10 prasmes, ko attīstām, dejojot stepu

Steps ir dejas veids, kurā dejotājs izdejo dažādus ritmus, kas tiek radīti, kurpēm uzsitot pa grīdu.

Dejojot stepu tiek attīstīta ķermeņa koordinācija, ritma izjūta, muzikalitāte, klausīšanās un savu iekšējo ritmu izdejošana

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dejojot stepu tiek attīstīta ķermeņa koordinācija, ritma izjūta, muzikalitāte, klausīšanās un savu iekšējo ritmu izdejošana

Kas ir stepa deja un kur tā radās? 
Steps ir dejas veids, kurā dejotājs izdejo dažādus ritmus, kas tiek radīti, kurpēm uzsitot pa grīdu. Skaņu veido metāli, kas piestiprināti pie kurpes papēža un purngala. Stepa dejai ir vairākas variācijas, ieskaitot ritma stepu (rhythm tap), Brodvejas stepu (Broadway tap), klasisko stepu (Classic tap), postmoderno stepu (Postmodern tap) un citas. 
Deja dzima Amerikas kokvilnas plantācijās, kur melnādainie vergi ar sitamo instrumentu palīdzību brīdināja cits citu par vergturu tuvošanos. Kad saimnieki šo viltību atklāja un rīkus atņēma, vergi trauksmes signālus iemācījās izsist ar kājām. Tiek uzskatīts, ka steps pa īstam sāka attīstīties 19. gs. sākumā, kad Amerikā ieceļoja īri un afrikāņu deja sajaucās ar īru tautasdeju. Rasu aizspriedumu dēļ stepu ilgu laiku dejoja tikai melnādainie. Taču 20. gs. pirmajā pusē stepa deju sāka izmantot mūziklos, kas tos padarīja enerģiskākus, ritmiskākus un romantiskākus. 

Stepa dejas pozitīvā ietekme
Dejojot stepu tiek attīstīta ķermeņa koordinācija, ritma izjūta, muzikalitāte, klausīšanās un savu iekšējo ritmu izdejošana. Tas trenē līdzsvaru, koncentrēšanos, atmiņu, izturību, pacietību un mērķtiecību, kā arī relaksē pēc garas, sēdošas darba dienas. Stepa deja palīdz uzturēt labu fizisko formu. Tā nodrošina fizisko slodzi visam ķermenim, īpaši kājām, uzlabo asinsriti un sirdsdarbību. Steps lieliski uzlabo noskaņojumu, uzlādē un palīdz sakārtot domas.

 

 

Dejojot stepu, mēs attīstām prātu, ķermeņa motoriku, sadarbību komandas darbā, izglītojamies, mākslinieciskā veidā pielietojam matemātiku, attīstam klausīšanās prasmes un attiecīgi konmunikāciju, ceļam pašapziņu un izkopjam raksturu, izprotam dejas muzikalitāti un papildinam savas mūzikālās zināšanas.


Stepa kultūra mūsdienās
Steps ir plaši izplatīts Amerikā, taču arī Eiropa var lepoties ar lieliem starptautiskiem stepa festivāliem - Stockholm Tap Festival, Tap On Barcelona, Odessa Tap Fesival u.c. -, kā arī ar plašu kopienu, kas savā starpā ir vienota un draudzīga internacionālā vidē savejos saucot par #tapfam. Pilnveidojot savas prasmes, ikviens mērķtiecīgs stepa dejotājs var kļūt par žanra profesionāli. 

Reklāma
Reklāma


Kur mācīties dejot stepu Latvijā?
Stepa dejas kompānija "Soul Tap" jau vairāk nekā 10 gadus ir vadošā un lielākā stepa dejas kultūras attīstītāja un kopienas veicinātāja Baltijas reģionā - aktīvi koncertē un veido sadarbības ar daudz un dažādu žanru mūziķiem, kā arī skolo jaunos stepa dejas entuziastus. "Soul Tap" dejotāji regulāri apmeklē stepa dejas festivālus un meistarklases ārzemēs pie pasaules līmeņa dejotājiem, kur mācās saglabāt tradīcijas un apgūt jaunākās tendences stepa dejā ārī mūsdienās. 


Lai sāktu dejot stepu ir nepieciešama: vēlme to darīt, ritma izjūta (taču procesa gaitā to var attīstīt) un pacietība. Uz nodarbībām ieteicams vilkt ērtu apģērbu. Kurpes pieejamas uz vietas. Nodarbības notiek stepa dejas studijā Soul Tap (Aleksandra Čaka ielā 91). Papildu informācija un pieteikšanās mājas lapā.