Noteikti jāizlasa! Dž. K. Roulingas jaunais detektīvromāns "Baltā nāve"

Nule kā latviešu valodā iznācis Roberta Galbraita ceturtais romāns “Baltā nāve”. Latviešu lasītāji jau ir iepazinuši arī pārējos R. Galbraita darbus: “Dzeguzes sauciens”, “Zīdtārpiņš” un “Ļaunuma raža”. Roberts Galbraits ir Dž. K. Roulingas literārais pseidonīms, kuru viņa izmanto, rakstot kriminālromānus. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Baltā nāvePēc šo romānu motīviem veidots arī BBC televīzijas seriāls. Visos romānos galvenie varoņi ir privātdetektīvs Kormorans Straiks un viņa asistente Robina Ellakota, abi lieliski darbojas komandā, taču privātā dzīve katram ir sava, lai gan brīžiem izskatās, ka starp abiem šķiltin šķiļas dzirksteles.

 
“Mazāk prasmīga rakstnieka rokās Straika un Robinas attiecības varētu izjaukt romāna līdzsvaru. Taču R. Galbraits ne mirkli neaizmirst, ka “Baltā nāve” ir detektīvžanra darbs, kura samezglotais sižets ir sakņots būtiskākajās cilvēku emocijās,” raksta “The Sunday Times”.


R. Galbraita darbi ir daudzslāņaini, tajos darbojošies personāži – iespaidīgi, un pat trešā un ceturtā plāna varoņiem šajās grāmatās ir spilgtas raksturlomas. Kopumā šie ir darbi prasīgiem lasītājiem, kuri ar baudu novērtēs gan lielisko tulkojumu, gan sižeta smalkumus.


Šeklvelas uzšķērdējs ir noķerts un ielikts aiz restēm, Robina apprecējusies ar Metjū, Kormoranam ir jauna draudzene un birojam – vairākas jaunas lietas. Arī preses labvēlība gādā, lai Straika popularitāte augtu. Sācies mierīgas labklājības laiks, un viss ritētu lieliski, bet kādudien Straika birojā ierodas dīvains puisis. Billijs apgalvo, ka bērnībā redzējis šaušalīgu noziegumu, un vēlas, lai detektīvs to atklāj. Straiks cenšas izdibināt ko vairāk, bet nervozais jauneklis panikā aizbēg. Viņa emocionālais stāsts tomēr atstājis dziļu iespaidu, un Straiks uzsāk izmeklēšanu... Iespaidīgi biezajā romānā (704 lappuses!) sadzīvo dažādi ļautiņi – no pašām augstākajām aprindām līdz klaidoņiem Londonas ielās: lordi un hipsteri, vēsas lēdijas un sirsnīgas hipijmeitenes, pretkara kustības cīnītāji un bijušie armijnieki, blēdīgi žurnālisti un pleiboji bez sirdsapziņas, bez tam būtisku lomu romānā spēlē arī kāds balts zirgs. Daļa spraigās darbības risinās Lielbritānijas parlamentā, iepazīstinot lasītājus ar intriģējošiem stāstiņiem no visnotaļ mūsdienīgas britu politikas “virtuves”. Satricinājumi gadās arī Straika privātajā dzīvē, bet lieliskais romāna nobeigums mudina cerēt, ka Roberts Galbraits šobrīd cītīgi strādā pie nākamās grāmatas.

Reklāma
Reklāma


Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv