Auzu drumstalu kūka ar bumbieriem, medu un mandelēm

Recepti sagatavojusi un iesaka kulinārijas blogere Betija Kalēja.

FOTO: Shutterstock.com

Sastāvdaļas:
    • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
    • 200 g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
    • 3 ēdamkarotes auksta ūdens
    • 400g bumbieru
    • 50 ml medus
    • 20g mandeļu skaidiņas
    • sviests formas ietaukošanai


Gatavošana:
    1) Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence. 
    2) ⅕ drumstalu pārber mazākā bļodiņā, bet atlikušajām pievieno ūdeni un samīca, līdz iegūta mīkla.
    3) Kūkas veidnē (aptuveni 24cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Mīklu izlīdzina veidnē ar rokām un liek ledusskapī uz 10 minūtēm atpūsties.
    4) Tikmēr sagriež bumbierus plānās šķēlītēs.
    5) Uz pamatnes izkārto bumbierus, pārlej ar medu, mandelēm un atliktajām drumstalām. Cep iepriekš sakarsētā 180 grādu krāsnī 35-45 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.


Kraukšķīgās auzu pamatnes kūka ar plūmēm un olbaltuma cepurīti 

Sastāvdaļas:
    • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
    • 200g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
    • 400 g plūmju
    • 40g cukura


Olbaltumam:
    • 4 olas baltumi
    • 220g cukura
    • sviests veidnes ietaukošanai


Gatavošana:

Reklāma
Reklāma

    1) Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence. 
    2) Kūkas veidnē (aptuveni 24 cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Drumstalas ieber veidnē un, stingri piespiežot, ar rokām izlīdzina.
    3) Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 20-25 minūtes līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.
    4) Plūmju ievārījuma pagatavošanai plūmēm izņem kauliņus un sagriež nelielos gabaliņos. Liek katliņā ar cukuru un vāra aptuveni 15 minūtes līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.
    5) Italian meringue jeb olbaltuma cepurītes pagatavošanai lielā bļodā liek olas baltumus un cukuru. Bļodu liek virs katliņa, kurā ieliets nedaudz ūdens tā, lai tvaiks sildītu bļodu. Ik pa brīdim maisot, olas baltumu karsē, līdz cukurs izšķīdis. To pārbauda parīvējot masu starp pirkstiem - ja jūtami cukura graudiņi, masa vēl jākarsē.
    6) Bļodu noņem no katliņa un puto, izmantojot mikseri, aptuveni 10 minūtes līdz masa trīskāršojusies, ir balta, stingra un spīdīga.
    7) Uz atdzisušās pamatnes liek plūmju ievārījumu, uzmanīgi dekorē ar olbaltuma masu, izmantojot karoti vai silikona lāpstiņu. Ja vēlas, izmantojot virtuves degli, to no ārpuses apdedzina. 

 

Sastāvdaļas