Meža ekspedīcija, izrāde “Loranga jeb Stāsts par vienu gluži traku māju”, ritma spēles un muzikāla rītarosme – festivāla “Vasarnīca” pasākumi bērniem Rēzeknē

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) 23.–25. augustā savā nu jau tradicionālajā festivālā “Vasarnīca 2019” īpašu uzmanību pievērš arī dažāda vecuma bērniem, piedāvājot interesantus, jautrus, izzinošus un enerģiskus notikumus kā pašiem mazākajiem, tā arī jau lielākiem mūzikas draugiem. Var tikai uzteikt LNSO par šo bagātīgo piedāvājumu, kas ir krietni plašāks par jebkura cita klasiskās mūzikas festivāla notikumu klāstu.

Augusta izskaņas nedēļas nogale Rēzeknē var izvērsties par aizraujošu piedzīvojumu un kopābūšanu ģimenes lokā un mūzikā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Augusta izskaņas nedēļas nogale Rēzeknē var izvērsties par aizraujošu piedzīvojumu un kopābūšanu ģimenes lokā un mūzikā

Var pārliecinoši teikt, ka LNSO ir izveidojusies veiksmīga pieredze bērnu muzikālo izrāžu veidošanā – “Vējš vītolos” un “Zenīts” dzimuši iepriekšējās “Vasarnīcās”, bet tālāk savu dzīvi turpinājuši gan Rīgā un citās Latvijas pilsētās, gan Latvijas Radio studijā, gan Lielās mūzikas balvas nominantu sarakstā. Šogad tiek komponēta un iestudēta jauna izrāde, kuras nosaukums būs “Loranga jeb stāsts par vienu gluži traku māju”.

Izrādes veidotāji dod ieskatu sižetā: “Zēns, vārdā Masarīns, kopā ar tēti Lorangu mitinās lauku mājās. Loranga nēsā halātu, un galvā viņam uzvilkts adīts tējkannas sildītājs ar ziedurakstu, viņš ir bērnišķīgs un bezatbildīgs bohēmists. Netālu malkas šķūnītī mitinās arī Masarīna neirotiskais vectēvs Dartanjans, kurš arvien izdomā sev jaunas kaites. Šī lieliskā trijotne dzīvo piedzīvojumiem pilnu dzīvi, ko palaikam nomaina pret darba meklējumiem, grēku nožēlošanu mūkutērpos vai citām izklaidēm. Piedzīvojumos piedalās atkritumu kaudzē dzīvojošā žirafe (kas apēd Lorangas un Masarīna gultas), apkārtējo namu iedzīvotāji, lielāks bars tīģeru, kas mājo šķūnī, un citas radības. Izrāde tiek veidota kā traku ainu virkne, kurā nav realitātes, ir tikai fantāzija.” Šo zviedru rakstnieces Barbru Lindgrenas piedzīvojumu stāstu uz skatuves kopā ar aktieriem Māru Uzuliņu un Agri Krapivņicki un LNSO mūziķiem Gunta Kuzmas vadībā iedzīvinās režisors Ģirts Šolis, bet mūziku radījis komponists Edgars Mākens. Nav šaubu, ka šī tandēma darba rezultāts būs veiksmīgs, jo lielu un mazu skatītāju uzticību viņi nekad vēl nav pievīluši. Izrāde notiks GORA Mazajā zāle 24. augustā plkst. 17 un 25. augustā plkst. 15. Gaidītas ģimenes ar bērniem no piecu gadu vecuma.

24. augustā, plkst. 14 bērni, kas vēlas izzināt ne tikai mūziku, bet arī dabu, varēs doties Meža ekspedīcijā. Tās dalībnieki kopā ar pieredzējušu mežsaimnieku iepazīs meža izziņas pieturpunktus, mežsaimniecības praksi, pildīs daudzveidīgus uzdevumus, uzzinās, kādēļ mežu sauc par “zaļo zeltu”, kāda ir tā nozīme Latvijas vēsturē, šodienā un nākotnē. Pārgājiena sākums paredzēts pie Latgales vēstniecības GORS galvenās ieejas, tālāk mazie meža pētnieki ar autobusu tiks nogādāti uz un no ekspedīcijas vietas. Dalība pasākumā ir bez maksas, bet vietu skaits ir ierobežots, tādēļ jāaizpilda šeit atrodamā pieteikuma forma. Paredzētais pasākumu ilgums – 2,5 stundas.

Sestdienas pēcpusdienā, plkst. 16 un 18, bērni un pusaudži tiek aicināti uz ritma spēlēm ar sitaminstrumentu ansambli Perpetuum ritmico. Tamburīns, trijstūris, bungas, vēja zvani, mūsu plaukstas un kājas – šie tiešām ir tikai daži no instrumentiem, ar ko enerģiskie mūziķi Mikus Bāliņš, Elvijs Endelis, Guntars Freibergs un Ernests Mediņš iepazīstinās un ļaus izmēģināt arī pašiem. Orķestrī tieši sitaminstrumentu grupa ir viena no svarīgākajām, bieži vien radot mūzikas raksturu, dejiskumu un plūdumu, tāpēc pasākuma apmeklētāji varēs gan iepazīt orķestra instrumentus, gan uzzināt, kuri sadzīves priekšmeti nereti tiek izmantoti mūzikā, gan atklāt sava ķermeņa iespējas radīt dažādus ritmus un skaņas. Dodieties uz GORU un ņemiet līdzi draugus, jo ieeja arī šajā pasākumā ir bez maksas.

Svētdienās rītā plkst. 11 laikmetīgās dejas horeogrāfe Alise Pauliņa un jaunais kontrabasists ar Rēzeknes saknēm Mārcis Lipskis aicina uz muzikālo rītarosmi Latgales vēstniecībā GORS. Pareiza elpošana, kustības, sava ķermeņa apzināšanās, arī rotaļas un fantazēšana sagaida piecus līdz astoņus gadus vecos bērnus, kas rītu vēlas iesākt enerģiski un moži, lai visa diena būtu izdevusies. Ērtā apģērbā un ar zeķītēm vai basām kājām bērni bez maksas varēs piedzīvot jauku kopābūšanu dzīvās mūzikas pavadījumā, un varbūt ne tikai pirmo reizi nostāties kādā jogas pozā, bet arī dzirdēt kontrabasu.

Reklāma
Reklāma

Paši, paši mazākie “Vasarnīcas” viesi, bērniņi līdz trīs gadu vecumam tiek gaidīti uz teatralizētu koncertu mazuļiem plkst. 14.30. Četri LNSO mūziķi Ievas Upatnieces vadībā spēlēs vispopulārākos klasiskās mūzikas skaņdarbus, bet, lai noturētu jauno mūzikas draugu uzmanību, aktieris rādīs dažādas teatrālas darbības un trikus. Koncerta veidotāji pievērš īpašu uzmanību jaunajiem klausītājiem, un, ņemot vērā pieredzi, kas gūta, muzicējot bērnudārzos, veido pārdomātu un interesantu programmu. Kas zina, varbūt kāds, ieraudzījis mūzikas instrumentus, pēc koncerta vēlēsies spēlēt arī pats?

Jāpiebilst, ka par ērtību ģimenēm ir padomāts ne tikai bērnu programmā, bet arī vakara koncertu laikā, uz kuriem droši var doties vecāki, bērnus atstājot GORA bērnistabā (ar tiem iespējams iepazīties šeit). Tātad augusta izskaņas nedēļas nogale Rēzeknē var izvērsties par aizraujošu piedzīvojumu un kopābūšanu ģimenes lokā un mūzikā, jo organizatori padomājuši par visiem!

Un tāda jau arī ir LNSO “Vasarnīcas” devīze – mūzikas festivāls ģimenei un draugiem!

Plašāka informācija: lnso.lvvasarnica.lnso.lv, biļetes: Biļešu paradīzes kasēs un bilesuparadize.lv.