Atbrīvojies no pārtikas kodēm

Vieni no nepatīkamākajiem kaitēkļiem, kas mēdz parādīties mājokļos ir pārtikas kodes. Kamēr pieaugušās kodes lidinās apkārt, to kāpuri ieperinās pārtikas produktu iepakojumos. Par to, kā efektīvi cīnīties pret pārtikas kodēm un to izplatību, skaidro Latvijas Entomoloģijas biedrības entomologs Voldemārs Spuņģis.

Visur, kur kāpurs iet, viņš izdala lipīgu pavedienu.

FOTO: Shutterstock.com

Visur, kur kāpurs iet, viņš izdala lipīgu pavedienu.

Pārtikas kodes, jeb pārtikas sviļņi mitinās tur, kur dzīvo cilvēki. Šie insekti var būt sastopami pat vistīrākajās virtuvēs. Tie spēj nodarīt lielu kaitējumu dažāda veida pārtikas produktiem. 
Pārtikas kodes mājoklī var ielidot pa atvērtiem logiem. Tāpat, cilvēki kodes var atnest arī no veikala – ar tur inficētiem pārtikas produktiem. Entomologs Voldemārs Spuņģis stāsta: “Tauriņi lido un meklē sausos pārtikas produktus, kuru tuvumā tiek dētas oliņas. No tām izšķiļas kāpuri, kas ēd produktus, veidojot tajos tīmekļus. Tad kāpuri meklē kādu klusāku vietu, kur veidot kūniņas – uz griestiem, grīdlīstēs, sienu stūros un skapjos. Kukaiņi atkal sāk dēt olas un veidojas nākamā paaudze – tas notiek ļoti ātri.” Pieaugušas kodes dzīves ilgums ir vien pāris dienas. Bojājumus nodara tieši kāpuri, nevis lidojoši kukaiņi. Entomologs norāda: “Bojātos produktus ieteicams izmest ārā.

Tomēr pārtikas kodes slimības nepārnēsā un izveidotie tīmekļi nav indīgi. Ja gadījies apēst pārtikas produktu, kuros iedzīvojušies kaitēkļi, nekāds ļaunums veselībai netiks nodarīts.

Konstatējot sviļņus mājās, jārīkojas nekavējoties, pretējā gadījumā, cīņa ar šiem kukaiņiem var ilgt pat vairākus mēnešus.” 

Pārtikas kodes dēj olas sausajos pārtikas produktos: miltos, griķos, sausajos maisījumos, rīsos, tējā, garšvielās, žāvētājos augļos, riekstos, šokolādē u.c..

Par pārtikas kodēm liecina:

Reklāma
Reklāma
  • Pārtikas kodes uz grieztiem un šaurās vietās mēdz izveidot kokoniņus. Ja tādi redzami, tad kodes būs tikušas arī līdz kādam pārtikas produktam;
  • Par to, ka putraimos iemitinājušās kodes, liecina putraimu konsistence – paņemot rokās, tie viegli nebirs, bet būs saķepuši. Visur, kur kāpurs iet, viņš izdala lipīgu pavedienu.  

Kā atbrīvoties no kaitēkļiem:

  • Pamanot kādu kodi, jātaisa virtuves revīzija. Jāatver un jāpārbauda katrs iepakojums, jo kodes var būt teju jebkurā sausajā pārtika produktā;
  • Atrodot produktus, kuros ir pārtikas kodes vai to tīmekļi, produkti jāieliek maisiņā, tas cieši jāaizsien un jāizmet lielajās āra atkritumu tvertnēs. Virtuves miskastē izmestos pārtikas produktus nevajadzētu turēt, jo kāpuri ātri spēs izgrauzties cauri aizsietajam maisiņam;
  • Virtuve jāiztīra, izmantojot ūdeni vai pēc iespējas bioloģiskāku tīrīšanas līdzekli, jo jānotīra arī virsmas uz kurām ikdienā tiek likts ēdiens;
  • Ar ziepjūdeni nepieciešams notīrīt visus metāla, plastmasa un stikla traukus, kuros tiek uzglabāti pārtikas produkti;
  • Produktus visdrošāk glabāt stikla hermētiskās burkās, jo kodes viegli izgraužas cauri papīra vai polietilēna pakām;
  • Ja tiek izmantoti oriģinālie iepakojumi, tajos pie produkta var ielikt lauru lapu citrona miziņu, jo kodēm nepatīk aromātiskās garšvielas;
  • Ar putekļsūcēju rūpīgi jāizsūc visas spraugas starp sienām, skapīšiem un grīdu. Pilnais putekļsūcēja maiss vai tvertne jāiztīra ārpus mājokļa.