Autosēdeklīšu attīstības vēsture - no ērta barošanas krēsliņa līdz obligātam aprīkojumam automašīnā

Rietumu sabiedrībā bērna vizināšana automašīnā bez droša, sertificēta autosēdekļa ir teju neiedomājam. Atbildīgi vecāki jaundzimušo no slimnīcas ved tikai autosēdeklītī nemaz nerunājot par garākiem pārbraucieniem. Bet tā nav bijis vienmēr.  

Foto: https://www.vintag.es

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: https://www.vintag.es

Portāls Vintag.es piedāvā autosēdeklīšu attīstības vēsturē un novērtēt, cik droši un kādiem mērķiem sēdeklīši tika izmantoti pirms 50 un vairāk gadiem. 
Pirmais autosēdeklītis tika izgudrots, ražots un laists tirdzniecībā 1933. gadā. To izgatavoja kompānija "The Bunny Bear Company" ar mērķi ierobežot kustīgo mazuļu dauzīšanos pa auto salonu. 

Autosēdeklīši sākotnēji tika veidoti kā augtie krēsli, lai bērni varētu paskatīties pa braucošas automašīnas logu. Tikai 1962. gadā tika izstrādāti pirmie drošie automašīnu sēdekļi. Tie darbojās gan kā sēdeklītis, gan kā drošības ierīce bērniem automašīnās, tomēr drošība joprojām bija primārais jautājums, kam ražotāji pievērsa uzmanību. 70. gadu sākumā General Motors radīja krēsliņu zīdaiņu pārvadāšanai "Tot-Guard", kur galvenā uzmanība tika pievērta tieši drošības jautājumiem.


Reklāma
Reklāma

 

Pirmie standarti tikai izstrādāti 1971. gadā, nosakot, ka sēdeklīšiem jābūt aprīkotiem ar drošības jostām. Tas, ka šādu prasību noteica ar likumu, nenozīmē, ka pilsoņi to aktīvi ievēroja. Tikai 80. gadu otrā pusē sakarā ar strauju automašīnu skaita un ātruma pieaugumu jautājums par bērnu drošību tajos kļuva patiešām aktuāls arī vecākiem. Policija, lai arī nekonsekventi, sāka likt sodus par likuma neievērošanu.   

Saistītie raksti