Ja mitrenes iedzīvojušās vannas istabā

Mazie radījumi, kuri spēj ātri pārvietoties pa tualetes un vannas istabas flīzēm ir mitrenes. Kā un kāpēc tās parādījušās mūsmājās? Vairāk par mitrenēm zina stāstīt Latvijas Entomoloģijas biedrības entomologs Voldemārs Spuņģis. 

Latvijā visbiežāk sastopamā mitreņu suga ir Parastā mitrene

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvijā visbiežāk sastopamā mitreņu suga ir Parastā mitrene

Mitrenes ir vēžveidīgie dzīvnieki. Latvijā kopumā dzīvo 20 mitreņu sugas, bet visbiežāk sastopamās ir parastās mitrenes. Nosaukums jau pasaka priekšā, ka šiem dzīvnieciņiem vislabprātāk patīk uzturēties mitrās vietās. Tātad, vannas istabās, tualetēs un arī pagrabos. 

 

Par mitrenēm
Mitrenes bieži sastopamas gan dabā, gan vietās, kur dzīvo cilvēki. Latvijas Entomoloģijas biedrības entomologs Voldemārs Spuņģis stāsta: “No evolūcijas viedokļa skatoties, mitrenes ir ļoti interesantas. To senči dzīvojuši ūdenī, bet kādā brīdī mitrenes pārcēlušās uz dzīvi sauszemē. Vidē tās uzturas ēnainās vietās, zem akmeņiem, dēļiem un dažādiem citiem priekšmetiem. Pagrabos mitrenes visbiežāk redzamas uz sienām, bet iekštelpās, piemēram, vannas istabās – uz grīdas."

 

Parastā mitrene, kas Latvijā sastopama visbiežāk, ir pelēkā krāsā un tai ir septiņi kāju pāri.

 

Tāpat kā vēžiem, arī mitrenēm ir žaunas. Tās atrodas uz vēdera un, kad šīs žaunas pieskaras pie mitrām vietām, mitrenes spēj ievilkt gaisu. Visaktīvākās tās kļūst tumsā.

Reklāma
Reklāma

 

Ko tās ēd
Mitrenes pārtiek no trūdošām, mitrām augu atliekām. Cilvēku iekoptā vidē parastā mitrene barojas arī ar dārzeņiem, augļiem un kartupeļiem. Ja mitrenes neatradīs neko ēdamu, tās ir spējīgas sagrauzt arī kādā kaktā atstātu mitru grīdas lupatu. Tomēr šie vēžveidīgie dzīvnieki nepārnēsā slimības un nav bīstami cilvēkiem. 

 

Kā no mitrenēm atbrīvoties
Dažkārt mitrenes nodara bojājumus augļu glabātuvēs vai pagrabos, kur sagrauž kartupeļus. Tāpat, nav patīkami, ja nakts vidū tās pārvietojas pa vannas istabas grīdu. Entomologs V. Spuņģis norāda: “Mitreņu iznīdēšanā veltīgi būtu lietot insekticīdus. Tie domāti kukaiņu iznīcināšanai, bet mitrenes pieder pie vēžu dzimtas, tādēļ līdzekļi būs izlietoti veltīgi. Galvenais noteikums, kas būtu jāievēro – uzturēt tīru un sausu vidi, kurā cilvēks dzīvo. Vannas istabā un tualetē uz zemes nevajadzētu glabāt liekus priekšmetus un arī grīdas vai putekļu lupatiņas pēc lietošanas un izskalošanas – noteikti nedrīkst atstāt uz zemes.” Ja neizdodas uzveikt mitrumu telpā, mitrenes var noķert ar līmslazdu vai apkarot – izmantojot diatomīta zemi, kas jāizkaisa mitreņu uzturēšanās vietās. Mitreņu dzīves ilgums ir aptuveni divi gadi, tomēr viena mēneša laikā tās spēj nomainīt jaunu paaudzi.