, ziņo "CNN".

 

Ilustratīvs foto. (Foto: unsplash.com)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ilustratīvs foto. (Foto: unsplash.com)

Gelzenkirhenes Svētās Marijas slimnīca paziņojusi, ka no šī gada jūnija līdz septembrim dzemdību nodaļā piedzimuši trīs bērni ar "vienpusējām roku deformācijām". "Diviem no jaundzimušajiem deformēta kreisā roka - viņiem ir normāls apakšdelms, bet plaukstas un pirksti ir neattīstīti. Trešajam bērnam deformēta labā roka - arī viņam, neskatoties uz normālu apakšdelmu, neattīstīta plauksta un pirksti", teikts slimnīcas paziņojumā.

Slimnīcā informē, ka dzimušo bērnu ģimeņu starpā nav "etniskas vai sociālas līdzības", kas varētu izskaidrot kroplības. Visas ģimenes dzīvo Gelzenkirhenes pilsētas teritorijā. "Šādus gadījumus mēs nebijām redzējuši daudzus gadus. Tie var gadīties nejauši, tomēr šis īsais laika posms, kādā gadījumi novēroti, ir pārsteidzošs," saka slimnīcā.

Statistiski no visiem slimnīcā dzimušajiem bērniem aptuveni 1% līdz 2% piedzimuši ar kādas ķermeņa daļas novirzi no normas.

Īpatnējo lietu gaismā izcēlusi vecmāte Sonja Ligeta-Igelmunde, kura strādā slimnīcā Ķelnē. Sieviete brīdina, ka, iespējams, šādu gadījumu ir vēl vairāk. Par situāciju Gelzenkirhenē ārste uzzinājusi kādā tiešsaistes forumā, kurā apspriedušās vecmātes. Kā norāda Igelmunde, lai gan šādas deformācijas jaundzimušajiem gadās, tās tomēr ir retas, un redzēt trīs gadījumus dažu mēnešu laikā ir "pārāk daudz".

Pēc situācijas atklāšanas sabiedrībai ar vecmāti ir sazinājušās vairākas ģimenes, kurās aug bērni ar līdzīgām problēmām. Kā atklāj vācu laikraksts "Süddeutsche Zeitung", visi bērni ir dzimuši pēdējo 3 gadu laikā, vairāki no viņiem tieši šovasar. Veikt pētījumu šajā sakarā Vācijā esot ļoti sarežģīti, jo nav izstrādāts centralizēts reģistrs, kurā par šādiem gadījumiem būtu ziņots.

Gelzenkirhenes Svētās Marijas slimnīcā stāsta, ka augļa ekstremitāšu deformācijas grūtniecības laikā var izraisīt dažāda veida infekcijas vai toksīni. Vēl ir iespējami arī gadījumi, kad ap embrija ekstremitātēm apvijas nabassaite, tādējādi radot bojājumus.

Reklāma
Reklāma

Vācijas Ziemeļreinas-Vestfālenes Veselības ministrija paziņojusi "CNN", ka tā ļoti nopietni attiecas pret slimnīcas paziņojumu un plāno sazināties ar visiem valsts medicīnas centriem, lai noteiktu, vai arī tajās ir reģistrēti līdzīgi gadījumi.

 

No portāla Jauns.lv