Spalīši un cērmes – tipiska bērnudārznieku saslimšana

Bērniem ir tieksme nogaršot zemi vai no grīdas paceltas dažādas lietas, līdz ar to inficēšanās ar vēdera parazītiem līdz pirmsskolas vecumam ir tipiska.
Inficēties ar parazītiem var arī spēlējoties smilšu kastē.

FOTO: Shutterstock.com

Inficēties ar parazītiem var arī spēlējoties smilšu kastē.

Kā izvairīties no cērmēm un spalīšiem un kā rīkoties, ja bērns tomēr ir inficējies, skaidro pediatre Ilze Dambe. 


Ja bērnam ir spalīši vai cērmes, tas nozīmē, ka viņš slimo ar helmintozi. Spalīši ir mazi, balti tārpiņi, kas parazitē cilvēka resnajā zarnā. Turpretim cērmes ir 10–14 centimetrus gari, balti vai viegli rozā tārpi, kas dzīvo tievajā zarnā. Šos parazītus bērni cits citam var „nodod” ātri – neievērojot dažādas higiēnas normas. Pediatre Ilze Dambe norāda: „Bērni pie tārpiem var tikt ļoti viegli – tos nodod no cilvēka cilvēkam. Bērniem ir raksturīga ģeofāgija jeb tieksme nogaršot zemi vai no grīdas paceltas dažādas lietas, līdz ar to inficēšanās līdz pirmsskolas vecumam ir tipiska.”
 

Parazītu oliņas ir mums visapkārt – uz sadzīves priekšmetiem, bērnu rotaļlietām, uz nenomazgātiem dārzeņiem, augļiem un ogām. Inficēšanās iespējama, arī peldoties saldūdenī.


Parazītu oliņas ir mums visapkārt – uz sadzīves priekšmetiem, bērnu rotaļlietām, uz nenomazgātiem dārzeņiem, augļiem un ogām. Inficēšanās iespējama arī, peldoties saldūdenī – dīķī, ezerā un upē, jo bērns netīšām var norīt netīru ūdeni, kā arī spēlējoties pagalma smilšu kastē, jo, kā zināms, smiltis par savu tualeti mēdz izmantot kaķi un suņi. 

 

Pat ar vienu pieskaršanos cita bērna ādai parazītu oliņas iespējams nodot tālāk. Tas pats attiecas arī uz dažādiem ēdieniem un priekšmetiem – mammai no zemes paceļot, nolaizot knupīti un iedodot to bērnam, inficēties var gan mamma, gan mazulis. Jāņem vērā, ka parazītus iespējams iegūt, arī pēc dārza darbiem vai tualetes apmeklējuma nenomazgājot rokas. Gan spalīši, gan cērmes cilvēka organismā nonāk kā parazītu oliņas, tās apēdot. 

 

 

Pazīmes

Spalīšu galvenie simptomi ir nieze tūpļa apvidū. Kā norāda pediatre, tieši naktī spalīši ir visaktīvākie un sāk dēt oliņas. Bērns niezošo vietu pakasa, bet vēlāk, pieliekot pirkstus pie mutes vai paņemot rokās ēdienu un to ēdot, parazītu oliņas nonāk atpakaļ mutē, tiek norītas un zarnās sāk attīstīties nākamie spalīši. „Bērni, kuriem ir spalīši, naktīs guļ nemierīgi, var sūdzēties par sliktu apetīti, ir iespējamas dažādas pumpas, dermatīts, arī apsārtums anālās atveres rajonā. Spalīšu klātesamība ir enterobiozes slimība, un bērniem, kuri ar to saslimst, var novērot zarnu trakta darbības traucējumus, viņi var kļūt nervozi. Enterobioze var būt cēlonis vulvītam un urīnceļu infekcijai. Bērni var sūdzēties arī par galvassāpēm. Būtiski ir nevienu no sūdzībām neuztvert vieglprātīgi,” uzsver pediatre.

Reklāma
Reklāma

 

Cērmju gadījumā bērnam var parādīties miega traucējumi, ilgstošs klepus, urīna nesaturēšana naktī, apgrūtināta elpošana, paaugstināta temperatūra.

Arī inficējoties ar cērmēm, bērns var just vēdersāpes un nogurumu. Simptomu izpausme pieaug līdz ar tārpu daudzumu. Šos parazītus iespējams pamanīt bērna izkārnījumos kā garus baltus vai gaiši rozā tārpus. Cērmju gadījumā bērnam var parādīties miega traucējumi, ilgstošs klepus, urīna nesaturēšana naktī, apgrūtināta elpošana, paaugstināta temperatūra, iespējama vēdera uzpūšanās, caureja un nepietiekams svara pieaugums, bet meitenēm ārējie dzimumorgāni var kļūt jutīgāki. Cērmes attīstības cikls ilgst aptuveni 70 dienas, bet tā dzīvo līdz pat pusotram gadam. Bērns, kura vēderā dzīvo cērmes, var inficēt gan sevi, gan citus. 


Kā ārstēt un izvairīties

Gaidīt, kamēr cērmes vai spalīši paši pazudīs, nav vērts, jo tas nenotiks. Ilze Dambe norāda: ja bērns ir inficējies ar parazītiem, nekavējoties jāuzsāk medikamentoza terapija. „Ģimenes ārsts ieteiks šim nolūkam paredzētus medikamentus. Lai izvairītos no atkārtotas inficēšanās, terapija nepieciešama visai ģimenei. Ņemot vērā, ka medikaments iedarbojas tikai uz spalīšiem, nevis oliņām, pēc divām nedēļām tie jālieto atkārtoti.” Ja zāles netiks iedzertas atkārtoti, medikamentu terapija nebūs veiksmīga. Ja pastāv tikai bažas par cērmju vai spalīšu klātesamību, tad medikamentu terapiju ieteicams uzsākt vecā mēnesī, kad no oliņām izšķiļas visvairāk tārpu. Bērniem, kuri inficējušies ar parazītiem, no rīta rūpīgi jānomazgājas ar siltu ūdeni un ziepēm, bet naktī lietotā gultasveļa un personīgā veļa jāizmazgā un jāizgludina ar karstu gludekli. 


Ieteikumi, lai izvairītos no parazītiem:

  • mazgāt rokas pēc tualetes apmeklējuma, pirms ēšanas un pēc pastaigām;
  • regulāri apgriezt nagus;
  • gultas veļu un bērna apakšveļu ieteicams gludināt ar karstu gludekli;
  • pirms ēšanas kārtīgi nomazgāt augļus, dārzeņus un ogas (arī tos, kas aug pašu dārzā);
  • regulāri attārpot mājdzīvniekus.


Svarīgi!

Kad konstatēts, ka bērns saslimis ar helmintozi, tas jāpaziņo pirmsskolas izglītības iestādes pedagogam un māsai, lai veiktu profilaktiskos pasākumus (veicot vides sanitāros uzlabojumus) un nepakļautu inficēšanās riskam citus bērnus. Iestādes vadībai ieteicams informēt citus vecākus, lai arī viņi varētu veikt profilakses pasākumus. Tas, ka bērni saslimst ar helmintozi, ir raksturīgi, un no tā nav jākaunas. Neveicot vides sanāciju, bērns, kurš tikko izdzēris medikamentus, var saslimt atkārtoti. 

Saistītie raksti