"Latvijas dzelzceļš" aizsāk iniciatīvu "Septembris – dzelzceļa drošības mēnesis"

5. septembrī Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas laukumā tika atklāta VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) iniciatīva “Dzelzceļa drošības mēnesis”, kas norisināsies visa septembra garumā. Statistikas dati liecina, ka uz dzelzceļa sliedēm šogad gājuši bojā jau 15 cilvēki, bet 4 cilvēki ir traumēti.

FOTO: Shutterstock.com

Dzelzceļa drošības kampaņas laikā LDz septembrī aizsāk jaunu iniciatīvu – “Dzelzceļa drošības mēnesis”, un aicina visus iedzīvotājus, īpaši skolēnus, kuri atsāk skolas gaitas pēc vasaras brīvlaika, būt uzmanīgiem un piesardzīgiem dzelzceļa sliežu tuvumā.

Šīs iniciatīvas ietvaros norisināsies vairākas aktivitātes sadarbībā ar Latvijas skolām, piemēram, septembrī pie vairākām Rīgas skolām, kas atrodas dzelzceļa sliežu tuvumā, darbosies speciāli apmācīta “Dzelzceļa patruļa”. Tās dalībnieki gan pieaugušajiem, gan skolēniem atgādinās dzelzceļa šķērsošanas noteikumus un visus, kuri tuvojas sliedēm, lietojot mobilās ierīces, aicinās nolikt tās malā, izņemt austiņas un skaidros, kā droši šķērsot dzelzceļa sliedes. LDz arī aicina skolēnus un skolotājus apmeklēt Drošības stundas Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, kā arī izmantot iespēju drošības nodarbību pasniedzējus uzaicināt ciemos uz savu skolu. 

“Uzskatu, ka uzsāktajai iniciatīvai jāturpinās tik ilgi, kamēr nonāksim pie situācijas, kad bojāgājušo statistika uz dzelzceļa sliedēm būs nulle. Lai arī negadījumu skaits uz sliedēm katru gadu samazinās, tomēr tas ir vērā ņemams. Dzelzceļa staciju, pāreju un pārbrauktuvju infrastruktūra tiek uzlabota katru gadu, bet tā nepasargās no nelaimes, ja paši nebūsim piesardzīgi. Iespējams, ja kaut daļa bojā gājušu cilvēku būtu vien uz pāris sekundēm pacēluši acis un paskatījušies uz abām pusēm, viņi vēl būtu mūsu vidū. Tādēļ “Latvijas dzelzceļš” atgādina - esiet uzmanīgi savās ikdienas gaitās un atcerieties, ka pāris sekundes, ko veltīsiet, lai pārliecinātos par drošību sev apkārt, var jums izglābt dzīvību,” stāsta Dainis Zvaners, LDz galvenais tehniskais inspektors.

 

Aleksandrs Ronis, Latvijas sēdvolejbola komandas uzbrucējs, kurš zaudēja kājas pēc negadījuma uz dzelzceļa sliedēm dalās ar savu pieredzi: “Pirms 15 gadiem es pakļuvu zem vilciena, un tas pilnībā izmainīja ne tikai manu, bet arī manu tuvinieku dzīvi. Man tobrīd bija seši gadi, biju bērns, tāpēc gribu pateikt visiem skolēniem – dzelzceļa sliedes nav īstā vieta, kur spēlēties un izklaidēties. Uz sliedēm nevienam nekas nav jāpierāda, tāpēc aicinu visus būt īpaši uzmanīgiem sliežu tuvumā.”

 

“Liels prieks, ka kampaņa turpinās un šāda instalācija tiks atklāta tieši septembrī – laikā, kad apkārt ir daudz bērnu un jauniešu, kuri sabiedrībai arī atgādina par grūtībām, kas viņiem mēdz gadīties. Daļai pusaudžu šī problemātiskā uzvedība nesākas pie vilciena, bet skolā, uz ielas vai ģimenē. Un, ja tā sākusies agrāk, tad, iespējams, tikusi pamanīta. Ne vienmēr mēs varam būt klāt pie dzelzceļa pārejas, lai gan, protams, mums jābūt uzmanīgiem un jāpievērš uzmanība arī tur, bet to pusaudzi, kurš staigā kapucē, neizņēmis austiņas no ausīm, jau vairākus mēnešus, vai to jaunieti, kurš stāsta, ka jūtas ļoti nomākts, varam uzrunāt ne tikai pie sliedēm, bet arī iepriekš. Tā ir viena no šīs kampaņas labajām lietām, ka varam iesaistīties un sasniegt mērķi – nulle bojāgājušos,” skaidro Nils Sakss-Konstantinovs, bērnu psihoterapeits un atkarību speciālists Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

 

Reklāma
Reklāma

Lasi arī: "Visvairāk žēl bija par kediņām, bija baigi krutās..." Kā dzīvo Aleksandrs, kurš 5 gadu vecumā zem vilciena zaudēja abas kājas  
 

 

Savukārt Aleksandrs Ronis, Latvijas sēdvolejbola komandas uzbrucējs, kurš zaudēja kājas pēc negadījuma uz dzelzceļa sliedēm dalās ar savu pieredzi: “Pirms 15 gadiem es pakļuvu zem vilciena, un tas pilnībā izmainīja ne tikai manu, bet arī manu tuvinieku dzīvi. Man tobrīd bija seši gadi, biju bērns, tāpēc gribu pateikt visiem skolēniem – dzelzceļa sliedes nav īstā vieta, kur spēlēties un izklaidēties. Uz sliedēm nevienam nekas nav jāpierāda, tāpēc aicinu visus būt īpaši uzmanīgiem sliežu tuvumā.”

Kā iepriekš ziņots, šī gada jūnijā LDz sadarbībā ar sabiedrībā zināmiem jauniešiem nāca klajā ar dziesmu “Dziesmu iemācies – no vilciena izglābies!”, lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību un akcentētu drošības noteikumu ievērošanu sliežu tuvumā. Kampaņas dziesmas tapšanā iesaistījās tenisiste Aļona Ostapenko, dziedātājs Markus Riva, latviešu rallijkrosa autobraucējs Reinis Nitišs, Latvijas profesionālais skrituļslidotājs inlaineris Nils Jansons un YouTube blogere Sindija Lo.