Sēra korķi bērnam. Kā palīdzēt?

Sēra korķu veidošanās tiek novērota ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Ko darīt, ja bērnam tādi ir un, kā ierobežot to veidošanos, stāsta Cēsu klīnikas pediatre Ilze Dambe.

Sēra korķu veidošanos ir iespējams ierobežot, kā arī nepieļaut pavisam.

FOTO: Shutterstock.com

Sēra korķu veidošanos ir iespējams ierobežot, kā arī nepieļaut pavisam.

Ausīs atrodas sēra dziedzeri, kas izstrādā sekrētu, jeb sēru. Tiek izšķirti divu veidu sēri – mitrais, kas ir dzeltenbrūnā krāsā un sausais – pelēkā krāsā. Pediatre Ilze Dambe stāsta, ka sēru korķa veidošanos veicina nepareiza ausu tīrīšana ar kosmētikas kociņiem vai mūzikas klausīšanās ar mazajām austiņām, ar kurām sērs tiek iestumts dziļāk ausīs. Pediatre norāda: “Sēra korķu veidošanos nosaka arī auss ārējās ejas anatomiskās īpatnības – ejas šaurums un tas, kā eja izlocīta.

 

Sēra izdalīšanās ir organisma aizsargreakcija pret putekļiem, svešķermeņiem, mikrobiem un sēnīšu infekcijām, kas var nokļūt ausīs.

 

Fizioloģiski ausis tīrās pašas, izdalot sēru ārā. Taču, lai ausis no sēra atbrīvotu droši, vislabākais palīgs ir mūsu pašu pirksti. Cik tālu mazais pirkstiņš ļauj iekļūt savā auss ejā, tik tālu ausi drīkstam iztīrīt. Mazam bērnam auss ārējo gliemežnīcu var izslaucīt ar mīkstu salveti vai vates gabaliņu.” Izmantojot raupjas salvetes, auss ejas āda var kļūt sausa un vieglāk pakļauta dažādu infekciju un ekzēmas attīstībai. Turpretim, ja ausu tīrīšanai tiks izmantotas matu sprādzes vai kāds cits ass priekšmets, iespējams arī bojāt bugplēvīti. Jāatceras, ka auss āda ir ļoti jūtīga un pat neliels kairinājums var radīt bojājumus, veicināt iekaisuma procesu. 

 

Pazīmes, kas  var liecināt par sēra korķiem:

  • dzirdes pasliktināšanās;
  • nieze auss ejā;
  • pilnuma sajūta ausī;
  • sāpes auss apvidū;
  • spiedoša sajūta, atrodoties vannā vai dušā;
  • reibonis;
  • roksnis ausī;

 

Reklāma
Reklāma

Ja bērns sūdzas par kādu no simptomiem, bet atvasei nav ne temperatūras, ne iesnas, ir pamats domāt par sēra korķiem. “Tos konstatēt var gan otorinolaringologs (LOR), gan arī pediatrs. Palīdzot atbrīvoties no sēru korķiem, ārsts var veikt skalošanu ar siltas ūdens strūklas palīdzību vai sēra evakuāciju, izmantojot speciālu sūknīti vai āķīti,” skaidro pediatre uzsverot, ka šī procedūra bērnam nav sāpīga.

 

Neskaitot mehānisku sēra korķa evakuāciju, pastāv arī lokāli lietojami preparāti, kas mīkstina sēra korķi, lai to būtu vieglāk evakuēt ar skalošanu.

 

Ja sēra korķi veidojas regulāri un vecāki ir pārliecināti, ka bērnam ir sēra korķis – mājas apstākļos var evakuēt sēru. Galva jāpagriež uz sāniem un ar pipetes palīdzību ausī jāiepilina pāris pilieni tīra ūdens, olīveļļa vai aptiekās nopērkamie pilieni, kas šķīdina sēru, piemēram, “Vaxol”. Šādā stāvoklī galva jātur aptuveni divas minūtes, bet pēc tam – jāpagriež uz otru pusi, ļaujot šķidrumam un sēram iztecēt. Redzot, ka metode palīdz, to ieteicams izmantot reizi dienā, četras dienas pēc kārtas. 

 

Ja bērnam reiz konstatēti sēru korķi, vecākiem pastiprināti jāpievērš uzmanība bērna ausu veselības stāvoklim. Jāseko līdzi tam, lai sērs ausīs neuzkrātos pārāk lielā daudzumā, lai tas pats spētu izvadīties. Pretējā gadījumā ir jāapmeklē ārsts, kurš palīdzēs izvadīt sēru no ausīm. Sēra korķi parasti veidojas 6-12 mēnešu periodā.