Izdota Arno Jundzes grāmata bērniem: Šušnirks un pazemes bubuļi

Autora jaunā bērnu grāmata “Šušnirks un pazemes bubuļi” ir saistošs un asprātīgs stāsts jaunākā skolas vecuma bērniem, kurā rakstnieks turpinot “apdzīvot” grāmatās “Ķiparu Ļerpatu Šnirks” un “Ķiparu Ļerpatu Čieps” radīto košo, neparastiem personāžiem un aizraujošiem notikumiem bagāto pasauli – Ķiparzemi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Arno JundzeArno Jundze (1965) ir viens no daudzpusīgākajiem mūsdienu latviešu prozas autoriem, kura darbi tapuši ļoti atšķirīgos žanros – viņš sarakstījis zinātnisku monogrāfiju “Somijas literatūra Latvijā” (2002), divas bērnu grāmatas “Ķiparu Ļerpatu Šnirks” (2003) un “Ķiparu Ļerpatu Čieps” (2008, šis darbs tika nominēts Jāņa Baltvilka balvai, balvai Zelta Ābele un Latvijas Literatūras gada balvai), stāstu krājumu “Gardo vistiņu nedēļa” (2012) un trīs romānus – “Putekļi smilšu pulkstenī” (2014) un “Bergs un relikviju mednieki” (2015), “Sarkanais dzīvsudrabs” (2018). Autora erudīcija, humors un stāstnieka prasme ļāvuši rakstniekam izpelnīties plaša lasītāju loka atzinību.


Autora jaunā bērnu grāmata “Šušnirks un pazemes bubuļi” ir saistošs un asprātīgs stāsts jaunākā skolas vecuma bērniem, kurā rakstnieks turpinot “apdzīvot” grāmatās “Ķiparu Ļerpatu Šnirks” un “Ķiparu Ļerpatu Čieps” radīto košo, neparastiem personāžiem un aizraujošiem notikumiem bagāto pasauli – Ķiparzemi. Lai gan šai pasaulē valda izteikta labestība, tomēr tas neliedz varoņiem doties īstos piedzīvojumos un reizumis iekulties arī īstās nepatikšanās. Ķiparzemē mīt dižciltīgais dzīvnieciņš Šušnirks, mazais telegrāfists Čieps, kuram ir grūtības ar pareizrakstību, pastnieks Dipadnieks, profesors Skrūvītis, kurš izgudro arvien jaunas asprātīgas ierīces, ziņkārais astronoms Pēcpēdiņš un citi. Grāmatā “Šušnirks un pazemes bubuļi” priekšplānā izvirzās ārēji rezervētais un pedantiskais Šušnirks, kurš negaidot spiests “adoptēt” vecākus pazaudējušo Mazuli un kopā ar to doties vecākus uzmeklēt. Ceļojuma laikā abi iekuļas neparastos, aizraujošos un visai komiskos piedzīvojumos. 


Kā vairums labu bērnu grāmatu, arī “Šušnirks un pazemes bubuļi” ir lasāma gan bērniem, gan viņu vecākiem: bērnus valdzinās raiti ritošais piedzīvojumu pavediens, savukārt vecāki novērtēs autora humoru un zemtekstus, tekstā neuzkrītoši iešifrētās alūzijas, norādes uz kultūras aktualitātēm un ar smaidu apspēlētos “pieaugušo” literatūras stāsta veidošanas paņēmienus. Liekas, ka autors nenoliedz – zināmos apstākļos par Ķiparzemi varētu uzskatīt arī mums tuvo ikdienu, un savdabīgo, komisko “ķiparu” tēlos katrs no mums varētu atrast arī savu kaimiņu un pats sevi. Grāmatu ilustrējusi jaunā māksliniece Kristīne Martinova, kuras savdabīgais, detalizētais zīmējumu stils lieliski papildina grāmatas piesātināto un asprātīgo vēstījumu. 


Grāmatas “Šušnirks un pazemes bubuļi” atvēršanas svētki “Viesos pie Šušnirka” notiks 7. septembrī pulksten 13.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu nodaļā, atsākot “Ģimenes sestdienas”. 
Pieejama arī e-grāmata.

Reklāma
Reklāma

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv