Ko drīkst un ko nedrīkst ēst, ja ir podagra

Par diētu, kāda jāievēro, ja ir uzpampušas, iekaisušas un sāpīgas pirkstu un kāju īkšķu locītavas, ir daudz nepareizu priekšstatu. Tiksim skaidrībā, ko cilvēkiem ar podagru vajadzētu vai nevajadzētu iekļaut uzturā.

 

Slimība, kas rodas no pārāk labas dzīves.

FOTO: Shutterstock.com

Slimība, kas rodas no pārāk labas dzīves.

Mūsdienās arvien biežāk nākas saskarties ar podagras slimniekiem vai tiem, kam priekšvēstneši liecina, ka slimība tuvojas. Labā ziņa ir tā, ka ar uztura korekciju var izdarīt lielas lietas.

Podagra ir artrīta paveids, kad cilvēks cieš no pēkšņām, asām sāpēm un iekaisušām, uzpampušām locītavām. Visbiežāk tiek skarti kāju īkšķi, taču pirmie simptomi var parādīties arī rokas pirkstiem, plaukstas locītavai, ceļiem un papēžiem.

Podagra liek par sevi manīt tad, kad urīnskābes līmenis asinīs ir paaugstināts, un tāpēc locītavās uzkrājas sāļu kristāli. Tie rada pietūkumu, iekaisumu un stipras sāpes.

Ar podagru saslimst ne tikai cilvēki, kam ir ģenētiska nosliece un organisms nespēj efektīvi tikt galā ar lieko urīnskābi, bet arī tie, kuru uzturs ir pārsātināts ar produktiem, kas rada urīnskābi. Tiesa, ne visiem, kam ir paaugstināts urīnskābes līmenis, attīstīsies podagra.
 

! Biežāk slimo vīrieši un cilvēki ar aptaukošanos, savukārt sievietēm risks pieaug pēc menopauzes.



Liekais svars veicina lēkmes
Ja svars ir palielināts, podagras lēkmju risks ir lielāks. Virssvars un aptaukošanās var veicināt nejutīgumu pret insulīnu, un var rasties insulīna rezistence. Tā savukārt liek celties urīnskābes līmenim. Pētījumi liecina, ka svara samazināšana var palīdzēt samazināt insulīna rezistenci un urīnskābes līmeni. Taču izvairieties no strauja kaloriju samazinājuma un ātrajām diētām, jo tāds scenārijs var padarīt podagras lēkmes biežākas.


Uzmanīgi ar purīnvielām
Urīnskābe veidojas aknās no purīnvielām, kas tiek sintezētas organismā vai uzņemtas ar uzturu. Organisma sintēzi mēs tieši ietekmēt nevaram, bet varam izdarīt apzinātas uztura izvēles. Produktus, kas satur daudz purīnvielu, nevajadzētu uzturā iekļaut katru dienu, bet nav tā, ka no tiem būtu pavisam jāatsakās. Sākotnēji varētu būt nepieciešamība pēc stingrākiem ierobežojumiem, savukārt, kad riski novērsti, pakāpeniski un mēreni iecienītos produktus var atkal iekļaut ēdienkartē.

Diemžēl podagras gadījumā ir būtiski jāsamazina citkārt vērtīgu un vēlamu produktu patēriņš, piemēram, jūras veltes. Praksē gan esmu novērojusi, ka tad, ja zivis un gaļu neēd katru dienu, stāvoklis nepasliktinās, un pamazām izdodas to arī uzlabot. Svarīgākais ir parūpēties, lai uztura pamatu veido augu valsts produkti un ir pietiekams ūdens daudzums, taču saldinātie dzērieni un citi ar fruktozes sīrupu bagātīgi našķi gan būtu jāizslēdz no uztura.

Noteikti ieteiktu apmeklēt uztura speciālistu, lai varētu izrunāt visas neskaidrības un izveidot ēdienkarti, kas palīdz justies labi gan fiziski, gan emocionāli.

Urīnskābes līmeni organismā palielina:

* gaļa (sarkanā gaļa, arī mājputnu un jo īpaši subprodukti – aknas, nieres un citi);

* alkohols (vīns mērenā daudzumā stāvokli nepasliktina);

* jūras produkti (treknās zivis, garneles, mīdijas, anšovi);

* fruktoze (sevišķi saldinātie dzērieni) un augļu sulas;

* medus, agaves sīrups;

* nepietiekama šķidruma uzņemšana.

Urīnskābes līmeni organismā var pazemināt:

Reklāma
Reklāma

* augļi, ogas un dārzeņi;

* kafija;

* piena produkti*;

* ķirši (vietējie, saldskābie) un to sula.

* Pārsvarā tiek ieteikti tieši vājpiena produkti (bez pievienota cukura), bet, konsultējoties ar uztura speciālistu, iespējamas atkāpes.

Svarīgi zināt! Pēkšņa badošanās var paaugstināt asinīs urīnskābes līmeni un izraisīt podagras lēkmi, jo neēšanas laikā organismā pastiprināti izdalās ketonvielas, kas samazina nieru spēju izdalīt urīnskābi.

ASV Artrīta apvienība apkopojusi šādus ieteikumus
1. “Jā” ūdenim. Podagras slimniekiem ir īpaši svarīgi dzert ūdeni. Podagras uzliesmojuma gadījumā ieteikumu par 8 glāzēm ūdens dienā var būtiski palielināt un pat dubultot! Ūdens palīdz izskalot urīnskābi no organisma.

 2. “Nē” alum. Karstās vasaras dienās auksts alus var šķist ļoti vilinošs, bet alū ir daudz purīnvielu, kas organismā tiek pārvērstas urīnskābē. Kādā pētījumā par alus ietekmi tika atklāts, ka alkoholiskais alus palielina urīnskābes līmeni par 6,5 %, savukārt bezalkoholiskais – par 4,4 procentiem, tāpēc, bezalkoholiskā alus lietošana nebūs alternatīva.

3. “Nē” grādīgajiem dzērieniem. Alkohola lietošana var padarīt podagras lēkmes biežākas. Kad organismā tiek sadalīts alkohols, veidojas urīnskābe, un tās izdalīšanās ar urīnu ir palēnināta. Tiesa, liela daļa pētījumu rāda, ka vīna dzeršana mērenā daudzumā nepasliktina stāvokli.

4. “Jā” pienam. Tas, ko drīkst baudīt karstā vasaras dienā, ir glāze auksta piena vai ledus latte. Arī skābpiena produkti kā jogurts un kefīrs būs tieši laikā. Pētījumi liecina, ka piena produkti ar zemāku tauku saturu var palīdzēt samazināt urīnskābes daudzumu un podagras lēkmju risku. Pienā esošie proteīni arī veicina urīnskābes izdalīšanos urīnā.

5. “Jā” kafijai. Izpētīts, ka tiem, kas labprāt ikdienā dzer kafiju, ir mazāks risks iegūt podagru, salīdzinot ar tiem, kas to nedzer. Turklāt nav runa par vienu tasīti dienā, bet gan par 4–6 tasēm (var būt mazāk, bet stiprāka kafija).

6. “Nē” saldajiem burbuļūdeņiem. Augļi, ogas, medus un citi saldi augi dabiski satur fruktozi. Tai sadaloties, organismā atbrīvojas purīni. Taču daudzu saldināto dzērienu sastāvā ir cilvēka izveidotais fruktozes sīrups. Tiem, kas ikdienā lieto šādus dzērienus, ir lielāks risks iegūt podagru. Dati rāda, ka fruktoze arī palielina urīnskābes daudzumu asinīs.

7. “Jā” citrusiem. C vitamīns samazina urīnskābes daudzumu un palīdz novērst podagras lēkmes. Lielākajā daļā pētījumu ieteikts uzņemt vismaz 500 mg dienā. Tā kā augļi satur fruktozi, dodiet priekšroku tādiem, kuros tās ir mazāk, bet ir daudz C vitamīna: greipfrūtiem, apelsīniem, ananasiem un zemenēm.

8. “Nē” orgānu gaļai. Aknas, mēle un citu iekšējo orgānu gaļa satur daudz vairāk purīnu nekā fileja un, palielinot urīnskābes līmeni asinīs, var veicināt podagras uzliesmojumu. Sarkanā gaļa arī satur daudz purīnvielu, bet šad un tad to var atļauties.

9. “Jā” augu valsts olbaltumvielām. Veidojiet ēdienkarti, lai tās pamatā būtu zirnīši, lēcas, pupiņas, tofu, kā arī zaļie lapu dārzeņi un ar cieti bagātīgāki dārzeņi. Tie nepalielinās urīnskābes līmeni un var pat pasargāt no podagras lēkmēm.

10. “Nē” atsevišķiem jūras produktiem. Ne visos jūras produktos ir daudz purīnvielu, bet daži no tiem nav ieteicami. Auksto ūdeņu zivis kā tuncis, lasis un forele var palielināt urīnskābes līmeni, bet ieguvumi, ko organisms saņems, ja uzturā mērenā daudzumā lieto zivis, neapšaubāmi būs lielāki, salīdzinot ar podagras uzliesmojumu risku. Gliemenes, garneles, kalmāri, austeres, krabji un omāri gan būtu iekļaujami uzturā pēc iespējas retāk.

11. “Jā” ķiršiem. Ķirši un ķiršu sula var palīdzēt samazināt podagras lēkmju draudus. Taču ne visi ķirši būs vienlīdz labi. Ikdienas uzturā ieteicams iekļaut tieši skābos, parastos ķiršus. Saldajos ķiršos būs daudz vairāk fruktozes.

 

No žurnāla "Ko Ārsti Tev Nestāsta"