Vērtīga lasāmviela: Desmit iemesli, kāpēc situācija pasaulē mums šķiet sliktāka, nekā ir patiesībā

Cilvēki visā pasaulē ir pārliecināti, ka kļūst tikai sliktāk. Nepatīkamas ziņas TV, radio un sociālajos tīklos seko cita citai: bagātie kļūst vēl bagātāki un nabagie nabagāki, kari nebeidzas, kriminālnoziegumu skaits palielinās, dabas katastrofas notiek aizvien biežāk. Daudzu cilvēku galvā ir ieperinājušās šīs biedējošās atziņas. TAČU tās ir aplamības. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Desmit iemesli, kāpēc situācija pasaulē mums šķiet sliktāka, nekā ir patiesībāApgādā Zvaigzne ABC latviešu valodā izdota pasaulē plašu atzinību guvusī grāmata “Factfulness. Desmit iemesli, kāpēc situācija pasaulē mums šķiet sliktāka, nekā ir patiesībā”, ko radījis zviedru akadēmiķis un lektors Hanss Roslings (1948 – 2017). Grāmatas tapšanā aktīvi piedalījušies Ūla Roslings un Anna Roslinga Rēnlunda, burbuļu grafiku rīka Trendalyzer un fond Gapminder veidotāji, kas pēc autora nāves turpina Hansa Roslinga iesākto darbu.


[faktfʊlnəs] – veselīgs ieradums balstīt savu viedokli uz faktiem. Šī ir grāmata par pasauli. Par to, kāda tā ir īstenībā. Un par mūsu maldiem, domājot, ka pasaule iet uz galu. Skaidri domāt ir jāmācās.
Autori grāmatā parāda, ka pasaule ar visām savām nepilnībām ir daudz labākā stāvoklī, nekā pieņemts domāt. Tas gan nenozīmē, ka viss ir lieliski. Taču, par visu uztraukdamies, nevis savu pasaules skatījumu balstīdami uz faktiem, cilvēki var palaist garām nākotnes iespējas un nepamanīt nopietnākos draudus.


“Factfulness” Bila Geitsa vērtējumā: “Viena no svarīgākajām grāmatām, kādas esmu jebkad lasījis – neaizstājams ceļvedis, lai spētu skaidri domāt par pasauli.”
Kā skaidro ģeniālais statistiķis un zinātnieks Hans Roslings, smadzenēm patīk pārspīlēt. Izlasot grāmatu, iegūsiet zināšanu kopumu, kas ļauj ieraudzīt pasauli tādu, kāda tā ir patiesībā, prasmi atpazīt desmit visizplatītākos pārspīlējumus, spēju pieņemt labākus lēmumus, kā arī apgūsiet kārtīgu faktpratību – atklātu, zinātkāru un relaksētu prāta stāvokli, kas dod iespēju veidot saprātīgus spriedumus. Noskaidrojot patiesību, cilvēks var mainīt uztveri un aizstāt instinktīvās reakcijas ar kritisko domāšanu.


Un nevajag nobīties no grafikiem un cipariem grāmatā. “Hansa Roslinga rokās dati dzied. Spilgti atdzīvojas veselības un ekonomikas globālās tendences. Asā fokusā parādās globālās attīstības kopskats – ar dažiem pārsteidzoši labiem jaunumiem.” TED
Hanss Roslings (1948 – 2017), zviedru ārsts, akadēmiķis, statistiķis un lektors, konsultējis Pasaules Veselības organizāciju un UNICEF, bijis viens no organizācijas Ārsti bez robežām Zviedrijā un fonda Gapminder dibinātājs un piedalījies Trendalyzer programmatūras radīšanā. Viņa TED runas skatītas vairāk nekā 35 miljonus reižu, un žurnāls Time viņu ierindojis pasaules simt ietekmīgāko cilvēku sarakstā.

Reklāma
Reklāma


Ūla Roslings (Ola Rosling)  un Anna Roslinga Rēnlunda (Anna Rosling Rönnlund), Hansa dēls un vedekla, ir fonda Gapminder līdzdibinātāji. Kad Google pārņēma Trendalyzer, burbuļu grafiku rīku, ko izgudroja un izstrādāja Ūla un Anna, Ūla kļuva par Google Publisko datu komandas vadītāju un Anna – par komandas vecāko lietotāja pieredzes (UX) dizaineri. Abi par savu darbu ir saņēmuši starptautiskas balvas.

Vairāk informācijas: www.gapminder.org
Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Ieva Zālīte.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv