Aicina apmeklēt un iepazīt vēsturiskos dārzus Latvijā un Lietuvā

Šogad Latvijas apceļotājus viesos gaida vairāk kā 50 vēsturiskie dārzi Latvijā un Lietuvā, kurus apmeklētājiem atvēruši vairāki daiļdārznieki un šķirņu kolekcionāri, vasaras mēnešos ļaujot baudīt rožu, peoniju, dāliju un dažādu dekoratīvo augu skaistumu, kā arī sniedzot praktiskus padomus kopšanā. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Arī augļu dārzu saimnieki praktizē apmeklētāju uzņemšanu, ko apvieno ar konsultācijām audzēšanā, augļu un stādu pārdošanu. Muižu saimnieki, kas atjauno vēsturiskās muižas, ierīko atbilstošus dārzus un parkus, lai veidotu muižas vidi ne tikai telpu interjerā un ēku arhitektūrā, bet kopējā muižas ansamblī.
 

Aicinot apmeklēt vēsturiskos dārzus Latvijā un Lietuvā, “Lauku ceļotāja” mājas lapā izveidota īpaša, dārziem veltīta sadaļa https://www.celotajs.lv/heritagegardens, kur atrodama informācija par vēsturiskajiem dārziem Kurzemē, Zemgalē un Latgalē, kā arī Lietuvā, interesanti fakti par dārzkopības vēsturi, kā arī 7 maršruti pa dārziem.

Vēsturiskie dārzi apvienoti 7 tūrisma maršrutos, kas apmeklētājus ved pa Latvijas un Lietuvas dārziem. Šajos maršrutos varēs apmeklēt dažādus vēsturiskos dārzus - gan muižas dārzus, kur viesoties ābeļu vai rožu ziedēšanas laikā, gan augļudārzus, kur nogaršot un iegādāties visgardākos ābolus un noklausīties stāstus par dārza tapšanas vēsturi un vērtīgus padomus par dārzu kopšanu.

Šie vairāku dienu  un dažāda garuma maršruti veicami ar automašīnu, atsevišķi posmi piemēroti velobraukšanai. Maršrutos iekļauti gan vēsturiskie dārzi, gan ar dārzkopības tēmu saistītas apskates vietas pa ceļam, tāpat arī vietas, ko iesakām nakšņošanai.

Kā norāda dārzu īpašnieki, interese par vēsturisko un arī mūsdienu dārzu apmeklējumu aug, it sevišķi tas novērojams kādas konkrētas augu grupas ziedēšanas, kā arī ražas novākšanas laikā, kad apmeklētāji ierodas, lai iegādātos lauku labumus, degustētu produkciju un piedalītos gatavošanas meistarklasēs. Saimnieki norāda, ka galvenās apmeklētāju grupas ir ģimenes ar bērniem, ekskursiju grupas, tai skaitā senioru, kā arī individuālie ceļotāji.

Reklāma
Reklāma