Mājas kafejnīcu diena Suitos - 24. augustā

24. augustā Alsungā, Jūrkalnē, Gudeniekos un Basos suiti ielūdz uz "Mājas kafejnīcu dienu", kad vietējie ļaudis tikai uz vienu dienu vērs savas mājas durvis apmeklētājiem un cienās ar pašu gatavotiem ēdieniem. Šajā dienā ciemos gaidīs un savus īpašos ēdienus galdā cels vietējie suitu zemes ļaudis, kam tuvs reģiona kulinārais mantojums un kas lepojas ar savu novadu, aicinot savā sētā ciemiņus.

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Mājas kafejnīcu diena Latvijā notiks otro reizi - š.g. jūnija sākumā pirmais šāds pasākums norisinājās Lībiešu krastā, kas guva lielu atsaucību no apmeklētāju puses. Pasākuma ideja aizgūta no Igaunijas, kur šādas māju kafejnīcu dienas dažādos reģionos notiek ik gadu. Ceram, ka arī Latvijā mājas kafejnīcu dienas tiks atzinīgi novērtētas un kļūs par tradīciju arī Latvijā - suitu, lībiešu un citos novados.

 

 

Mājas kafejnīcu dienā būs iespēja nogaršot gan tieši suitiem raksturīgus tradicionālos ēdienus, gan iepazīt visā pasaulē iecienītus ēdienus suitu izpildījumā un no vietējām izejvielām.

 

Suitos ciemos pie sevis gaidīs 20 mājas kafejnīcas - novada uzņēmīgie un viesmīlīgie ļaudis, kas aicinās jūs savās lauku sētās, saimniecībās, krodziņos un kafejnīcās mieloties ar pašu gatavotiem ēdieniem un dzērieniem, apskatīt viņu saimniecības, iepazīt dažādas amata prasmes vai vienkārši uzklausīt īpašus stāstus! Ēdienu gatavošanā pārsvarā tiks izmantoti produkti, kas iegūti no vietējo pašu dārziem, mežiem, tīrumiem, kūtiņām un jūras. Protams, viena no galvenajām ēdienu sastāvdaļām šajā dienā būs liela mīlestība, klāt liekot maģo suiteņu šerpo raksturu un aso mēli. Vietējie sola, ka ēdieni būšot tik gardi kā pie omas un dzērieni tik labi, kā pie labākā drauga.

 

Mājas kafejnīcu dienā būs iespēja nogaršot gan tieši suitiem raksturīgus tradicionālos ēdienus, gan iepazīt visā pasaulē iecienītus ēdienus suitu izpildījumā un no vietējām izejvielām. Būs gaileņu zupiņa, svaigi cepta maize, melleņu klimpas, vietējo zvejnieku zvejotu zivju zupa, uz oglēm cepta siļķe ar kartupelīšiem un protams, sklandrauši un suitu skābmaize.

 

Būs iespēja izbaudīt kādas ir īstas dzīres muižā, kad Barons nav mājās. Ciemos gaidīs vecā Suiten’, kas cienās ne tikai ar gardumiem, bet arī stāstīs īstos suiteņ’ stāsts. Citviet mammas un meitas cienās ar kūkām - sākot no tradicionālās lauku tortes līdz pat cimperlīgajai “Pavlovai” un pasaulslavenajām burbuļvafelēm.

 

Neizpaliks arī dzērienu baudīšana. Galdā tiks celts Suitos augušu vīnogu vīns, bet šogad dārza ogu bagātība ir tik liela, ka būtu grēks dzert tikai viena veida vīnu - nāc un noprovē! Saimnieki būs sabūvējuši arī kādu stiprāku ogu uzlējumu, paštecināto no bērzu sulām, mārrutku-medus uzlējumu un pašgatavotus upeņu un cidoniju liķierus.

 

Kā jau īstos svētkos būs arī dziesmas un dejas, iespēja izzināt Suitu tradīcijas un vēsturi, sportiskas atrakcijas, izpriecas mazākajiem, iespēja iepazīties ar lauku sētas dzīvnieciņiem, pat iespēja pašiem no dobes izvilkt pašus lielākos burkānus un no dīķa izzvejot savu zivi.

 

Reklāma
Reklāma

Visu “Mājas kafejnīcu dienas” dalībniekus, to piedāvājumus, atrašanās vietu un kontaktinformāciju var atrast pasākuma mājas lapā.

 

Uzzini vairāk un seko līdzi FaceBook.com

 


Padomi pirms došanās ceļā:

 

• Līdzi uz kafejnīcu dienu jāņem tukši vēderi un labs garstāvoklis. Suiti sola, ka mājās brauksiet ar pilniem vēderiem un vēl labāku garstāvokli!

 

• Rūpīgi izpētiet katras "mājas kafejnīcas" atrašanās vietu. Lai vieglāk būtu tās atrast, pie mājām un to iebraucamajiem ceļiem būs izvietota īpaša norāde uz "Suitu mājas kafejnīcu".

 

• Vēlams pieteikt savu ierašanos iepriekš. Ja laicīgi pieteiksieties - iegūsiet gan paši, gan atvieglosiet darbu saimniekiem, kam vieglāk būs plānot dienas gaitu un nepieciešamos produktu daudzumu, lai sagatavotu jums ēdienus!

 

• Ņemiet vērā, ka grupām no 10 cilvēkiem iepriekšējā pieteikšanās ir OBLIGĀTA!

 

• Šis nav bezmaksas pasākums - saimnieki paši būs noteikuši saprātīgu samaksu par ēdieniem un sniegtajiem pakalpojumiem, kas katrā vietā būs atšķirīga. Norēķini notiks TIKAI skaidrā naudā, parūpējies par to laicīgi! Ja nu skaidrā nauda būs aizmirsusies - vēlam veiksmi sarunāt citus norēķinu veidus! :)

 

• Lūdzam būt atsaucīgiem ciemiņiem un nebūt pārlieku kritiskiem, jo daudziem saimniekiem šī būs pirmā viesu uzņemšanas pieredze. Iesakām izbaudīt iespēju ciemoties vietējo sētās, izbaudīt viņu īpašos ēdienus un uzklausīt stāstus kā pie savas vecmāmiņas laukos.