8. augustā - Pasaules kaķu diena

8. augusts jau 17 gadus tiek atzīmēts kā Starptautiskā kaķu diena. Pirmo reizi šāda diena tika svinēts 2002. gadā, kad par to iestājās vairākas dzīvnieku aizstāvju biedrības visā pasaulē.

8. augusts jau 17 gadus tiek atzīmēts kā Starptautiskā kaķu diena.

FOTO: Shutterstock.com

8. augusts jau 17 gadus tiek atzīmēts kā Starptautiskā kaķu diena.

Aizstāvji ir apkopojuši informāciju, ka uz pasaules mīt vairāk nekā 600 miljoni kaķu. Senajā Ēģiptē kaķi bija svēti dzīvnieki, kuri tika pat pielūgti. 

Kaķis ir ļoti populārs mājdzīvnieks, jo palīdz cīnīties ar dažādiem kaitēkļiem, piemēram, pelēm, čūskām un pat skorpioniem. Mājas kaķa tēviņus dēvē par runčiem, bet mātītes - par kaķenēm.

Ir zināms, ka kaķi medī vairāk nekā 1000 dažādu citu dzīvnieku sugu. Tiem var iemācīt izpildīt dažādas vienkāršas komandas. Kaķi spēj iemācīties manipulēt ar dažādiem vienkāršiem mehānismiem, piemēram, tie māk atvērt durvis, izmantojot durvju rokturus. 

Saskaņā ar ģenētiskajiem pētījumiem, visi mājas kaķi ir domesticēti no meža kaķa pasugas Āfrikas savvaļas kaķa (Felis silvestris lybica). Lai gan visu veidu meža kaķi var krustoties savā starpā, nav nekādu liecību, ka mājas kaķa filoģenēzē būtu saistība ar citu meža kaķa pasugu. 

Reklāma
Reklāma

Arī latvijā kaķis ir teju katrā lauku mājā un pilsētnieku mīluļu lokā. Starp citu - vai zināji, ka skaistajā Kurzemes pērlē Kuldīgā no Ventspils ielas nama otrā stāva uz ielu ved īpašas trepes, pa kurām lepni izslējies pārvietojas septiņgadīgais rudais runcis Rūdis. Vairak par to lasi šajā rakstā.


No portāla http://travelnews.lv

Saistītie raksti