Vai ir vērts baidīties no 5G interneta?

"Sveicieni un visādi citādi jauki apskāvieni tiem, kam pietrūka kāda jauna dumja trenda! Viss notiek — kopš vairāki mobilie operatori uzstādīja 5G stacijas, Latvijas iedzīvotāji aktīvi uztraucas par 5G interneta ietekmi uz veselību," uztura speciāliste, blogere un kristiskās domāšanas pārstāve Ksenija Adrijanova savā blogā "Ksenija komentē" pievērsusies pašlaik karstākajais tēmas - G5 internets un tā ietekmē uz cilvēku veselību. Konsultē LU Fizikas nodaļas pētnieks, ārējās komunikācijas speciālists Kristaps Bergfelds, LU Teorētiskās fizikas katedras vadošais pētnieks, profesors Vjačeslavs Kaščejevs un vadošā pētniece Dr. Tija Sīle.

Starojumu raida itin viss. Vai viss starojums ir kaitīgs?

FOTO: Shutterstock.com

Starojumu raida itin viss. Vai viss starojums ir kaitīgs?

Pat viena vietējā dziedātāja tā vietā, lai virinātu muti dziesmai, muti virina dezinformācijai. Sašutuši te daži ne pa jokam, un pie manis blogā arī joki mazi — trakumu ar un ap 5G komentēju es un LU Fizikas nodaļas pētnieks, ārējās komunikācijas speciālists Kristaps Bergfelds. Raksta tapšanā konsultējis LU Teorētiskās fizikas katedras vadošais pētnieks, profesors Vjačeslavs Kaščejevs un vadošā pētniece Dr. Tija Sīle. Nu tad — aiziet!
 

Kas vispār ir 5G?
Tehnoloģiju guru, iespējams, apmētās mani ar elektroskūteriem par primitivizēšanu, bet es mēģināšu. 5G — fifth generation — ir piektās paaudzes mobilo sakaru tehnoloģija, kas likumsakarīgi izauga līdz ar progresu. “G” šajā abreviatūrā nav ne “genocīds”, ne “grādi” un pat ne “gribu dzert no bēdām”, bet “generation” jeb, valsts valodā runājot, paaudze.

0G ir mobilais radio telefons jeb mobilā telefona opītis.  1G ir analogas telekomunikācijas — tādas, kas nepiedāvā datu apmaiņu un ļauj tikai piezvanīt vai uzpīkstināt savai simpātijai. 2G iepriecināja ar SMS un MMS un bija patiess prieks visiem, kas gribēja sūtīt savus kailfoto pa telefonu. 3G un 4G piedāvāja jau ātrāku un ātrāku internetu telefonā. Savukārt 5G tavā telefonā nodrošina to, ka kaķu un pliko meiteņu bildes un video ielādējas vēl ātrāk un efektīvāk.

Un tas vēl nav viss — šis ir liels un straujš solis mākslīgā intelekta attīstībā. Attālinātas operācijas, medicīnas roboti, bezpilota auto, sensori, kas fiksē industriālo iekārtu darbību, satiksmes plūsmas un vēl visādas absolūti fantastiskas lietas. Šķiet, varētu doties tālāk dzert aliņu, ja vien nebūtu cilvēku, kas apgalvo, ka 5G viļņi izraisa vēzi, iznīcina cilvēka šūnas un vibrē tik nepareizi, ka mēs visi drīz kļūsim par mutantiem.
 

Viņi saka, citēju, ka 5G esot “globālās elites cilvēces iznīcināšanas projekts”, “izjauc normālu sirds un galvas smadzeņu darbību un pat ietekmē DNS” un ir “mutagēns, kas izsauc tādas mutācijas, kuras tiks nodotas ģenētiski”. Goda vārds, liekas, ka pats Hitlers tos radījis Antarktīdā! Apskatīsim dažus argumentus.
 


Vai tiešām 5G izstaro RADIĀCIJU?
Jēdziens “radiācija” nudien rada daudz apmulsuma un nepatikas, un tas notiek tāpēc, ka tam tiek piešķirtas dažādas nozīmes. Patiesībā ar šo vārdu apzīmē neko citu kā “starojumu” (no angļu valodas radiation), un visiem, kas vēlas runāt skaistā latviešu valodā, ir jāizmanto tikai un vienīgi “starojuma” jēdziens. Par starojumu sauc daudz un dažādas fizikālas parādības, kuru izplatīšanos var aprakstīt ar “stariem” — gan elektromagnētisko viļņu izplatīšanos (gaisma, siltumstarojums, radio viļņi), gan skaņas viļņu izplatīšanos, gan daļiņu plūsmu (alfa un beta starojums).

Tagad, kad esam noskaidrojuši, ka ar šausmīgo vārdu RADIĀCIJA apzīmē visu kas patīk un nepatīk — gan tetovēto divdesmitgadnieku repa grupas skaņas no automašīnas loga, gan Černobiļas kodolreaktora avārijas izdalītās daļiņu plūsmas — mums jāsaprot, par ko īsti runājam tieši 5G apraides kontekstā. Un te runa ir tieši par elektromagnētisko starojumu — viļņiem, kas rodas elektriskā un magnētiskā lauka svārstību rezultātā, un pateicoties kuriem mums ir pieejams radio, dators, internets, mikroviļņu krāsns un citi tehnoloģiski sarežģīti risinājumi.

Elektromagnētiskais starojums ietver sevī dažādas parādības: radioviļņus, mikroviļņus, redzamo gaismu, saules gaismu, rentgena starojumu un gamma starus. Vai visi elektromagnētiskie stari ir vienlīdzīgi? Nav gan.

Elektromagnētiskais starojums sastopams daudz un dažādos veidos. Tie atšķiras tikai ar viļņa garumu — radioviļņu garums ir vairāki kilometri, bet Rentgena un gamma starojumam viļņa garums ir mazāks par atoma izmēru. Kaut arī šo atšķirību ir tik vienkārši raksturot, ir apbrīnojami, cik dažāda ir starojuma mijiedarbība ar vielām un ķermeņiem! Siltuma starojums sasilda, ultravioletais starojums izbalina drēbes, redzamā gaisma (kā jau nosaukums saka) rada mūsu acīm redzes sajūtu un tā tālāk.
— Kristaps Bergfelds, LU Fizikas nodaļas pētnieks


 

Elektromagnētisko starojumu var iedalīt jonizējošajā un nejonizējošajā starojumā. Radio, mobilais telefons, mikroviļņi ir nejonizējošais starojums, kas pie adekvātas ierīču lietošanas nav spējīgs bojāt organisma šūnas un izraisīt pārmaiņas DNS struktūrā.

Taču ultravioletā gaisma, rentgena stari un gamma starojums ir jonizējošais starojums. Tas spēj izjaukt ķīmiskās saites dažādās vielās, tādā veidā bojājot šūnu uzbūvi un darbību. Tieši tāpēc saules stari var izraisīt ādas vēzi. Tieši tāpēc rentgenu nedrīkst taisīt bez vajadzības. Tieši tāpēc Černobiļā pie atvērtā atomreaktora (sirsnīgi sveicieni seriāla faniem!) tika sabojātas ne tikai cilvēku dzīvības, bet pat vācu policijas robota elektronika.


Apskaties attēlu! Dažādie starojumu veidi sakārtoti pēc frekvences. Lielāka frekvence nozīmē lielāku enerģiju, un tikai viļņi ar augstāko frekvenci ir spējīgi lietas jonizēt. Tieši tāpēc šajā attēlā ir svarīgi, ka 5G ir ar zemāku frekvenci nekā… dienas gaisma. Vai kādam ir bail no dienas gaismas? Vai klausoties mašīnā Radio Skonto, arī bail no vēža? Un Wi-Fi — vai jau esi paguvis izmest ārā rūteri?

Secinājums tāds — 5G torņi tik tiešām izstaro elektromagnētisko starojumu, taču tas nav jonizējošs, tātad, 5G stacijas nav nekādas miničernobiļas.
 

Reklāma
Reklāma

Vai 5G uzvārīs mums smadzenes?
Vērīgāks lasītājs būs pamanījis, ka 5G dzīvojas turpat, kur radio un mikroviļņu krāsns, un visus tos draudziņus mēs varam nosaukt par radioviļņiem. Līdz ar to var rasties loģisks jautājums — ja mikroviļņu krāsns var uzsildīt produktus, vai to pašu nevar izdarīt 5G ar mūsu ķermeni?

Nav pamata bažām, ka 5G uzvārīs cilvēka ķermeni, jo tas gluži vienkārši nav iespējams pie tām starojuma intensitātēm, kādas tiek lietotas mobilo sakaru apraidē. 5G neuzsildīs mūs, lai apēstu pusdienās. Vai zināji, ka satelīti mums visu laiku staro virsū mikroviļņus, lai mērītu laika apstākļus? Nudien neredzu, ka mēs esam kļuvši par staigājošām karbonādēm.

Vienīgais veids kā šis starojums mijiedarbojas ar mums — tas tiek absorbēts ādā un rada īslaicīgu, neizmērāmi mazu un neievērojamu šo audu temperatūras paaugstināšanos. Līdz šim brīdim vienīgā novērotā lieljaudas radio starojuma avotu ietekme uz cilvēka ķermeni ir neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās (apmēram viena celsija grāda robežās). Taču šādu efektu iespējams iegūt atrodoties ļoti tuvu īpaši augstas intensitātes antenām, izlaužoties cauri visiem norobežojumiem un pielienot pie pašas antenas! Tikai šo antenu apkalpojošajam personālam šī varētu būt problēma.

 

Pat daudzdzīvokļu māju augšējo stāvu iedzīvotāji, virs kuru galvām ir uzstādītas šīs antenas, var nesatraukties. Vēl jo vairāk tādēļ, ka uzstādītās iekārtas ir virziena antenas — tās apraida uz sāniem, nevis uz leju.
— Kristaps Bergfelds, LU Fizikas nodaļas pētnieks

 



Vai tiešām nav pētījumu par 5G tehnoloģijas drošību?
Daudzi 5G oponenti mēģina pārliecināt, ka mums nav pētījumu par mobilo ierīču ietekmi uz veselību. Taču pētījumi par to potenciālu kaitīgumu notiek, un nav nekādu pārliecinošu pierādījumu tam, ka mums būtu jābaidās. Reaģējot uz sabiedrības bažām, Pasaules Veselības Organizācija izstrādājusi lielisku materiālu, ar ko var iepazīties šeit.


Ir veikti un tiek turpināti daudzi pētījumi par mobilo sakaru iekārtu ietekmi uz veselību, bet nav neviena, kas pārliecinoši apstiprinātu, ka šo starojuma avotu klātbūtne jebkādā veidā to pasliktinātu. Turklāt jāatceras fundamentāls filosofisks ierobežojums — zinātne nevar noliedzoši atbildēt uz jautājumiem, pat uz izteikti stulbiem. Ja jūs sakāt, ka “azartspēles izraisa bagātību”, pat veicot virkni ar dažādiem pētījumiem, es nekad nespēšu jums pilnībā pierādīt, ka nekad, nekādos apstākļos tā nenotiks. Tas pats jāatceras par šo problēmu — tas, ka zinātnieki “līdz šim nav atklājuši ietekmi” nenozīmē, ka tā tūlīt varbūt atklāsies. Tas principā ir visstriktākais iespējamais veids kā vispār var noliedzoši atbildēt uz kādu jautājumu. NĒ, IETEKMES UZ VESELĪBU NAV — kliedzoši vēsta zinātne par sakaru iekārtu radīto starojumu. — Kristaps Bergfelds, LU Fizikas nodaļas pētnieks


Es redzēju pētījumus par mobilo ierīču kaitīgumu! Ko man tagad domāt?
Lai arī daži eksperimenti ar žurkām izraisīja bažas par telefonu starojuma ietekmi, cilvēks nav žurka. Pētījumus ar žurkām nekad nedrīkst attiecināt uz cilvēkiem — tie kalpo tikai kā virziena radītāji tālākai izpētei, nevis kā gatavi rezultāti, uz ko balstīt savus secinājumus. Pētījumi par radioviļņu ietekmi uz cilvēka organismu arī ir veikti, un tie nedod gana daudz informācijas, lai apliecinātu to bīstamību. 5G iespēja izraisīt, piemēram, vēzi, ir tāda pati kā kafijai. Reālāks risks ir apdegumi, kas rodas, nepareizi ekspluatējot tehniku. Vairāk informācijas te.

Bieži vien, lasot par 5G internetā, var saskarties ar pētījumiem, kas šķietami apliecina radioviļņu kaitīgo ietekmi. Pret šādiem pētījumiem jāizturas ar skepsi, rūpīgi izpētot, vai tas ir īsts pētījums, kas ir tā autors, ko tieši un kā viņš izpētīja un kādus secinājumus autors dara. Nedrīkst neko “izraut” no kopainas, un kopaina liecina — radioviļņi ir droši cilvēka veselībai.
 

Nav pamata bažām, ka tie uzsildīs cilvēka organismu. Taču tas nenozīmē, ka var bāzt galvu mikroviļņu krāsnī vai iet laizīt 5G staciju.

 


Vai 100% drošs?
Runājot par tehnoloģiju drošību, publika vienmēr pieprasa “100% drošs” atbildi. Taču dzīvē viss nebūt nav tik vienkārši. Absolūti drošs nav nekas — ne brauciens ar auto, ne gājiens pa ielu, ne gaiss, ko elpojam. Taču pētījumu tehnoloģijas attīstās un neesam gluži akli kucēni, kas bakstās ap jaunumu, nezinot, ko no tā sagaidīt. Ja Marija Kirī eksperimentēja ar rentgena stariem nenojaušot, ko tie nodara veselībai, mums ir pieejams izcils risku izvērtējums, kas apliecina, ka 5G izteiktu un nepārprotamu risku nav. Un, kas ir svarīgi, jautājums ir ļoti, ļoti karsts. Pasaules Veselības Organizācija tur roku uz pulsa, jo sabiedrības bažas ir lielas, ko veiksmīgi uzkurina sazvērestību teoriju piekritēji.
 

Kas veicina dezinformāciju?
Kamēr vadošās veselības organizācijas nesteidzas kliegt par radioviļņu kaitīgumu, sazvērestības teoriju piekritēji un informācijas kara karavīri darbojas pilnā sparā. Te ir vērts iepazīties ar diviem gadījumiem, kas veicināja 5G demonizēšanu.


Pirmais gadījums ir pētnieks Bill Curry, kurš savos spriedumos par mobilo ierīču ietekmi uz veselību pieļāva acīmredzamas kļūdas, izraisot sabiedrībā daudz panikas, un par spīti tam joprojām tiek citēts.

Otrs ievērojams gadījums ir vesela dezinformācijas kampaņa no Krievijas — RT America (bijušie Russia Today) veidojusi veselu sižetu sēriju par 5G kaitīgumu, īpašu uzsvaru liekot uz bērnu veselību un nāvēm. Tas, protams, veicināja to, ka šo viltus ziņu kā karstus pīradziņus paķēra blogi un dabiskās veselības mājaslapas. Sižetiem tika izvēlēti arī eksperti - sensacionālisti, kuri bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem dalījās ar absolūti nezinātniskajiem skatījumiem uz mobilo telefonu ietekmi uz veselību. Viens no tiem ir Dr. Carpenter, ko šobrīd arī aktīvi citē kā zinātnieku, kas iestājas pret 5G. Lielisku izklāstu par šo gadījumu lasi te.

Modernā sabiedrībā pastāvošā kārtība un likumdošana ļoti cieši regulē patērētājiem pieejamo preču, pārtikas produktu tīrību un drošību. Arī ieviestie infrastruktūras risinājumi (elektrolīnijas, sakaru iekārtas) ir pakļauti tikpat skrupulozai uzraudzībai. Tādēļ iespēja, ka mums apkārt esošie produkti un iekārtas varētu radīt kādu bīstamību (ja tos pielieto paredzētajā veidā), ir nenozīmīgi maza. Tai pat laikā ir vesela virkne cilvēku, kas ļaunprātīgi izmanto sabiedrības neziņu un labo gribu, baidot līdzcilvēkus ar nez kādu ezotērisku, mistisku, nepierādītu tehnoloģijas kaitīgumu lai:
1) Reklamētu savu produktu un veiksmīgāk pārdotu savus elektromagnētiskā starojuma attīrīšanas vitamīnus un citas muļķības,
2) Reklamētu paši sevi un kārtīgi izbļaustītos publiskajā telpā,
3) Iegūtu sirdsmieru, ka atraduši kaut kādu izskaidrojumu savām ikdienas problēmām (teiksim, "Mani pameta sieva, jo viņu apstaroja mobilais telefons!"). Lūdzu neuzķerties uz šādām tenkām, būt izglītotiem un loģiski domājošiem!
— Kristaps Bergfelds, LU Fizikas nodaļas pētnieks


Tā nu mums iet. Tāpēc, lūdzu, dziļi ieelpojam un mierīgi paskatāmies kaķu video. Baigi ātri lādējas, es jums teikšu!
 

Blogere, uztura speciāliste Ksenija Andrijanova