Urīnceļu iekaisums – iespējams arī vasarā

Sāpīga čurāšana – to pa īstam sapratīs tikai tie, kuri paši reiz sajutuši. Der zināt, ka no urīnceļu iekaisuma ir iespējams izvairīties pašiem un pasargāt arī savus bērnus. Kā to izdarīt, stāsta Cēsu klīnikas pediatre Ilze Dambe.

Galvenais, lai rokas un kājas siltas

FOTO: Shutterstock.com

Galvenais, lai rokas un kājas siltas

Urīnceļu iekaisumu izraisa baktērijas, kas tur nokļūst, novājinoties organisma aizsargspējām. Tas iespējams, apsaldējot kājas, rokas, izmirkstot un ātri netiekot pie sausa apģērba. Lai arī domājot par apsaldēšanos, prātā nāk rudenīgāki laikapstākļi un pat ziema, arī vasarā ir ļoti viegli apsaldēt urīnpūsli, tādējādi iegūstot urīnceļu iekaisumu. Pediatre Ilze Dambe norāda: “Ja bērns sūdzas par sāpēm urinēšanas laikā un bieži prasās uz tualeti – ir pamats domāt par urīnceļu iekaisumu.

Lai apaukstētos, pietiek ar pavisam nelielu brīdi.

Staigāšana ar plikām kājām pa aukstu zemi, sēdēšana uz vēsa betona, peldēšanās aukstā ūdenī vasarā un saaukstēšanās, nepareiza higiēnas ievērošana – tie ir daži no iespējamajiem variantiem.”  Viss atkarīgs no tā, kura ķermeņa daļa cilvēkam ir jutīgāka. Reizēm var pietikt pat ar to, ka bērns nedaudz paspēlējas slapjās, aukstās smiltīs. Urīnceļu infekcija ir slimība, kas piezogas ātri.

 

Apsaldēta urīnpūšļa simptomi:

  • neliela daudzuma bieža urinēšana;
  • sāpes un dedzinoša sajūta čurāšanas laikā;
  • urīns ar asins piejaukumu;
  • sāpes vēdera vai muguras lejasdaļā, vai sānos;
  • spiediena sajūta vēdera lejasdaļā;
  • temperatūras paaugstināšanās.

 

Reklāma
Reklāma

Lai arī pieaugušie urīnceļu infekcijas ārstēšanai un pašsajūtas uzlabošanai mēdz lietot dažādus dabīgus līdzekļus, bērnu tomēr būtu ieteicams vispirms aizvest pie ārsta. Speciālists uzklausīs sūdzības, izmeklēs bērnu, nepieciešamības gadījumā lūgs nodot analīzes un izrakstīs piemērotākos medikamentus. Urīnceļu iekaisuma ārstēšanā izmanto antibiotikas un ārstēšanās ilgums var būt līdz pat desmit dienām. Ja bērns piedzīvo nepatīkamo urīnceļu iekaisumu, svarīgi ir uzņemt daudz šķidruma.