Mantu maiņa aicina dot rotaļlietām otru iespēju

Jauns mācību gads allaž nāk ar izvērtēšanu, kas tajā paturams, kas izmetams vai varbūt atdodams tālāk, sevišķi ja bērns uzsāk bērndārza gaitas vai dodas uz skolu. Ne vienmēr lietas, kuras mums pašiem nav vajadzīgas, ir gluži izmetamas – dažkārt tās vienkārši nav vairs aktuālas vai ir pavisam jaunas, tikai mums nepiemērotas. Tad jādodās uz “Mantu maiņu” un jāsamainās!

Ja laba rotaļlieta ir apnikusi vai neatbilst bērna interesēm, tā iegūst jaunu dzīvi cita bērna rotaļās. Pasaulei aiztaupās ne vien atkritumi, bet arī ražošanas un transportēšanas cikls citai mantiņai.

FOTO: Shutterstock.com

Ja laba rotaļlieta ir apnikusi vai neatbilst bērna interesēm, tā iegūst jaunu dzīvi cita bērna rotaļās. Pasaulei aiztaupās ne vien atkritumi, bet arī ražošanas un transportēšanas cikls citai mantiņai.

"Mantu maiņa" – lieliska iespēja zaļi domājošajiem

““Mantu maiņa” ir ierasta tradīcija ārzemēs, valstīs, kurās par vides jautājumiem runā vairāk, neviens nekautrējas iemainītu rotaļlietu arī uzdāvināt svētkos. Ja laba rotaļlieta ir apnikusi vai neatbilst bērna interesēm, tā iegūst jaunu dzīvi cita bērna rotaļās. Pasaulei aiztaupās ne vien atkritumi, bet arī ražošanas un transportēšanas cikls citai mantiņai. Lielās lietas jau rodās no mazumiņiem un tā no šādiem it kā sīkumiem mēs saudzējam dabu vairākos veidos un kopējais iespaids ir būtisks.” stāsta iniciatīvas autore Iveta Sondore.  

“Mantu maiņa” ir pozitīvs rotaļlietu apmainīšanas pasākums, kurā ieguvēji ir visi. Tajā piedalās saudzīgi lietotas vai jaunas, bet nevajadzīgas rotaļlietas. Kļuvusi jau tradīciju "muki.lv" veikalos 2 reizes gadā – jauna gada sākumā un jauna mācību gada sākumā, “Mantu maiņa” arī šogad aicina ieaistīties visus mainīties gribētājus. No 26. līdz 30. augustam rotaļlietas varat aiznest uz vienu no "muki.lv" veikaliem: Pārdaugavā, Kalnciema ielā 40 un Rīgas centrā, Baznīcas ielā 31. Ņemiet vērā, ka lielā mainīšanās notiks sestdien, 31. augustā, Kalnciema ielā 40 sakot jau no pulksten 11.00, kur visas atnestās rotaļlietas būs apkopotas vienuviet, lai varat izvēlēties sev jaunas mantiņas aizrautīgām rotaļām. 

 

Ieraudzīt iespēju nevis zaudējumu

Cik ģimeņu, tik veidu kā piedalīties “Mantu maiņā”. “Mūsu ģimenē rotaļlietas pirms mainīšanās izšķirojam kopīgi, izraugāmies tās, ar kurām ilgu laiku jau vairs bērni nespēlējas. Bērniem nav grūti šķirties no rotaļlietām, jo viņi zina, ka tas nav tas pats kas izmest – rotaļlieta iepriecinās kādu citu bērnu un arī viņi paši varēs tikt pie kādas jaunas. Bērni nāk līdzi arī uz “Mantu maiņas” gala mainīšanos sestdienā un izvēlās jaunas rotaļlietas atdoto vietā. Tāda ir mūsu pieredze - vēlamies, lai bērni jau mazi saredz iespēju, to, ka lietu dzīve nebeidzas tajā brīdī, kad tā nav vajadzīga mums, bet var doties tālāk un turpināt kalpot citiem." savas ģimenes pieredzē dalās "Mantu maiņas" organizatore Iveta Sondore. Taču ir arī ģimenes, kur šo iniciatīvu vairāk uzņemas vecāki, gan izvērtējot, kurām rotaļlietām laiks doties tālāk, gan pašu pasākumu apmeklē vienatnē, lai nebūtu domstarpības par izvēlēm. 

“Mantu maiņas” plaukti un naudiņas ar nolūku veidoti bērniem saprotami, lai pirmsskolas un skolas vecuma bērni var gūt pirmās iemaņas, rīkojoties ar naudiņu, un labāk izprast, ka nekas nekur tāpat vien nerodas. “Bērni labi zina, ka, ja ir atnesuši mantas 10 naudiņu vērtībā, tad tik arī drīkst paņemt vietā. Tad nu ir jādomā un jāplāno, kas iznāk, bet ko šoreiz jāatstāj citiem – visu ņemt nevar.” stāsta Laine, divu bērnu mamma. 

Reklāma
Reklāma

“Divu vienādu “Mantu maiņu” nav. Šis ir jau tuvu divdesmitajam pasākumam, bet ir gan cilvēki, kuri piedalās vienmēr, gan allaž ir kādi, kuri par šo iniciatīvu līdz šim neko nav dzirdējuši. Bet priecīgi ir visi. Jo tikai no dalībniekiem ir atkarīgs tas, cik izdevies ir pasākums – jo vairāk esam pastāstījuši draugiem, radiem, paziņām, jo vairāk sanāk cilvēku un ir vairāk rotaļlietu, plašāka izvēle un lielāka ballīte!” par pasākumu neklusēt aicina Iveta.

 

Kā notiek "Mantu maiņa"?

Kārtība ir šāda:
līdz 30. augustam, piektdienai, vecāki un paši bērni var nodot rotaļlietas, galda spēles un puzles, bērnu sporta un brīvā laika inventāru, diskus ar spēlītēm, DVD ar multenītēm u.c. rotaļājamas lietas, kas vairs nesagādā tādu prieku kā agrāk, pretī saņemot īpašu muki spēļu naudiņu.
Ņemiet vērā, ka rotaļlietas tiek pieņemtas tikai līdz piektdienas vakaram, jo naktī uz sestdienu tās tiek sašķirotas un sakārtotas plauktos, lai nākamā rītā sagaidītu visus mainīties gribētājus.
 Visu maināmo var nest uz vienu no diviem “muki.lv” veikaliem – Baznīcas ielā 31 vai Kalnciema ielā 40, bet jāņem vērā, ka gala mainīšanās notiks Pārdaugavas veikalā. Un veikalā Riga Plaza rotaļlietas nepieņemsim, jo mums nav tās kur uzglabāt. Esiet saprotoši, lūdzu!
Ikviena rotaļlieta, kas ir saudzīgi lietota, tīra un ar prieku citam bērnam lietojama tālāk, tiks novērtēta un par to varēs saņemt atbilstošu naudiņu skaitu. Lūdzu, esiet kritiski un novērtējiet, vai tādu rotaļlietu vēlētos saņemt paši, kādu esat atnesuši citam maiņai. Netīras un sabojātas rotaļlietas, tomēr jāmet miskastē.


Nedēļas izskaņā – sestdienā,  31. augustā “muki.lv” Kalnciema ielā 40 no plkst. 11 līdz 17 – ikviens, kura rīcībā būs muki naudiņas, varēs tās iztērēt, iegādājoties citas rotaļlietas no “Mantu maiņas” plaukta. Rotaļlietas varēs izvēlēties pēc principa “kurš pirmais brauc, pirmais maļ” – pirmajiem nācējiem, protams, rotaļlietu izvēle būs plašāka.
Maiņai nodotās rotaļlietas nebūs iespējams pārdot vai nopirkt par naudu. Viss, kas “Mantu maiņas” laikā neatradīs savus jaunos saimniekus, tiks nodots labdarības organizācijai “Dardedze”
Ja muki naudiņas nolūkotajām lietiņām būs par maz, tos būs iespējams papildus iegādāties par naudu – 1 muki naudiņa tiek pielīdzināta 1 eiro. Šī ir lieliska iespēja piedalīties arī pašiem mazākajiem, kam varbūt vēl nav iekrājies daudz apmaināmu mantiņu. Visa iegūtā naudiņa tiks ziedota “Dardedze” realizētajiem bērnu aizsardzības projektiem.

Sīkāka informācija pa tālruni 29745553 vai epastu info@muki.lv