Nieru mazspēja, zarnu trakta asiņošana - bērnudārzos Siguldā smagi saindējušies 5 bērni

Bērnu slimnīcā šonedēļ nonākuši pieci bērni ar akūtu zarnu infekcijas izraisītu saslimšanu, un trīs bērnu stāvoklis ir ļoti smags, noskaidrojis LTV Ziņu dienests.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc viņas teiktā, centrs vakar saņēmis informāciju par pieciem hospitalizētiem bērniem, kā rezultātā uzsākta epidemioloģiskā izmeklēšana. Šodien centra eksperti atrodas izbraukumā Siguldā.

Galvenie simptomi cietušajiem ir stipra caureja, nieru mazspēja, kā arī zarnu trakta asiņošana. Pēc Arājas teiktā, saslimšanas gadījumi konstatēti vairākās pirmsskolas izglītības iestādēs. Vienlaikus viņa nenorādīja, cik tieši. 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Vita Šteina aģentūrai LETA apstiprināja, ka slimnīcā ievietoti pieci bērni no Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm. Trīs bērnu stāvoklis ir smags, divu - apmierinošs. Četri no šiem bērniem patlaban atrodas intensīvās terapijas nodaļā, bet viens ārstējas stacionārā.

Pašreizējie novērojumi liecina, ka saindēšanās avots varētu būt pārtika, norādīja SPKC.

SPKC informāciju nodevis arī Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Tāpat sadarbība notiek ar ģimenes ārstiem, kuri palīdz monitorēt situāciju un vērst uzmanību arī uz citiem gadījumiem, kad kādam no pacientiem konstatēta caureja vai caureja ar asiņošanu. Centrs aicina arī iedzīvotājus sniegt ģimenes ārstiem informāciju, ja pēdējās dienās novēroti tamlīdzīgi simptomi.

Reklāma
Reklāma

PVD par šo situāciju ir saņēmis informāciju no SPKC un sācis pārbaudes, aģentūrai LETA apstiprināja dienesta pārstāve Ilze Meistere. PVD drīzumā sniegs sīkāku komentāru saistībā ar konstatētajiem apstākļiem.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Siguldas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Sandra Tukiša, trijās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs konstatēti pieci saslimšanas gadījumi ar akūtu zarnu infekciju. Vienā bērnudārzā saslimuši trīs bērni, divos - pa vienam katrā.

"Patlaban vēl nav skaidrs, kas ir infekcijas slimības perēklis - ēdiens vai personīgās higiēnas prasību neievērošana. Visām trīs iestādēm ēdinātājs ir viens un tas pats uzņēmums, bet ēdiens tiek gatavots dažādās vietās," stāstīja Tukiša.

Viņa arī informēja, ka šodien plkst.13 ieradīsies SPKC epidemiologi. Patlaban visos trīs bērnudārzos tiek veikta telpu, rotaļlietu un pārtikas bloka dezinfekcija, kā arī liegts rīkot publiskus pasākumus.

No portāla Jauns.lv