Sociālajos tīklos izplata viltus ziņas par inficētiem ārzemju augļiem

23 saslimušie, tostarp 19 bērni, no kuriem 3 mazuļi ārstējas reanimācijas nodaļā - tādas ir sekas līdz šim retas zarnu nūjiņas paveida uzliesmojumam trijos Siguldas bērnudārzos. Vienā no ziņām izskanēja mediķu neapstiprināta versija, ka inficēšanās avots varētu būt arbūzi, ko ēdināšanas uzņēmums ir iegādājies augusta beigās. 

FOTO: Shutterstock.com

Nebija ilgi jāgaida, kad sociālajos tīklos sāka izplatīt šādu ziņu. 

 


Lūdzām to komentēt Latvijas Pārtikas un veterinārajam dienestam.

PVD pārstāve Ilze Meistere paskaidroja, ka dažādi apgalvojumi par bīstamiem citrusaugļiem vai kādu slepenu bērnudārzu apziņošanu ir viltus ziņas: "Aicinām Latvijas iedzīvotājus kritiski attiekties pret informāciju sociālajos medijos, kuros šobrīd tiek tiražētas viltus ziņas, un sekot līdzi aktuālajai informācijai PVD mājaslapā.

Jāpiebilst, ka konkrētais zarnu nūjiņas tips nav nekas neparasts. Tas ir sastopams mājlopu zarnu traktā, kā arī ārējā vidē un, tas ir bīstams vien tad, ja netiek ievērotas elementāras higiēnas prasības.

Tāpēc, izmantojot situāciju, atgādinām, lai sevi pasargātu no dažādām pārtikas izraisītām saslimšanām:

  •  Jāmazgā rokas:
  • Jāmazgā augļi un dārzeņi;
  • Dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti rūpīgi termiski jāapstrādā;
  • Gatavo produktu un jēlproduktu apstrādei jāizmanto atsevišķs inventārs.

 

Reklāma
Reklāma

Tikmēr speciālisti turpina meklēt smagās zarnu infekcijas cēloņus. PVD pagaidām neprognozē, vai izdosies noskaidrot un pierādīt zarnu infekcijas izplatības cēloni Siguldā. 

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" pirmdien sacīja: "Dīvaini šajā situācijā ir tas, ka pagaidām runa ir par samērā mazu daudzumu saslimušo katrā no šīm iestādēm," teica Balodis, piebilstot, ka trijās no minētajām iestādēm ir pilnīgi atsevišķas virtuves ar atsevišķu personālu, kas gatavo ēdienu uz vietas, bet divas iestādes saņem pārtikas produktus no citiem uzņēmumiem.

"Klasiskā gadījumā, ja infekcija būtu saistīta tieši ar pārtikas bloku, tas būtu viens pārtikas bloks. Šajā gadījumā mums ir atsevišķas virtuves, maz saslimušo bērnu, un, paldies dievam, higiēnas situācija nenorāda uz to, ka tur būtu labvēlīgi apstākļi infekcijas izplatībai, tātad pamata higiēnas nosacījumi tiek ievēroti," minēja PVD ģenerāldirektors.

Pēc viņa teiktā, šāda situācija liecina, ka ir viens cēlonis, kas, iespējams ir pārtikas produkts, bet tik pat labi, tas var būt arī dzeramais ūdens, kāds inficēts cilvēks, kas nododot infekciju tālāk, vai arī dzīvnieki.

"Šeit tiešām ir ļoti pamatīgs darbs epidemiologiem un arī dienestam, lai mēs noskaidrotu šo vienu cēloni, kas ir izraisījis saslimšanu," atzina Balodis, piebilstot, ka attiecīgajos bērnudārzos ēdinātājs ir "Baltic Restaurants Latvia", kurš nodrošina ēdināšanu kopumā 78 skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs, taču problēma pagaidām ir tikai Siguldā.

Balodis norādīja, ka ir gūti pateikt, cik ilgu laiku prasīs izmeklēšana, kā arī ir grūti pateikt, vai konkrēto cēloni izdosies noskaidrot un pierādīt, jo ir pagājis gandrīz pusmēnesis, kopš inficēšanās brīža.

Jau vēstīts, ka līdz svētdienai zarnu infekcijas simptomi konstatēti 23 cilvēkiem, tostarp 19 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu (PII) darbiniekiem no Siguldas un tās apkārtnes.