Septiņas svarīgas dzīves sajūtas, ko tētis iemāca meitai

Tētis ir unikāls cilvēks savas meitas dzīvē. Viņš ir supermens un princis, karalis un aizstāvis. Ja mamma meitai dod maiguma un mīļuma sajūtu, tad tētis - sajūtu, ka pasaule ir droša, un ka viņa meitiņa ir pasargāta. Bet, kad viņa izaugs liela, tad arī pati spēs justies droši. Atšķirībā no dēliem, kurus tēvs mīl "ar nosacījumiem" jeb sagaida no viņiem zināmus sasniegumus, meitas tēvi parasti mīl "bez nosacījumiem". 
 
Tētim ir jāiemāca ne tikai sajūta, ka pasaule ir droša, bet arī to, ka krītot, var piecelties un doties tālāk.

FOTO: Shutterstock.com

Tētim ir jāiemāca ne tikai sajūta, ka pasaule ir droša, bet arī to, ka krītot, var piecelties un doties tālāk.

Meitenei nav jāsasniedz noteikti mērķi. Tētis vienkārši lepojas ar to, ka viņam ir brīnišķīga meita. Pavisam savādāka nekā viņš - vīrietis. Maza, mīļa, sargājama. Lūk, ko tētis iemāca savai meitiņai.
 

Pats galvenais, ko tētis iemāca meitai - uzticēšanās pasaulei
Pavisam mazu meitenīti tētis sargā no briesmām un vajadzības gadījumā nāk palīgā. Mamma kā sieviete dod maigumu un mīļumu, bet tētis sajūtu, ka ģimenes sievietes ir kā aiz mūra sienas. Tēva sargājošā funkcija parādās daudzu tautu rituālos un ierašās. Piemēram, tas, ka tieši tēvs ir tas, kas ved meitu pie rokas laulības ceremonijas laikā, uzticot savu meitu vīram, kas tālāk uzņemas sievas aizsardzību. Drošības un miera sajūta ir tas, kas būtu meitai jābūt tēva klātbūtnē.


Prasme sevi aizstāvēt
Pretēji joprojām plaši izplatītajam uzskatam, ka labas meitenes nestrīdas un nedusmojas, kā arī izvairās no konfrontācijas "mīļā miera labad", tētim būtu jārosina meitai drosme aizstāvēt savu viedokli un savas intereses. Praktiski tas nozīmē, ka tētim ir jāiesaistās diskusijās ar meitu, lai trenētu viņas prasmi diskutēt. Diskusijas formātam jābūt tādam, lai meitenei ir droši un komfortabli aizstāvēt savas domas, neizjūtot pazemojuma vai noniecinājuma attieksmi no tēva, ja viņu viedokļi nesakrīt.


Iemācīt, kādām jāizskatās veselīgām attiecībām
Vecais labais teiciens, ka labākais, ko tēvs var izdarīt meitas labā, ir mīlēt viņas māti, patiešām ir ļoti patiess. Labas, cieņpilnas, mīlošas attiecības, kuras meitene redz starp mammu un tēti, labākā ceļamaize nākotnei, kad viņai pašai pienāks laiks veidot ģimeni. 


Attiecības ar citiem vīriešiem 
Tā kā tētis ir pirmais vīrietis meitenes dzīvē, tad viņš ir tas, kas ieliek pamatus priekšstatam, kā vīrietim ir jāizturas pret meiteni un sievieti, kādām jābūt attiecībām ģimenē, kā veidojas sievietes un vīrieša mijiedarbība. Tētis ir piemērs, kādam ir jābūt vīrietim. Vēlāk dzīvē sieviete neapzināti izvēlēsies vīriešus, kas pret viņu izturēsies tāpat kā tētis. Ja tētis bijis mīlošs, uzmanīgs, emocionāli pieejams, tad arī viņas vīrieši būs tādi paši. Ja tētis bijis vēss, stingrs, dusmīgs, tad ļoti iespējams, ka nākamie dzīves partneri būs ar līdzīgām iezīmēm.


Attieksme pret sevi 
Tētis caur savu attieksmi pauž meitenei, kāda viņa ir - skaista vai lempīga, gudra vai muļķe, veiksmīga vai neveiksminiece. Tie ir vārdi un arī neverbālā attieksme, ko tētis izrāda savam bērnam, tādējādi parādot, kā citi meiteni "redz".
Tas, kā tētis novērtē savu meitu, veidot meitenes pašvērtību, tāpēc ir ļoti svarīgi neskopoties ar atzinīgie vārdiem un komplimentiem gan attiecībā uz ārējo izskatu, gan sasniegumiem skolā vai hobijos. 
Tētis, kas novērtē meitenes vizuālo izskatu, gaitu, uzvedību, iemāca, ka meitene un nākamā sieviete ir sievišķīga un mīlama.
Vēl viens veids, kā tēvs var palīdzēt meitai, ir iemācīt, ka viņa ir laba tieši tāda kāda ir. Nemainīties tikai tāpēc, ka kāds to grib vai pieprasa. Jo katram podiņam ir savs vāciņš. 

Reklāma
Reklāma


Nebaidīties izrādīt iniciatīvu un sasniegt to, ko vēlies 
Spējot izveidot uzticības pilnas attiecības starp tēti un meitu ir pamats nākotnes spējai veidot uzticības pilnas un drošas attiecības ar citiem sabiedrības locekļiem, ne tikai vīriešiem - partneriem. Meitene nebaidās izrādīt iniciatīvu un apzināties, ka īslaicīgas grūtības ir pārvaramas. Tas ir iekšējais miers un paļaušanās uz saviem spēkiem. Meitene, ko ir audzinājis ieinteresēts un iekšēji nosvērts tēvs, vieglāk adaptējas un iekļaujas pieaugušo dzīvē, prot gan paprasīt, gan pieņemt, gan piedāvāt palīdzību, bet vajadzības gadījumā arī lieliski ar visu tikt galā pati, par to pārāk nepārdzīvojot. 


Iemācīt būt pašpietiekamai 
Viena no svarīgākajām atziņām, kas jāiemāca meitai - apziņa, ka viņa ir pietiekami stipra, lai izdzīvotu un spētu tikt galā ar  grūtībām, ar kurām var saskarties pieauguša cilvēka dzīvē. Iemācīt, ka neveiksme vai neizdošanās nav pasaule un dzīves beigas, ka var klupt un atkal celties. Modernajā pasaulē stiprais nav tikai vīrietis, bet arī sievietei. Nav kauns nomainīt automašīnai riepu un izteikt savu viedokli, nebaidoties no kritikas. Iemācīt noticēt, ka meitene pati var sevi uzturēt, kā arī parādīt veidus, palīdzēt izvēlēties dzīves ceļus, lai meita varētu spētu būt finansiāli neatkarīga.
Nezaudē tikai tie, kas nedara vispār neko. Tāpēc mēģināt un piedzīvot neizdošanos ir normāli. Neveiksme ir normāla dzīves sastāvdaļa, ja pēc tam ir spēks saņemties, piecelties un iet tālāk. Tētim ir jāiemāca ne tikai sajūta, ka pasaule ir droša, bet arī to, ka krītot, var piecelties un doties tālāk. 


Avots: womansday.com