Ir laiks piemājas dīķītī stādīt ūdensrozes

Kad noziedējuši ceriņš un, kā tautā saka, noziedējis arī ūdens, ir laiks iestādīt ūdensrozes. 

Piemējas dīķīša košums un lepnums

FOTO: Shutterstock.com

Piemējas dīķīša košums un lepnums

Ūdensrozēm patīk augt mālainā vietā, duļķēs, dūņās. Vienkāršākās šķirnes ātri vairojas, un jau pēc trim gadiem var tikt pie jauniem stādiem. Pie audzētājiem var nopirkt dažādas šo krāšņo puķu šķirnes. Iepriekš jāparedz, kādā dziļumā ūdensrozi stādīsi.
 

Latvijas ziemai  piemērotās šķirnes gan nav tik krāsainas kā no ārzemēm ievestās, zied tradicionāli skaistiem baltiem vai rozā ziediem. Taču rudenī tās nav jāizceļ no ūdens, jo jāstāda apmēram 90 cm un dziļāk. Sarkanās un citas košās ūdensrozes stāda seklāk, ap 50-70 cm dziļumā, citādi tās neuzzied, un  šie augi pa ziemu jāglabā, piemēram, pagrabā, ielikti spainī vai citā tvertnē ar ūdeni. Košās, apmēram 70 cm un pat seklāk stādāmās ūdensrozes ir diezgan kaprīzas: ja tām nepatīk augšanas apstākļi, puķes neuzzied gaidītajā krāsā, bet ir neizteiksmīgas un bālas. Var arī neziedēt vispār. Stādaudzētavas ūdensrozes pārdod īpašos konteineros ar caurumiņiem sānos. 

 

Zināšanai 
Kāpēc ūdensrozes īsti negrib ziedēt 

Reklāma
Reklāma
  • Ūdensrozēm nepietiek saules gaismas. Tās spēj ziedēt bagātīgi tikai tad, ja vismaz 6 stundas dienā var gozēties saules staros. 
  • Baseins vai dīķis ir pārāk sekls, un ūdens ir par maz. Ūdensrozēm patīk princips—jo dziļāk, jo labāk. Ja tās veido tikai lapas, bet ziedus ne, tad šis varētu būt viens no galvenajiem iemesliem. 
  • Strūklakas ūdensrozēm ir kā dadzis acī. Tās pacieš, bet nejūtas labi, ja nemitīgi tiek apšļakstītas ar ūdeni, un arī tāpēc negrib ziedēt. 

 

Avots: Jauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"