Bērns ar velosipēdu uz skolu. Kādi ceļu satiksmes noteikumi par to jāzina bērniem un vecākiem

Ērts, ātrs, parocīgs transporta līdzeklis, ar kuru nokļūt uz skolu, ir velosipēds. Kāpēc gan ne! Jā, bet tikai tad, ka mazais skolēns ir sasniedzis noteiktu vecumu un ieguvis velosipēda tiesības, kas apliecina, ka viņš izprot ceļa satiksmes noteikumus. 

Braukt bez tiesībām pa ceļu nav atļauts nevienam, arī pa velojoslu.

FOTO: Shutterstock.com

Braukt bez tiesībām pa ceļu nav atļauts nevienam, arī pa velojoslu.

Raksta publicēšanu atbalsta AAS BALTA

 

Skolēnu uz skolu no rītiem un pēc stundām var vest arī vecāki vai citi pieaugušie. Arī šiem transportlīdzekļa vadītājiem ir jāzina noteikumi. 

Noteikumi paredz, ka velobraucējiem ir jāpārvietojas pa tiem paredzēto infrastruktūru, bet, ja tādas nav, tad pa brauktuvi vai izņēmuma gadījumā - pa ietvi, kur priekšroka dodama gājējiem. Izņēmuma gadījumi: remonts, laika apstākļi, pārlieku intensīva satiksme, šaura, bīstama brauktuve, u.c. Ja nav īpašas velojoslas vai veloceļa, braukšana pa ietvi jebkurā gadījumā atļauta bērniem līdz 12 gadu vecumam un viņu pavadītājiem. Jāatceras, ka gājējiem uz ietves ir priekšroka.

Braukt bez tiesībām pa ceļu nav atļauts nevienam, arī pa velojoslu. Izņēmumu gadījums ir bērni neatkarīgi no vecuma, kas drīkst braukt ar velosipēdu bez tiesībām, datot to patstāvīgi dzīvojamās zonās, daudzdzīvokļu namu pagalmos un vietās, kur nepārvietojas mehāniskie transportlīdzekļi. Kā arī līdz 10 gadu vecumam pa velojoslu vai ietvēm vecāku klātbūtnē.
 

Kas jāievēro bērnam, kas brauc ar velosipēdu uz skolu:

  • Lai pārvietošanās ar velosipēdu būtu droša, vecākiem saviem bērniem jāiemāca un jāizskaidro virkne noteikumu, tostarp, sasniedzot 10 gadu vecumu, bērnam ir nepieciešams iegūt velosipēda braukšanas atļauju jeb tiesības. 
     
  • Bērni, kuri ir vecāki par septiņiem gadiem, ar velosipēdu var pārvietoties pa brauktuvi vai nomali, ja līdzās ir pilngadīga persona, kurai ir transportlīdzekļa vadītāja apliecība.
     
  • Bērni, kuri ir vecāki par desmit gadiem, paši patstāvīgi var pārvietoties ar velosipēdu pa brauktuvi vai nomali, ja ir nokārtots eksāmens un saņemta velo vadītāja apliecība.
     
  • Līdz 12 gadu vecumam, braucot ar velosipēdu, obligāti galvā jāliek ķivere. Pēc tam tā ir pēc tam – ieteicama. Ķivere nav domāta tikai skaistumam, iai jābūt aizsprādzētai!
     
  • Vizinoties ar riteni, var savainot kāju pirkstus no velosipēda spieķiem un krītot pāri velosipēda stūrei, ļoti nopietni var savainot krūškurvi.  Tāpēc ļoti ieteicams lietot elkoņu un ceļu aizsargus. 
     
  • Velobraucējam (arī bērniem!) jābūt labi pamanāmam gan dienā, gan vakarā. Redzamību nodrošina atstarotāji vai lukturīši. Ja to nav, tad atstarojošā veste ir obligāta.

 

Kā nokārtot tiesības
Velosipēdista apliecību var iegūt no 10 gadu vecuma, nokārtojot ceļu satiksmes noteikumu un satiksmes drošības eksāmenu. CSDD mājaslapā pieejams tests, kuru izpildot, var pārbaudīt savas zināšanas un gatavību eksāmena kārtošanai Testa kārtošanas reižu skaitam nav ierobežojumu un tas ir bezmaksas. Lai iegūtu vadītāja apliecību, veiksmīgi jānokārto datorizēts teorijas eksāmens eksāmenā ir 10 jautājumi un tie jāatbild 10 minūšu laikā. Eksāmens ir nokārtots, ja pareizi atbildēts uz vismaz 8 jautājumiem.

Lai sagatavotu bērnu eksāmenam, vecāki, kopā ar atvasi, var lasīt, mācīties un pagūt nepieciešamās zināšanas. Sagatavošanās velosipēda vadītāja eksāmenam notiek, izmantojot mācību materiālus: 

Reklāma
Reklāma

    • mājaslapu www.berniem.csdd.lv
    • izdevniecības „Zvaigzne ABC” sadarbībā ar CSDD izdoto grāmatu „Ceļā ar velosipēdu”;
    • Ceļu satiksmes noteikumus, kuri atrodami mājaslapā www.likumi.lv

Velobraucēju pārbaudes veic Valsts policija. Vadītāja apliecība jāņem līdzi. Ja velo tiesības brauciena laikā nav līdzi, policisti jebkurā gadījumā to esamību vai neesamību var pārbaudīt datu bāzē. 
 

Velosipēda drošība
Nav noslēpums, ka laiku pa laikam īpaši velosezonas laikā aktivizējas garnaži, kas nolūko un nozog slikti pieskatītu, nepiesprādzētu vai kaut kur uz brīdi atstātu velosipēdu. Tāpēc Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) un Valsts policija papildus drošībai aicina velosipēdus reģistrēt CSDD. Tā var samazināt zagļu interesi, kā arī velosipēda nozušanas gadījumā ir vieglāk identificēt un atdot braucamrīku tā likumīgajam īpašniekam.

Reģistrācijas process ir ātrs un vienkāršs. Velosipēdu var reģistrēt jebkurā CSDD nodaļā, izmantojot CSDD e-pakalpojumus vai arī ar CSDD mobilās aplikācijas starpniecību, kas ir pieejama gan Apple, gan arī visām Android operētājsistēmas ierīcēm.
 
Pēc reģistrācijas ir iespēja saņemt īpašu velosipēdu reģistrācijas uzlīmi, ko līmēt pamanāmā vietā uz rāmja. Uzlīme brīdinās potenciālos garnadžus par lielāku risku būt pieķertiem un tā ir izstrādāta no faktiski nenoplēšama materiāla. 
 

Drošu un patīkamu braukšanu! 

 

Raksta publicēšanu atbalsta AAS BALTA