Jaunais mācību gads nāk ar papildu tēriņiem

Sarunas par ģimenes budžetu sākas daudzās mājās, kurās aug skolas vecuma bērni. Jo tieši dažas nedēļas pirms skolas sākuma vairums skolēnu iegādājas somu, mācību piederumus un citas preces. Par gaidāmajiem izdevumiem, gatavojot skolēnu skolas gaitu uzsākšanai vai turpināšanai vairāk ziņo ziņu raidījumu "Panorāma". 

 

FOTO: Shutterstock.com

Līdz 1. septembrim atlikušas trīs nedēļas, un par vasaras beigām liecina arī izmaiņas tirdzniecības centru plauktos. Peldkostīmus un citas vasaras sezonas preces jau nomainījušas skolas somas, darba burtnīcas un rūtiņu klades. Lai gan grāmatas un darba burtnīcas nodrošina valsts, sagatavošanās skolai aizvien izmaksā pietiekami dārgi, un ir ģimenes, kurām šim mērķim nākas aizņemties.   

Skolēna mamma Jeļena stāstīja, ka jāpērk rakstāmlietas, burtnīcas, jauna soma, arī apģērbu jaunu vajag nopirkt. Kopumā tēriņi, viņasprāt, varētu būt līdz  80 eiro.

“Tie ir lieli izdevumi. Ne par velti ir vietas, kur dod pabalstus skolēniem. Parēķiniet, visiem vasarā ir atvaļinājumi. Atvaļinājumos taču arī cilvēki naudu notērē,” norādīja pircēja Māra.

Cenu pieaugums dažādām precēm
(2019.g. jūnijs salīdzinot ar 2018.g. jūniju)

  • Apģērbi bērniem 0,3%
  • Apavi bērniem 3,3%
  • Kancelejas preces un zīmēšanas piederumi 2,9%
  • Papīra izstrādājumi 3,6%

Avots: Centrālā statistikas pārvalde.

Šonedēļ Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aicināja sabiedrību aizņemties atbildīgi, norādot, ka tieši augustā, tuvojoties jaunajam mācību gadam, iedzīvotāji bieži vien mēdz neapdomīgi aizņemties nebanku kredītus, kas līdz šim bijuši plašāk pazīstami kā “ātrie kredīti”.
Šī tendence signalizējot par nepareizu budžeta plānošanu un neapdomīgu aizņemšanos, ņemot vērā, ka septembris nenāk ar neplānotiem izdevumiem, tas pienāk katru gadu.

Nedaudz dārgākas šogad ir gan kancelejas preces, gan sporta nodarbībām nepieciešamie apavi un apģērbs.

Reklāma
Reklāma

Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) neslēpj, ka jau saņemta šogad pirmā sūdzība no vecākiem par to, ka skolai nepieciešamo preču saraksts izstiepjas vairāku lappušu garumā.  

Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāvis Maksims Platonovs atzina, ka dienests nav rēķinājis, cik aptuveni izmaksā bērna palaišana skolā.
 

Visu sižetu var noskatīties šeit: