Kad jaunie vecāki atkal varēs normāli izgulēties? Pētījumi liecina, ka tik drīz vēl ne...

Kļūstot par jaunajiem vecākiem, aizmirstiet par ilgu, saldu, spirdzinošu miegu visas nakts garumā... Labi, ja izdosies nosnausties vismaz tīrs stundas no vietas. Bet cik garš šis periods var būt? Pētnieki ķērušies klāt un izpētījuši mazu bērnu vecāku miega ieradumus un kvalitāti.
Neizgulētās minūtes pa gadiem savācās nopietnā miega badā.

FOTO: Shutterstock.com

Neizgulētās minūtes pa gadiem savācās nopietnā miega badā.

Miega kvalitāti būtiski pasliktināsies vēl gadiem pēc bērna piedzimšanas. Kad ir cerība beidzot izgulēties saldi un bez naktsmiera traucēšanas? Pētījumi liecina, ka ... tikai pēc SEŠIEM (!) gadiem mammas un tēvi atgriežas pie normāla miega režīma.

Vācijas Ekonomisko pētījumu institūts sadarbībā ar Rietumvirdžīnijas universitātes pētniekiem izpētīja vairāk gandrīz piecu tūkstošu pāri miega ieradumus laika posmā no 2008. līdz 2015. gadam. Pētījuma tēma - grūtniecības un dzemdību ilgtermiņa ietekme uz apmierinātību ar miegu ģimenes pāros.
 

Reklāma
Reklāma


Pētījumā iegūtie dati liecina, ka sievietes 3 mēnešus pēc mazuļa piedzimšanas diennaktī guļ vidēji diennaktī par vienu stundu mazāk nekā pirms grūtniecības iestāšanās, bet tēvu miega ilgums samazinās par 15 minūtēm. 

Nākamos 6 gadus mātes gulēja par 20 minūtēm mazāk nekā ieteiktās 8 stundas, tēviem līdz ārstu ieteiktajam miega ilgumam pietrūka 15 minūšu diennaktī. Sievietes daudz biežāk piedzīvo miega traucējumus pēc bērna piedzimšanas. 

Aptaujās apstiprinās pieņēmums, ka mammas, kas baro bērnus ar krūti pirmos zīdaiņa dzīves mēnešus, kopumā piedzīvo lielākus miega traucējumus nekā tās, kuras baro ar pudelīti. Ja zīdaini aprūpē vientuļā māmiņa, viņas miegs necieš vairāk kā tām sievietēm, kas bērnu audzina pilnā ģimenē.

Viss nostājas savās vietās, kad jaunākais bērns sasniedz apmēram 6 gadu vecumu. 
Labu miedziņu, mammas un tēti! 

Saistītie raksti